Wpis z mikrobloga

@ziomus0812: W Wielkopolsce chyba już nie wolno dodawać kominków, albo w moim regionie. Koleżanka która buduje mówiła ale musiałbym się dowiedzieć. Ja mam 2 kominki do wymiany na nowszy standard podobno (ale i tak już swoje przepracowały - są pęknięte z tyłu typowo).

A co do zasilania w centralnym to UPS, pompka potrzebuje 15-30 Watt :D To jest NIC
  • Odpowiedz
@szarin moja gruntowa chodzi na agregacie 7kW. Pompa jest 3 fazowa i zjada 2kW z hakiem. Na agregacie takie 700W na fazę nie robi wrażenia. Gorzej jak die odpali jednoczenie np czajnik i mikrofale/piekarnik wtedy wywala bezpiecznik.

Agregat zjada 1.2l benzyny na godzinę wiec troche drogo wychodzi ale awaryjnie nie robi to problemu.

Pompy powietrzne w duże mrozy używaja grzałek wiec moga wtedy brać 5-8kW
  • Odpowiedz
Rachunki za prąd nie większe niż 300zł/rocznie bo PV na starych zasadach

@szarin: No trochę bez sensu argument skoro obecnie masz dotowany prąd. Właśnie chodzi o ludzi którzy płacą normalnie za elektryczność. Przecież, ten program ma ograniczenie czasowe więc i Ty niedługo zapłacisz więcej.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Ja pisałem wiele razy rocznie zużywam 6MWh, pompa ciepła nawet przy -19*C nie odpaliła grzałek, odpaliła 1 raz na 0,2h zapewne do defrostu. Agregat prądotwórczy 3,9kW 1F pompa ciepła też 1F. W razie kryzysowych sytuacji nie interesuje mnie ile paliwa zje agregat, i tak odpalę go praktycznie po 20h od zaniku prądu. Kilkanaście ton betonu w podłodze skutecznie akumuluje ciepło. Zresztą ciekawe że największe kataklizmy mają miejsce przy nie
  • Odpowiedz
@zibizz1: Ja zliczam całą chałupę, nie robiłem podlicznika pod PC.
@nagazie Nie muszę sprawdzać wiem, że agregat 3,9kW będzie miał jeszcze spory zapas mocy dla lodówki, i światła.
  • Odpowiedz
Mnie irytują ci co produkują kiedy nie trzeba bo jest duża produkcja, traktują sieć jako magazyn a na końcu i tak narzekają że tanio sprzedają.

@owsikalfred: Przecież za to się płaci
  • Odpowiedz