Dlaczego zawsze jak słyszę gdy ktoś opowiada o ogarnięciu się z jedzeniem, pół żartem pół serio mówi o sobie że jest ulany i musi trochę się ogarnąć, to tylko wtedy potrafię chociaż na chwilę podważyć swoją relację z jedzeniem? Gdy sam sobie powiem dokładnie to samo, to za #!$%@? nie potrafię się do tego przekonać, a w mojej głowie jest wszystko ok. Mimo że w środku wiem, że naprawdę nie jest. Jestem
Jak hindusi gotują ten długi ryż? Zamówiłem właśnie sobie i dosłownie każde jedno ziarenko jest perfekcyjnie ugotowane i żadne się nie sklejki z drugim. JAK? #gotujzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 0
Mam basmati ale jest połowę krótszy niż ten ich.
@chwilowypaczelok: Czyli pewnie jakieś badziewie kupiłeś. Pomiędzy dobrym ryżem basmati i złym ryżem basmati jest gigantyczna różnica.
- 0
Z tych wszystkich wymienionych odróżniam tylko KURCZAKA. Czyli drób.
Gdzie znajde wypisane jakie zwierzęta zalicza cię do wołowiny, cielęciny, wieprzowiny itd?
#pytanie #zwierzea #smiesznypiesek #foodporn #kulinaria
Gdzie znajde wypisane jakie zwierzęta zalicza cię do wołowiny, cielęciny, wieprzowiny itd?
#pytanie #zwierzea #smiesznypiesek #foodporn #kulinaria
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Bunch:
Dziwne, nie wyglądasz na osobę, która by pisała to dla baitu.
Cielęcina oznacza mięso z krowy <6 miesięcy, a wołowina >6 miesięcy.
Wieprzowina to świnia.
A drób to nie tylko kurczak, to również np. indyk, gęś, itd.
Dziwne, nie wyglądasz na osobę, która by pisała to dla baitu.
Cielęcina oznacza mięso z krowy <6 miesięcy, a wołowina >6 miesięcy.
Wieprzowina to świnia.
A drób to nie tylko kurczak, to również np. indyk, gęś, itd.
Tak naprawdę to nie zanosi się na jakąś pozytywną zmianę w moim życiu. Mimo tego, że niebawem kończę 27 lat, w środku nadal jestem dzieckiem, a nie dorosłym
#przemyslenia #przegryw
#przemyslenia #przegryw
paramyksowiroza via Wykop
- 0
w środku nadal jestem dzieckiem, a nie dorosłym
@CzechoslowackiZwiazekSzachowWodnych: To lepiej to doceń zamiast się użalać.
Prędzej czy później tego Ci zabraknie.
- 53
#retrocomputing #starekomputery #kiciochpyta
Mirki, otwieram na dniach w #lodz muzeum starych komputerów i konsol. Mam już prawie wszystko dopięte... oprócz nazwy. Pomożecie? Propozycje w komentarzach - plusowanko. Można wrzucać własne :-)
Mirki, otwieram na dniach w #lodz muzeum starych komputerów i konsol. Mam już prawie wszystko dopięte... oprócz nazwy. Pomożecie? Propozycje w komentarzach - plusowanko. Można wrzucać własne :-)
paramyksowiroza via Wykop
- 3
Retroboat
@arti040: To może lepiej "Retrobay"?
Nawiązanie do łodzi (Łodzi) może mniej oczywiste, ale brzmi nieco bardziej chwytliwie.
- 6
po dwóch latach funkcjonowania domku wreszcie mam pierwsze lokatorki :) i to pomimo okolicznego bajzlu w postaci placu budowy #pszczoly #owady #smiesznypiesek
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@szmij: A czy to przypadkiem nie jest odpowiednik McDrive dla szerszeni?
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@Itslilianka: Może być udziec, może być łopatka...
Co bardziej wkurwi moją żonę?
- zakup Żuka bo chce się pobawić w mechanika 37.5% (15)
- zakup owiec aby strzygły trawnik 62.5% (25)
paramyksowiroza via Wykop
- 1
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@voldi: Zależy od środowiska tych koleżanek. Może się nagle okazać, że owce są cholernie modne, że można się kąpać w ich mleku, a to -20 punktów do wieku, że jaki to nowoczesny pomysł na koszenie trawnika w ekologiczny sposób i takie tam...
W ostatecznym rozrachunku okaże się, że cała miejscowość zacznie hodować owce i stanie się polską stolicą prawdziwego kebaba 100% baranina.
W ostatecznym rozrachunku okaże się, że cała miejscowość zacznie hodować owce i stanie się polską stolicą prawdziwego kebaba 100% baranina.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@voldi: Kebaby akurat mogą być sezonowe - późną jesienią i zimą gdy już nie ma trawy do koszenia.
Na lato kupi się nowe.
Zresztą hyrdaulik będzie generował własne problemy.
Na lato kupi się nowe.
Zresztą hyrdaulik będzie generował własne problemy.
