Aktywne Wpisy

Sanderka11 +3
#danielmagical zdjęcia i filmiki priv 🤣

Nikota +3
#danielmagical Dla chętnych mam filmik i wyśle jak ktoś poprosi ;)
Mam nadzieję że butelka na końcu was nie obrzydzi
Mam nadzieję że butelka na końcu was nie obrzydzi

źródło: IMG_2033
Pobierz
źródło: 9f5lf3
Pobierzodpowiedzialność programisty ,,o div się niewycentrował to trzeba ticket nowy"
odpowiedzialność lekarza ,,jak dam mu więcej to umrze"
odpowiedzialność prawnika ,,Tomasz Komenda? pierwsze słyszę"
Ale z jakiego powodu wy stawiacie siebie obok lekarzy i prawników, a nie obok operatorów tokarek czy innych spawaczy?
Programista i lekarz to zupełnie inne klasy człowieka i pozycja społeczna, zupełnie inne zarobki, a do tego jeden jest na łasce tabelek w excelu a drugi może zmienić pracę kiedy tylko zechce, bo oferty ma wszędzie.
Programiści cierpią z powodu własnego ego
Lekarz>Prawnik>Programista.
Wspólne dla prawników i programistów jest to, że np. w przypadku prawników powstało masa Wyższych Szkółek Gotowania na Gazie, gdzie wykładają prawo i byle tłuk zostanie mgr prawa jak zapłaci. Potem aplikacja, ale może przekulać i zostać tym notariuszem/radcą/komornikiem - na sędziego, prokuratora to trzeba być nieco bardziej ambitnym i mieć samozaparcie, więc tutaj kandydaci z Uniwersytetów zostają, zazwyczaj tych lepszych - UW/UJ/UAM. Mimo wszystko co najmniej 9
"ojej rozprawa nie będzie online, muszę jechać do sądu na 20 min żeby wziąć 500 za stójke"
"oj ten rozwód bez orzeczenia, bez dzieci i z intercyza to trudny będzie, 10k minimum"
No i najlepsze "za rozprawę to poproszę gotówkę" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiem jak to wygląda, mam adwokata w domu
Niestety, swego czasu latwo bylo sie dostac wiec dostalo sie masa chlopkow-roztropkow co nie maja instynku samozachowawczego i mysleli ze eldorado potrwa wiecznie. Wyolbrzymiaja swoje obijanie sie i zdziwko ze pracodawcy przykrecaja srube
@VaizardOmbre: Żeby być sędzią czy prokuratorem nie trzeba być ani lepszym, ani bardziej ambitnym od pozostałch zawodów prawniczych- trzeba po prostu tego chcieć i mieć do tego zamiłowanie, bo to trudna praca i wielka odpowiedzialność za małe
Dostałem się na aplikację korporacyjną i sędziowską, więc wiem jak to wygląda od kuchni:)
Na aplikację sędziowską/prokuratorską jednak trzeba być bardziej ambitnym oraz zdeterminowanym, ponieważ jest limit przyjęć na dany rok, np. 150 osób na aplikację sędziowską z całego kraju, a masa kandydatów. Tutaj nie obowiązuje zasada, że przekroczysz dany próg (jak na aplikacje korporacyjne - adwokat/notariusz/komornik), tylko musisz znaleźć się w topce
Oczywiście mówię tu o cywilu i rodzinnym, w przypadku karnego może być już trochę poważniej. Ale to zależy czy ktoś chce po prostu robić łatwe pieniądze, czy mieć ciekawe sprawy itp.
Jasna sprawa, jak ktoś jest dobry, ma znajomości i chęci, to bardziej dorobi się jako racuch/notariusz/adwokat/komornik.
Ale sędzia/prokurator ma jednak na start te 2 x średnie krajowe, ZUSu nie płaci, stan spoczynku, dodatek funkcyjny i stażowy, i jakiś względny prestiż - dla mnie sędzia to korona zawodów prawniczych.
Minusem jest to, że na dobrą sprawę nie wiesz gdzie przyjdzie ci pracować, to nie jak radca, że postanawiasz sobie założyć
@VaizardOmbre: No to prawda, pod tym względem trzeba być ambitnym i zawiziętym. Gratulacje, że ci się chciało, mało jest takich osób ideowych.