✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mirki i Mirabelki, pomóżcie! Mam 35 lat - w latach 2008-2014 studiowałem w innym mieście, ale potem spędziłem 10 lat w małym mieszkaniu w powiatowym z rodziną. Było to spowodowane kombinacją czynników: niższe koszty życia, chęć pomocy starzejącym się bliskim, zdalna praca, niechęć do kredytowania się czy płacenia landlordowi, rozczarowanie nietrwałością kontaktów ze studiów, pandemia, a także rosnąca na przestrzeni lat świadomość #blackpill - zrezygnowałem z małżeństwa i posiadania dzieci. W tym czasie prawie nie wyjeżdżałem na wakacje, nie wchodziłem w #zwiazki (5-6/10, raczej introwertyk).
Myślę, że najwyższy czas się stuprocentowo uniezależnić. Dzięki oszczędnościom mój cały majątek wynosi 900 tys. złotych - chciałbym utrzymać 200 tys. w różnych instrumentach (konto oszczędnościowe, obligacje, krypto, fundusze), a 700 tys. planuję wydać na swoje miejsce. Moje miesięczne zarobki (zdalna JDG) to około 10-15k netto.
Co wobec tego ma najwięcej sensu w perspektywie najbliższych miesięcy? Biorę pod uwagę różne, często kolidujące ze sobą czynniki:
- zdalną pracę - możliwość spotkania kogoś do stałego związku i chęć wspólnego zamieszkania (niepewna) - chęć zmiany otoczenia i życia wśród śródziemnomorskiej przyrody w spokojnej okolicy - chęć posiadania większej przestrzeni, kawałka ogrodu, i nieco więcej intymności niż w bloku - chęć bycia bliżej rodziny (nie są idealni, ale nie będą żyć wiecznie) - chęć dostępu do dobrej opieki zdrowotnej, lotniska, etc. - chęć posiadania kontaktu z "big city vibes" i uczesnictwa w wydarzeniach w dużych ośrodkach miejskich
1. Własne mieszkanie:
a) w powiatowym, blisko rodziny (nowe, wygodne, 50 mkw) b) w polskim top 5 (starsze i/lub mniejsze) c) w tanim, ale malowniczym miejscu w Europie (#chorwacja #portugalia #bulgaria #grecja #hiszpania)
2. Kredyt pod większe mieszkanie lub dom:
a) w powiatorym b) w polskim top 5 c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
3. Wynajem:
a) w powiatorym b) w polskim top 5 c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
4. Inne (większe/bogatsze miasta w Europie, dom modułowy lub kabina, etc).
@mirko_anonim: wrzuć te 700k choćby na lokatę na pół roku, z 5% oprocentowania to Ci wyjdzie jakieś 13k zysku. Wybierz 3 opcje, które najbardziej Cię kuszą, pomieszkaj w każdej z 2 miesiące i wtedy decyduj, gdzie trawa jest najbardziej zielona w Twoich oczach. Nikt Ci nie powie co Tobie odpowiada.
@mirko_anonim: w mojej opinii to z taką kasa (900k) sensownie ulokowana - niech daje te 4ry procent rocznie na czysto - to jest 36k na rok albo 3k/miesiąc nie opłaca się kupować mieszkania. Możesz spokojnie wynająć w tych pieniądzach jak ci się znudzi miejsce to się przenieść itd
dużo z tych pomysłów wzajemnie się wyklucza, np. osoba w wieku 35 lat nie stworzy zdrowego związku bo obie przeżyły już swoje życia z kimś innym, morze śródziemne nie jest spokojnym miejscem itd.
@mirko_anonim: wpierw to se wynajmu kawalerkę na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem i zobacz jak Ci się żyje w takim mieście czy to w ogóle dla Ciebie
nieustraszony-mediator-13: @matrzowoli Nie tylko, mieszkanie natomiast ma plusy w postaci mniejszego nakładu czasu, wysiłku, i pieniędzy na jego utrzymanie w dobrym stanie.
