Wpis z mikrobloga

@Ulic_Qel_Droma @Drzewozerek ziomki gdyby Bolzga nie dawała b2b to większość programistów by waliło jakaś Polsze co jest tier 2 jeśli chodzi o AI xD tylko oddaliby życie i zrobiliby wszystko by wyjechać. To nie programiści kombinują tylko państwo gnębi porządnych obywateli którzy chcą pracować wysokimi podatkami

W Danii takiej też mają wysokie podatki ale przynajmniej wszystko na poziomie, a u nas? Już od etapu edukacji jako dziecko ludzie są wykorzystywani
  • Odpowiedz
@groman43 wkładasz wszystkich do jednego worka. Ja założyłem działalność żeby świadczyć usługi zza granice (klienci głównie USA). Jak już miałem działalność, realizowałem również kontrakt w Polsce przez 6 lat. W międzyczasie wiele mniejszych bądź większych projektów “na boku”. Gdybym był na UoP, nie mógłbym tego realizować. Uprzedzając: miałem kontrakt zadaniowy i brak klauzul zabraniających działanie gdzieś indziej (bo niby jak można zmusić innego przedsiębiorcę żeby nie współpracował z inną firmą w
  • Odpowiedz
@CastleBuilder po co w Polsce programiści?Przecież i tak robisz na zachodnią firmę, która w Polsce jest tylko dlatego, że jesteś tanszym "przedsiębiorca". Nie wypracowujesz tu absolutnie żadnego PKB, jedyne co z ciebie jest to najwyżej jak se fajki kupisz i akcyzę zapłacisz w żabie.

Niech sobie będzie te IT w Polsce, ale nie czaruj, że to jakaś strategiczna branża jest dla naszej gospodary.
  • Odpowiedz
@groman43: nie znam, żadnego kolesia z IT, który ma siebie za biznesmana. Nikt się tym nie chwali bo taka jest branża, że przyjmują głównie na b2b i tyle... afera o nic
  • Odpowiedz
Może ich "działalność" nosi znamiona umowy o pracę, ale przynajmniej nie mają płatnego urlopu, macierzyńskiego, korzystnych warunków wypowiedzenia umowy i kilku innych przywilejów wynikających z regulacji kodeksu pracy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Może ich "działalność" nosi znamiona umowy o pracę, ale przynajmniej nie mają płatnego urlopu, macierzyńskiego, korzystnych warunków wypowiedzenia umowy i kilku innych przywilejów wynikających z regulacji kodeksu pracy ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Folmi: Ale zarabiają 2x tyle co osoby z tymi niesamowitymi benefitami.
  • Odpowiedz