Wpis z mikrobloga

Jak tam pompy ciepła w domach pozbawionych prądu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście zwykłych ludzi, bo o polityków to się nie martwię - ich stać na awaryjne generatory przepalające diesla...
Zima nie odpuszcza na Pomorzu ,liczba domów bez energii elektrycznej wzrosła z 20 do 50 tyś. A tak naprawdę to jest c--j - Niech dopierdzieli chociaż -15 przez miesiąc to tym eko szajbusom pompy wyjdą bokiem jak dostaną rachunek,jakoś nikt nie wspomina ten co ma pompę żeby mieć gwarancję to trzeba 600zl rocznie płacić za servis i że jak coś przestanie działać to i tak trzeba z własnej kieszeni pokryć koszty

#pompaciepla #ogrzewanie #czystepowietrze #remontujzwykopem #remont #pomorze #trojmiasto #prad
DwaJedenTrzy - Jak tam pompy ciepła w domach pozbawionych prądu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiśc...

źródło: brave_7xvy0KqC4B

Pobierz
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DwaJedenTrzy: mógłbyś konkretnie wytłumaczyć co jest w nich takiego złego? Kiedyś jak czytałam na ten temat to był bardzo rozsądny system. Sama bym w to poszła gdybym miała dom. Nie przesadzaj z tym serwisem co rok po 600 zł, bo żadne urządzenie nie potrzebuje takiego co roku, dodatkowo na czym ten serwis by miał polegać?
  • Odpowiedz
@DwaJedenTrzy mam pompę ciepła w swoim domku i nie narzekam. Nawet jeśli rachunki są nieco wyższe niż węgiel czy jakiś tam inny ekogroszek (nie mam porównania bo od wprowadzki już była tu pompa) to przynajmniej nie smrodze po całej okolicy że oddychać się nie da od smrodu taniego węgla. Serwis rocznie mnie kosztuje 100 zł, w piecach i kominach też powinien być serwis ale kogo to obchodzi, najwyżej czad zabije całą
  • Odpowiedz
@Buko_von_Krossig: U mnie kocioł na węgiel z dmuchawą i pompą wodną w razie awarii prądu podłącza się pod akumulator samochodowy za pomocą przetwornicy.
Ale chyba już z 10 lat nie miałem awarii prądu dłuższej niż 1 dzień to nawet mi się nie chce tego podłączać na ten jeden dzień.
  • Odpowiedz
@DwaJedenTrzy: Ale wiesz, że jak nie działa prąd to praktycznie żaden system ogrzewania (poza kominkiem i kozą) nie będzie działał?
Piec gazowy potrzebuje zasilania (do sterownika i iskry), piec na węgiel potrzebuje zasilania (bez sterownika i podajnika od biedy możesz palić, ale nie masz pompki wymuszającej obieg wody). W sumie z pompą ciepła potencjalnie możesz być w lepszej sytuacji, bo pompa często jest połączona z ogrzewaniem podłogowym, które wolniej traci
  • Odpowiedz
Jak tam pompy ciepła w domach pozbawionych prądu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@DwaJedenTrzy: chyba nie zdajesz sobie sprawy że jak nie ma prądu to ogrzewanie gazem czy chociażby zwykły piec na węgiel z podajnikiem też nie będzie działał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@owsikalfred

Grawitacja kolego mówi ci to coś?

Że niby współczesna instalacja CO będzie na obiegu grawitacyjnym? Przy cienkich rurkach i instalacji podłogowej? Zapomnij.
A kto będzie kręcił podajnikiem do groszku i wentylatorem? Kto zasili sterownik kotła?
  • Odpowiedz