Takie modyfikacje genetyczne to się podobają dla mnie #jedzenie
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Chrystus: Raczej chiński. Czosnki jednoząbkowe pochodzą z Chin.
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@johny-kowalski: Wolniej, ale jak już wspomniał @programista15cm to będą minimalne różnice czasu
paramyksowiroza via Wykop
- 0
Po drugie zacznie wrzeć w zależności od ilości soli dopiero przy 110+ stopniach
@programista15cm: Przy 20 gramach soli w 5 litrach wody (na poziomie morza) zacznie wrzeć w 100,04°C
Skąd Ty wziąłeś te 110+ stopni?
- 16
#praca Jaka jest najgorsza praca, w jakiej pracowaliście? W moim przypadku była to praca na produkcji na linii produkcyjnej.
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Orbiter01: W dziekanacie.
- 7
A więc nagrałem mieszanie sałaty metodą sejsmiczną zaproponowaną ostatnio przez @moll
Generalnie wykonanie eksperymentu było ubogie, nie odwzorował on dokładnie omawianych w poprzednim wpisie warunków, ale nie będę go powtarzał, więc dla spokoju przyznaje, że nie miałem racji.
Mimo wszystko, uważam, że gdybym faktycznie wypchał bardziej miskę to efekt byłby gorszy, bo był spory luz, wyczuwalny podczas telepania. Do tego jak skończyłem nagrywać i zacząłem jeść to i się okazało, że nie
Generalnie wykonanie eksperymentu było ubogie, nie odwzorował on dokładnie omawianych w poprzednim wpisie warunków, ale nie będę go powtarzał, więc dla spokoju przyznaje, że nie miałem racji.
Mimo wszystko, uważam, że gdybym faktycznie wypchał bardziej miskę to efekt byłby gorszy, bo był spory luz, wyczuwalny podczas telepania. Do tego jak skończyłem nagrywać i zacząłem jeść to i się okazało, że nie
paramyksowiroza via Wykop
- 3
Wykop bawi i uczy.
@moll, mieliście jakieś sympozjum naukowe dotyczące fizyki cząstek żywnościowych?
@moll, mieliście jakieś sympozjum naukowe dotyczące fizyki cząstek żywnościowych?
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@dlugi-gr: @Glimpse0fTheFuture @Matylda_Megara
Ale Wy tak na serio? Pytam, bo nie rozumiem.
Z żalem muszę przyznać, że z trudem obejrzałem tę produkcję.
Ta aktorka jest po prostu słaba. Bardzo słaba.
O ile jeszcze na samym początku, gdy miała być jeszcze taka trochę "dzika". faktycznie dawała radę, to potem nudziła mnie z każdą minutą.
Jej twarz nie wyrażała praktycznie żadnych emocji, cała postać wydawała się totalnie nijaka.
Już więcej ekspresji miał Adaś
Ale Wy tak na serio? Pytam, bo nie rozumiem.
Z żalem muszę przyznać, że z trudem obejrzałem tę produkcję.
Ta aktorka jest po prostu słaba. Bardzo słaba.
O ile jeszcze na samym początku, gdy miała być jeszcze taka trochę "dzika". faktycznie dawała radę, to potem nudziła mnie z każdą minutą.
Jej twarz nie wyrażała praktycznie żadnych emocji, cała postać wydawała się totalnie nijaka.
Już więcej ekspresji miał Adaś
Mam taką lodówke Beko TS190330N i mam problem z zamrażarką. Strefa zamrażarki jest połączona z lodówka, tak na prawdę jst tam tylko taka płyta mrożąca, jakaś półka, która oddziela zamrażarke i tyle. Na dole tej pólki skrapla się woda, a zamrażarka prawie w ogóle nie mrozi. Jeśli leżą na niej warzywa mrożona to na dole są zamrożone, ale w górnej części już są miękkie. xdd
Te lodówki tak mają, że zamrażarka się
Te lodówki tak mają, że zamrażarka się
paramyksowiroza via Wykop
- 2
Te lodówki tak mają, że zamrażarka się do niczego nie nadaje? Czy ona jest po prostu uszkodzona.
@LuterKebab: To pierwsze.
To nie jest zamrażarka.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
To co to jest? Nic nie jest narysowane.
@LuterKebab: To raczej chłodziarka na piwo.
Do normalnego mrożenia to się raczej nie nadaje.
Lody na patyku powinno to utrzymać, ale musisz podkręcić chłodzenie.
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@LuterKebab: O ile dobrze pamiętam, zamrażarka musi spełniać pewne warunki na terenie UE, więc pracownik nie ma prawa napisać, że lodówka posiada zamrażarkę.
Pytanie jak wyregulujesz cały sprzęt. Możesz w ten sposób, że ta komora będzie zamrażać kostki lodu ( ale raczej nic więcej ), albo w ten sposób, że będziesz mógł tam włożyć warzywa, bo temperatura będzie lekko powyżej granicy 0.
Raczej nie radziłbym traktować tego jako zamrażalnika.