@katopa Dopuszczam możliwość znalezienia partnerki, odpuszczam ślub i dzieci. Tutaj potencjalnym problemem może być wspólne zamieszkanie - na 50 mkw nie upchnie
W sumie to fajnie mają te kobiety. Wbijasz na streama, pijesz za darmo, a potem jeszcze wytaczasz sprawę w sądzie i wpada luźne 20 tysięcy na konto ( ͡°͜ʖ͡°)
Mirki i Mirabelki, pomóżcie! Mam 35 lat - w latach 2008-2014 studiowałem w innym mieście, ale potem spędziłem 10 lat w małym mieszkaniu w powiatowym z rodziną. Było to spowodowane kombinacją czynników: niższe koszty życia, chęć pomocy starzejącym się bliskim, zdalna praca, niechęć do kredytowania się czy płacenia landlordowi, rozczarowanie nietrwałością kontaktów ze studiów, pandemia, a także rosnąca na przestrzeni lat świadomość #blackpill - zrezygnowałem z małżeństwa i posiadania dzieci. W tym czasie prawie nie wyjeżdżałem na wakacje, nie wchodziłem w #zwiazki (5-6/10, raczej introwertyk).
Myślę, że najwyższy czas się stuprocentowo uniezależnić. Dzięki oszczędnościom mój cały majątek wynosi 900 tys. złotych - chciałbym utrzymać 200 tys. w różnych instrumentach (konto oszczędnościowe, obligacje, krypto, fundusze), a 700 tys. planuję wydać na swoje miejsce. Moje miesięczne zarobki (zdalna JDG) to około 10-15k netto.
Co wobec tego ma najwięcej sensu w perspektywie najbliższych miesięcy? Biorę pod uwagę różne, często kolidujące ze sobą czynniki:
- zdalną pracę
- możliwość spotkania kogoś do stałego związku i chęć wspólnego zamieszkania (niepewna)
- chęć zmiany otoczenia i życia wśród śródziemnomorskiej przyrody w spokojnej okolicy
- chęć posiadania większej przestrzeni, kawałka ogrodu, i nieco więcej intymności niż w bloku
- chęć bycia bliżej rodziny (nie są idealni, ale nie będą żyć wiecznie)
- chęć dostępu do dobrej opieki zdrowotnej, lotniska, etc.
- chęć posiadania kontaktu z "big city vibes" i uczesnictwa w wydarzeniach w dużych ośrodkach miejskich
1. Własne mieszkanie:
a) w powiatowym, blisko rodziny (nowe, wygodne, 50 mkw)
b) w polskim top 5 (starsze i/lub mniejsze)
c) w tanim, ale malowniczym miejscu w Europie (#chorwacja #portugalia #bulgaria #grecja #hiszpania)
2. Kredyt pod większe mieszkanie lub dom:
a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
3. Wynajem:
a) w powiatorym
b) w polskim top 5
c) w tanim, malowniczym miejscu w Europie
4. Inne (większe/bogatsze miasta w Europie, dom modułowy lub kabina, etc).
#pytanie #mieszkanie #mieszkania #dom #domy #nieruchomosci #budownictwo #polska #europa #wynajem #najem #finanse #oszczednosci #inwestycje #przeprowadzka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
źródło: casual_full_body_wojak
PobierzKtóre rozwiązanie jest najlepsze?
jezeli tak, lepsze bedzie jednak miasto wojewodzkie/emigracja, nowe miasto jak najwieksze.
w innym przypadku optymalnie jest zostac tam gdzie jestes... lub rozwazyc przenosiny w jeszcze jakies mniejsze miejsce, tez docelowo za granica.
jezeli praca ci pozwala zeby sie stad wyniesc to bym korzystal
W malych miastach nie ma kobiet. Jesli zostaniesz w takiej dziurze, czeka cie zaglada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak chcesz się usamodzielnić to właśnie na tym polega samodzielność.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
Prawie ci się udał ten bait, tylko te 10 lat z pandemią ci nie pykło w linii czasu.
@OskariuszKonduktorski @ar2r0 Dobry pomysł - sprawdzić 3-6 opcji na przestrzeni 6-12 miesięcy!
@katopa Dopuszczam możliwość znalezienia partnerki, odpuszczam ślub i dzieci. Tutaj potencjalnym problemem może być wspólne zamieszkanie - na 50 mkw nie upchnie