Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +29
dizel81 +12
Nowy polski dżutuber w Siem Reap:)
https://www.youtube.com/@morfeuszszaman
Karaluch go u siebie na gniocie zareklamował.
#raportzpanstwasrodka
https://www.youtube.com/@morfeuszszaman
Karaluch go u siebie na gniocie zareklamował.
#raportzpanstwasrodka
źródło: mdsZ
Pobierz

Mirki i Mirabelki, pomóżcie! Mam 35 lat - w latach 2008-2014 studiowałem w innym mieście, ale potem spędziłem 10 lat w małym mieszkaniu w powiatowym z rodziną. Było to spowodowane kombinacją czynników: niższe koszty życia, chęć pomocy starzejącym się bliskim, zdalna praca, niechęć do kredytowania się czy płacenia landlordowi, rozczarowanie nietrwałością kontaktów ze studiów, pandemia, a także rosnąca na przestrzeni lat świadomość #blackpill - zrezygnowałem z małżeństwa i posiadania dzieci. W tym czasie prawie nie wyjeżdżałem na wakacje, nie wchodziłem w #zwiazki (5-6/10, raczej introwertyk).
Myślę, że najwyższy czas się stuprocentowo uniezależnić. Dzięki oszczędnościom mój cały majątek wynosi 900 tys. złotych - chciałbym utrzymać 200 tys. w różnych instrumentach (konto oszczędnościowe, obligacje, krypto, fundusze), a 700 tys. planuję wydać na swoje miejsce. Moje miesięczne zarobki (zdalna JDG) to około 10-15k netto.
Co wobec tego ma najwięcej sensu w perspektywie najbliższych miesięcy? Biorę pod uwagę różne, często kolidujące ze sobą czynniki:
- zdalną pracę
- możliwość spotkania kogoś do stałego związku i chęć wspólnego zamieszkania (niepewna)
- chęć zmiany otoczenia i życia wśród śródziemnomorskiej przyrody w spokojnej okolicy
- chęć posiadania większej przestrzeni, kawałka ogrodu, i nieco więcej intymności niż w bloku
- chęć bycia bliżej rodziny (nie są idealni, ale nie będą żyć wiecznie)
- chęć dostępu do dobrej opieki zdrowotnej, lotniska, etc.
- chęć posiadania kontaktu z "big city vibes" i uczesnictwa w wydarzeniach w dużych ośrodkach miejskich
1. Własne mieszkanie:
a) w powiatowym, blisko rodziny (nowe, wygodne, 50 mkw)
b) w polskim top 5 (starsze i/lub mniejsze)
c) w tanim, ale malowniczym miejscu w Europie (#chorwacja #portugalia #bulgaria #grecja #hiszpania)
2. Kredyt pod większe mieszkanie lub dom:
a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
3. Wynajem:
a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
4. Inne (większe/bogatsze miasta w Europie, dom modułowy lub kabina, etc).
#pytanie #mieszkanie #mieszkania #dom #domy #nieruchomosci #budownictwo #polska #europa #wynajem #najem #finanse #oszczednosci #inwestycje #przeprowadzka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
źródło: casual_full_body_wojak
PobierzKtóre rozwiązanie jest najlepsze?
jezeli tak, lepsze bedzie jednak miasto wojewodzkie/emigracja, nowe miasto jak najwieksze.
w innym przypadku optymalnie jest zostac tam gdzie jestes... lub rozwazyc przenosiny w jeszcze jakies mniejsze miejsce, tez docelowo za granica.
jezeli praca ci pozwala zeby sie stad wyniesc to bym korzystal
W malych miastach nie ma kobiet. Jesli zostaniesz w takiej dziurze, czeka cie zaglada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak chcesz się usamodzielnić to właśnie na tym polega samodzielność.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
Prawie ci się udał ten bait, tylko te 10 lat z pandemią ci nie pykło w linii czasu.
@OskariuszKonduktorski @ar2r0 Dobry pomysł - sprawdzić 3-6 opcji na przestrzeni 6-12 miesięcy!
@katopa Dopuszczam możliwość znalezienia partnerki, odpuszczam ślub i dzieci. Tutaj potencjalnym problemem może być wspólne zamieszkanie - na 50 mkw nie upchnie