Pytanie jak wyregulujesz cały sprzęt. Możesz w ten sposób, że ta komora będzie zamrażać kostki lodu ( ale raczej nic więcej ), albo w ten sposób, że będziesz mógł tam włożyć warzywa, bo temperatura będzie lekko powyżej granicy 0.
Raczej nie radziłbym traktować tego jako zamrażalnika.
Czy owady odczuwają ból tak, jak odczuwają ból ludzie?
Zanim podjąłem się zrobienia tego zestawienia zapoznałem się z literaturą naukową na temat, na który postanowiłem napisać. Dotyczy ona tego, czy owady odczuwają ból. Linki do tych materiałow zamieściłem na końcu tekstu w materiałach źródłowych.
z- 10
- #
- #
- #
- #
paramyksowiroza via Wykop
- 3
@Funky__Koval: Nie warto, to są jakieś bzdury.
Połowa artykułu jest całkowicie nie na temat.
Autor twierdzi, że podaje linki do "literatury naukowej", ale większość linków prowadzi do zwykłych dziennikarskich tekstów w sieci.
A jak już podlinkował do jakiejś publikacji, to się okazało że jej nie zrozumiał.
W to wszystko wplótł jakieś science-fiction wstawki jak choćby:
Połowa artykułu jest całkowicie nie na temat.
Autor twierdzi, że podaje linki do "literatury naukowej", ale większość linków prowadzi do zwykłych dziennikarskich tekstów w sieci.
A jak już podlinkował do jakiejś publikacji, to się okazało że jej nie zrozumiał.
W to wszystko wplótł jakieś science-fiction wstawki jak choćby:
Niemniej, jak się widzi komórkę odpornościową uganiającą sie za bakterią, to można odczuć wrażenie, że bakteria
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Slawomir-Pietrucin:
Nikt. Ale z kontekstu wypowiedzi
można zrozumieć że korzystałeś głównie z materiałów na pewnym poziomie.
Kto powiedział, że w tekście popularnonaukowym nie można się powoływać na teksty popularnonaukowe?
Nikt. Ale z kontekstu wypowiedzi
Zanim podjąłem się zrobienia tego zestawienia zapoznałem się z literaturą naukową na temat, na który postanowiłem napisać. Dotyczy ona tego, czy owady odczuwają ból. Linki do tych materiałow zamieściłem na końcu tekstu w materiałach źródłowych
można zrozumieć że korzystałeś głównie z materiałów na pewnym poziomie.
Przykład z bakterią dotyczy antropomorficznego sposobu myślenia.
- 0
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@MrBeast: Kurczak yakitori, kurczak tandoori, churrasco de curacao, adana kebab z jagnięciny, sis kebaby, a do tego tabbouleh.
- 3
Mam zlew zapchany w kuchni, rozkręciłem syfon i przeczyściłem, wlałem sodę z octem, kreta i niewiele to pomogło. Coś jeszcze próbować czy dzwonić na hydraulika?
#mieszkanie #sprzatanie #hydraulika #kuchnia #kiciochpyta #pytanie
#mieszkanie #sprzatanie #hydraulika #kuchnia #kiciochpyta #pytanie
paramyksowiroza via Wykop
- 7
@Amatorro: Albo płyn "hydraulik" (kwas siarkowy), albo sprężyna i kręcisz.
Kupno sprężyny wyjdzie taniej niż wizyta hydraulika, a sprężyna jest wielorazowa.
naraz...?
Kupno sprężyny wyjdzie taniej niż wizyta hydraulika, a sprężyna jest wielorazowa.
wlałem sodę z octem, kreta
naraz...?
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@Amatorro: OK, w każdym razie gdybyś zdecydował się na kwas siarkowy, to bądź z tym bardzo ostrożny. To naprawdę reaktywne cholerstwo, więc nie nachylaj się nad zlewem podczas wlewania. Generalnie, powinieneś mieć do tego rękawice i osłonę na twarz albo co najmniej oczy.
Z tym serio nie ma żartów.
Z tym serio nie ma żartów.
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Krupier: Tak, ale OP wcześniej używał kreta, więc porównałem z kretem.
Po krecie nie masz ryzyka, że ze zlewu wystrzeli Ci fontanna żrącej substancji prosto w twarz :)
Po krecie nie masz ryzyka, że ze zlewu wystrzeli Ci fontanna żrącej substancji prosto w twarz :)
#jedzenie #glupiewykopowezabawy
Rzuciłeś wszystko, pojechałeś w Bieszczady i masz daleko do sklepu?
Też mam zamrażarkę skrzyniową, tylko trochę inaczej ją wykorzystuję :)
No bo kupię rybę w całości - filetuję, odcinam łeb, no i ten łeb i kręgosłup lądują w zamrażarce. Jak będę miał ochotę na zupę rybną, to będę miał z czego zrobić bulion.
Albo kupuję skrzydełka. Ze skrzydełek odcina się "lotki" czyli ten najmniejszy fragment. Wrzucam do zamrażarki i dorzucam do gotowania rosołu.
Albo kupię wołowinę z kością. Jeśli przygotowuję