Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki i Mirabelki, pomóżcie! Mam 35 lat - w latach 2008-2014 studiowałem w innym mieście, ale potem spędziłem 10 lat w małym mieszkaniu w powiatowym z rodziną. Było to spowodowane kombinacją czynników: niższe koszty życia, chęć pomocy starzejącym się bliskim, zdalna praca, niechęć do kredytowania się czy płacenia landlordowi, rozczarowanie nietrwałością kontaktów ze studiów, pandemia, a także rosnąca na przestrzeni lat świadomość #blackpill - zrezygnowałem z małżeństwa i posiadania dzieci. W tym czasie prawie nie wyjeżdżałem na wakacje, nie wchodziłem w #zwiazki (5-6/10, raczej introwertyk).

Myślę, że najwyższy czas się stuprocentowo uniezależnić. Dzięki oszczędnościom mój cały majątek wynosi 900 tys. złotych - chciałbym utrzymać 200 tys. w różnych instrumentach (konto oszczędnościowe, obligacje, krypto, fundusze), a 700 tys. planuję wydać na swoje miejsce. Moje miesięczne zarobki (zdalna JDG) to około 10-15k netto.

Co wobec tego ma najwięcej sensu w perspektywie najbliższych miesięcy? Biorę pod uwagę różne, często kolidujące ze sobą czynniki:

- zdalną pracę
- możliwość spotkania kogoś do stałego związku i chęć wspólnego zamieszkania (niepewna)
- chęć zmiany otoczenia i życia wśród śródziemnomorskiej przyrody w spokojnej okolicy
- chęć posiadania większej przestrzeni, kawałka ogrodu, i nieco więcej intymności niż w bloku
- chęć bycia bliżej rodziny (nie są idealni, ale nie będą żyć wiecznie)
- chęć dostępu do dobrej opieki zdrowotnej, lotniska, etc.
- chęć posiadania kontaktu z "big city vibes" i uczesnictwa w wydarzeniach w dużych ośrodkach miejskich

1. Własne mieszkanie:

a) w powiatowym, blisko rodziny (nowe, wygodne, 50 mkw)
b) w polskim top 5 (starsze i/lub mniejsze)
c) w tanim, ale malowniczym miejscu w Europie (#chorwacja #portugalia #bulgaria #grecja #hiszpania)

2. Kredyt pod większe mieszkanie lub dom:

a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie

3. Wynajem:

a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie

4. Inne (większe/bogatsze miasta w Europie, dom modułowy lub kabina, etc).

#pytanie #mieszkanie #mieszkania #dom #domy #nieruchomosci #budownictwo #polska #europa #wynajem #najem #finanse #oszczednosci #inwestycje #przeprowadzka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki i Mirabelki, pomóżcie! Mam 35 lat - w l...

źródło: casual_full_body_wojak

Pobierz

Które rozwiązanie jest najlepsze?

• 1 a 10.9% (7)
  • 1 b 10.9% (7)
  • 1 c 12.5% (8)
  • 2 a 9.4% (6)
  • 2 b 12.5% (8)
  • 2 c 7.8% (5)
  • 3 a 6.3% (4)
  • 3 b 9.4% (6)
  • 3 c 9.4% (6)
  • 4 (komentarz) 10.9% (7)

Oddanych głosów: 64

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wrzuć te 700k choćby na lokatę na pół roku, z 5% oprocentowania to Ci wyjdzie jakieś 13k zysku. Wybierz 3 opcje, które najbardziej Cię kuszą, pomieszkaj w każdej z 2 miesiące i wtedy decyduj, gdzie trawa jest najbardziej zielona w Twoich oczach. Nikt Ci nie powie co Tobie odpowiada.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w mojej opinii to z taką kasa (900k) sensownie ulokowana - niech daje te 4ry procent rocznie na czysto - to jest 36k na rok albo 3k/miesiąc nie opłaca się kupować mieszkania. Możesz spokojnie wynająć w tych pieniądzach jak ci się znudzi miejsce to się przenieść itd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tego co napisales, to, jak rozumiem, nadal nie wykluczasz tego ze jednak znajdziesz dupe, poruchasz, i zechcesz miec dzieci?

jezeli tak, lepsze bedzie jednak miasto wojewodzkie/emigracja, nowe miasto jak najwieksze.

w innym przypadku optymalnie jest zostac tam gdzie jestes... lub rozwazyc przenosiny w jeszcze jakies mniejsze miejsce, tez docelowo za granica.

jezeli praca ci pozwala zeby sie stad wyniesc to bym korzystal
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-znawca-91:

potem spędziłem 10 lat w małym mieszkaniu w powiatowym z rodziną. Było to spowodowane kombinacją czynników: (...) pandemia

Prawie ci się udał ten bait, tylko te 10 lat z pandemią ci nie pykło w linii czasu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustraszony-mediator-13: @matrzowoli Nie tylko, mieszkanie natomiast ma plusy w postaci mniejszego nakładu czasu, wysiłku, i pieniędzy na jego utrzymanie w dobrym stanie.

@OskariuszKonduktorski @ar2r0 Dobry pomysł - sprawdzić 3-6 opcji na przestrzeni 6-12 miesięcy!

@katopa Dopuszczam możliwość znalezienia partnerki, odpuszczam ślub i dzieci. Tutaj potencjalnym problemem może być wspólne zamieszkanie - na 50 mkw nie upchnie
  • Odpowiedz