Wpis z mikrobloga

@e-stark: Tutaj raczej nie chodzi o to co mogą scrum masterzy, ale o tych wspaniałych przetsiembiorcow xDDD Sam kilku takich widziałem - pracuje z biura firmy, na firmowych sprzęcie, robi dokładnie to o co jego menago / scrum master / starszy kolega go poprosi, wystawia jedną fakturę w miesiącu, ale on jest wielkim businessmanem xDDDD
  • Odpowiedz
@groman43: @labedziejowski może i nazywanie siebie przedsiębiorcą jest śmieszne, ale czy taka mentalność nie jest właśnie lepsza. Gość negocjuje wysoki kontrakt kosi 20-50k, niepodoba się to zmienia i idzie na kolejny.

W tym czasie uopki pracują dla jednego pracodawcy przez 5 lat i wykręcają 1/3 tego co b2b kontraktor. Po 40stce się zastanowi programista czy pracować jeszcze czy zostać rentierem, a pracownicy na umowach zasuwać będą do emerytury tracąc
  • Odpowiedz
@hub_bub: większość tych cieciembiorców wróciłaby potulnie na UOP jakby podnieśli ten złodziejski próg dwu albo trzykrotnie. Rządzący specjalnie wypłaszczają wynagrodzenia i po raz kolejny okazuje się, że bycie cwaniakiem na bitubi popłaca, a zatrudnienie zgodnie z prawem i rzeczywistością jest karane opodatkowaniem połowy wynagrodzenia
  • Odpowiedz
@labedziejowski: może pora samemu przejść na B2B, a nie narzekać jak socjalista komu należy podnieść podatki?

Jeżeli coś jest zgodne z prawem to jest to słuszne rozwiązanie, a nie cwaniactwo. Łajdakiem jest ten kto potulnie oddaje w podatkach 60% swoich zarobków, zamiast zoptymalizować się podatkowo i mieć część tych pieniędzy dla swojej rodziny.

Zresztą jakbyś teraz zaczął zwiększać opodatkowanie na b2b to wcale nie wrócili by najlepiej zarabiający na uop
  • Odpowiedz
@e-stark: Uuuuuu, ktoś chyba tutaj jest przetsiembiorcom na bitubi i nie lubi jak inni ludzie mówią mu prawdę w oczy

400k miesięcznie

@hub_bub Obawiam się, że za dużo forum 4mitomans wjechało. Ale spokojnie, to można wyleczyć.
  • Odpowiedz
@hub_bub: Ty w ogóle rozumiesz co czytasz i co potem piszesz? Napisałem jak krowie na rowie, że rozwiązaniem jest podniesienie złodziejskiego progu podatkowego a Ty wyskakujesz do mnie z tekstem, że jak socjalista chcę podnosić komuś podatki.

Nie wszystko co jest zgodne z prawem jest słuszne i polecam się doedukować czym jest instrumentalne wykorzystywanie luk w prawie czy tax avoidance. Nigdy nie postulowałem podnoszenia podatków cieciemborcom na bitubi tylko podniesienie
  • Odpowiedz
@Drzewozerek no to ok, ale sa grupy zawodowe, gdzie szeroko wystepuje udawanie dzialalnosci gospodarczej dla celow wylacznie podatkowych, podczas gdy jednofakturowy przedsiebiorca podlega pod bezposrednie kierownictwo kierownika podmiotu, dla ktorego realizuje zlecenie, za wynagrodzeniem, przez oznaczony czas. Do tego stopnia sa bezczelni, ze nawet urlopy wypoczynowe maja wpisane w tych zleceniach.

Na takich cwaniakach to traci całe spolecznenstwo tak naprawde.
  • Odpowiedz
Obawiam się, że za dużo forum 4mitomans wjechało. Ale spokojnie, to można wyleczyć.

@groman43: Podałem skrajny jak na polskie warunki przykład. W zespole scrumowym masz do 9 osób. Wychodzi 44k pln na osobę miesięcznie.

Natomiast takie duże produkty gdzie masz np. 5x 8 osobowych zespołów scrumowych, gdzie każdy zarabia 30k miesięcznie to nie jest nic niezwykłego. Wychodzi 1200k na miesiąc. 60k za roboczy dzień
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma wiem i też uważam, że większość programistów pracujących na B2B to poukrywane etaty i jest to krzywdzące dla całej reszty. Ogólnie to jak to jest, że idę do biura, gdzie obok mnie pracują "przedsiębiorcy", na sprzęcie od klienta, w wyznaczonych godzinach pracy, mający tego samego przełożonego, mający te same benefity co ja, robiący to samo co ja, a mimo to oni płacą mniejsze podatki i do tego składki. Wyprzedzając zaraz
  • Odpowiedz
@hub_bub: widzę, że nadal nie rozumiesz. Celowe pomijanie przez państwo problemu jakim jest unikanie opodatkowania na bitubi nie oznacza, że to jest słuszne (bo dkis wydał interpretację) czy nie jest unikaniem opodatkowania. Właśnie z przyczyn o których piszesz (serwilizm wobec zagranicznych IT korpo) dopuszcza się taką dyskryminację pomiędzy zwykłym pracownikiem a cieciemborcą. Dodaj do tego IP box czy B+R i masz idealne warunki do prowadzenia IT biznesu, więc argument że
  • Odpowiedz