✨️ Obserwuj #mirkoanonim Dostałem ofertę pracy w programowaniu za ponad 16k b2b (bedzie to moja pierwsza praca w #) Pracuje aktualnie na uczelni na kierunku nie zwiazanym z programowaniem i zarabiam 8k brutto. Uczylem sie programowac do doktoratu, poniewaz moja praca wykorzystywala troche takiej wiedzy. Prace przyjalem ale nie potrafie sie pogodzic z mysla ze porzucam uczelnie. Wybijcie mi to z glowy, bo od kilku dni mam panike ze popelniam blad zycia - ze powinienem jednak zostac na uczelni, ze uczelnia to przyszlosc itd... Z drugiej strony widze te zwolnienia w it i troche sie tego boje. Z uczelni to mnie nikt nie zwolni do 70 roku zycia jak sie bede pokazywal na zajeciach ze studentami...
@mirko_anonim: zostań na uczelni. W IT będziesz wyrobnikiem wykonującym powtarzalną robotę za trochę większą stawkę, ale i tak niedługo i ta stawka zleci.
@mirko_anonim: znajomi zrobili tak, że pracowali normalnie w firmie + uczyli po "godzinach". A w innej firmie to nawet powiedzieli, że to pracował na uczelni i "dorabiał" może nawet nie na cały etat w normalnej firmie. Jeżeli masz możliwość taką to w sumie by była najlepsza rzecz. Ja bym nie rzucał uczelni, e.w zmniejszył ilość godzin.
@mirko_anonim: Zakładam, że doktorat już masz. Jeśli programowałeś w celach badawczych, to pewnie data science jedt najlepszym kierunkiem rozwoju - spróbuj pójść w tę stronę w pracy badawczej. Czy myślałes o postdocu? Szukaj stypendiów, płatnych wyjazdów, Najważniejsze - z uczelni możesz odejść w każdej chwili do IT. Ssanie na mądrych ludzi jest zawsze.
Anonim (nie OP): > W IT będziesz wyrobnikiem wykonującym powtarzalną robotę za trochę większą stawkę, @depish no a na uczelni jestes trybikiem co ma pisac artykuly co nikt nie czyta i uczyc studentow co nei bardzo chca sluchac. a zarabiasz 4-5 tysiecy netto w default city
Anonim (nie OP): Będziesz popychadłem w Sprintach i robić normy pod presją. Trochę zła zmiana. Ja po 7 latach pracy jako programista jestem już wypalony i z chęcią chciałbym mieć tak jak Ty teraz.
✨️ Autor wpisu (OP): @zetisdead czasem jakis artykul napisze, czasem raz na pol roku sie na konferencje pojedzie a w wiekszosci uzeraniem sie ze studentami i odwalaniem roboty za profesorów
@mirko_anonim nie rzucaj pracy na uczelni, ale przyjmij pracę w it. Skoro to b2b to będziesz miał jeszcze taniej bo uczelnia płaci ZUS. Ważne żebyś ta nową pracę miał home office i wtedy dwa etaty załatwisz w jednym czasie.
@mirko_anonim: Przeciez jak masz pare lat doswiadczenia na uczelni, i teraz zdobedziesz jeszcze praktyke w IT to za pare lat GDYBY CI COS NIE WYSZLO, uczelnia spokoknie cie przyjmnie z powrotem.
Dostałem ofertę pracy w programowaniu za ponad 16k b2b (bedzie to moja pierwsza praca w #)
Pracuje aktualnie na uczelni na kierunku nie zwiazanym z programowaniem i zarabiam 8k brutto.
Uczylem sie programowac do doktoratu, poniewaz moja praca wykorzystywala troche takiej wiedzy.
Prace przyjalem ale nie potrafie sie pogodzic z mysla ze porzucam uczelnie.
Wybijcie mi to z glowy, bo od kilku dni mam panike ze popelniam blad zycia - ze powinienem jednak zostac na uczelni, ze uczelnia to przyszlosc itd...
Z drugiej strony widze te zwolnienia w it i troche sie tego boje. Z uczelni to mnie nikt nie zwolni do 70 roku zycia jak sie bede pokazywal na zajeciach ze studentami...
#programista15k (prawie) #pracait #pracawit #pracbaza #praca #zarobki #kariera #uczelnia #akademia #doktorat
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@Maxior99: Doktorat w wielu firmach to duży atut.
@depish no a na uczelni jestes trybikiem co ma pisac artykuly co nikt nie czyta i uczyc studentow co nei bardzo chca sluchac. a zarabiasz 4-5 tysiecy netto w default city
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz
─────────────────────
czasem jakis artykul napisze, czasem raz na pol roku sie na konferencje pojedzie
a w wiekszosci uzeraniem sie ze studentami i odwalaniem roboty za profesorów
─────────────────────
tak
zdalnie dla zagranicznej firmy
mam wiedze domenowa z
Uczelnie to jak bycie wygrywem, stała praca do końca życia. A jak kasy brakuje to zawsze możesz w IT dorobić
praca jest przyjemna jedynie dla autystyków pasjonatów, którzy będą klepać commity po 23 żeby feature działał 5% szybciej
uczelnia to fajna opcja, przede wszystkim przez stabilność zatrudnienia
a według mnie z wiekiem hajs się robi coraz bardziej przereklamowany, jak stać Cię na wydatki to jest git, wypruwanie sobie żył w