Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problem z utrzymaniem zdrowego, świeżego, urozmaiconego, i niezbyt czasochłonnego jadłospisu.

Potrzeba do niego świeżych warzyw i owoców, ryb, chudego mięsa - ale to produkty szybko psujące się, często sprzedawane w kiepskim stanie (popsute awokada-niespodzianki w Lidlu, ryby z metalami ciężkami, zwierzęta karmione antybiotyczno-hormonalnym granulatem), a do tego wymagające czasochłonnej obróbki. Rozwiązaniem byłaby dieta pudełkowa, ale to wysoki koszt przy całej rodzinie, a do tego pojawiają się wątpliwości, czy produkty są wysokiej jakości (gastronomia ma nie bez powodu fatalną opinię).

Jak żyć? Jak radzicie sobie z podobnymi dylematami? #pytanie #dieta #jedzenie #dietetyka #gotowanie #gotujzwykopem #catering #dietapudelkowa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problem z utrzymaniem zdrowego, świeżego,...

źródło: ce5300105707715.5f7ef755e333d

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: obiady gotuj na 2-3 dni, wtedy masz mniej już na tym posiłku. Pojemniki próżniowe - dłużej utrzymują świeżość produktów. Część warzyw, jak np. marchewka, ogórek czy papryka, pokrojone w plasterki/słupki może poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, więc też można przygotować wcześniej, a potem tylko wyciągasz na talerz.
  • Odpowiedz
(gastronomia ma nie bez powodu fatalną opinię)

@mirko_anonim: A ma? Jem tylko z gastro i czuje, że jest ok. Ale unikam jakiś tam tanich kebabów. I nie patrzę jakoś specjalnie na cenę.
Owoce i warzywa jem codziennie w ilości ponad kilograma. Nie mam zupełnie dylematu jak Ty. Wchodzę do sklepu i kupuje, ew. np. takie maliny czy borówki biorę od kogoś kto rozwozi je (znajomi polecili). Czy jest to pryskane
  • Odpowiedz
Jak żyć?

@mirko_anonim: Po pierwsze wyluzować, bo jeszcze wrzodów dostaniesz.
Po coś istnieją okresy karencji i badania żywności.
Reszta tego co opisałeś nie jest problemem przy odpowiednim rozplanowaniu przygotowywania
  • Odpowiedz
Dieta pudełkowa wydaje się być absurdem w sytuacji, w której o 3 rano przywożą jedzenie które czeka kilka godzin w cieple zanim je odbierzesz spod drzw

@paramyksowiroza: Dlatego można mieć pod drzwiami torbę termiczną z wkładami albo nawet wyjść, odebrać i schować do lodówki. Dla mnie to był żaden problem takie wstanie, minuta i śpię dalej, no ale dobra, nie każdy tak może mieć, dlatego torba termiczna jest dobrym rozwiązaniem
  • Odpowiedz
@Vadzior: Można też wystawić lodówkę poza mieszkanie ;)
Ale OK, torba termiczna to jest jakiś pomysł, choć wątpię czy dostawcom chciałoby się rozrywać papierowe opakowanie i wkładać te pojemniki do wystawionej torby.
Jak patrzę na zestawy które przychodzą do moich sąsiadów, to bardziej adekwatny byłby termiczny plecak.

Ale moi sąsiedzi nic takiego nie wystawiają, a potem wcinają te kasze, ryż, mięso, surówki które stały parę godzin na ciepłej klatce schodowej.
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Ja widziałem u sąsiadów takie większe torby, raczej wchodzi cała torba. Jak wpiszesz torba termiczna w google to pokazuje głównie takie większe, piknikowe. Nie chodziło mi o foliową do mrożonek jak w sklepach są xD
Znajomi też tak robią. A nawet słyszałem o lodówce turystycznej z wkładami.
Ja zawsze wstawałem i odbierałem choć często jeszcze przed spaniem mi przyjeżdżało. Taki Brokuł to był u mnie 20-22.
  • Odpowiedz
@Vadzior: Do mojego bloku przyjeżdżają w godzinach nocnych, coś pomiędzy 3 a 5 nad ranem.
I podejrzewam, że na opakowaniach nie ma raczej walących po oczach zaleceń, aby takie torby termiczne wystawiać.
A wydaje mi się, że powinny być. Choćby po to, aby zwrócić uwagę na potencjalne zagrożenie.
Ciekawi mnie, czy ktoś w ogóle bada stężenie toksyn w takim posiłku wystawionym przez kilka godzin na temperaturę ok. 20 stopni.
Nie
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Godzina dostawy zależy od lokalizacji, wiadomo, ale głównie to od konkretnej firmy xd
Jasne, że nie ma zaleceń aby wystawić takie torby ale wiem, że część ludzi tak robi, i sąsiedzi i znajomi. U sąsiadów to była taka sytuacja, że jak jedna osoba zaczęła tak robić to inni zgapili. Ale pewnie 3/4 osób ma wywalone w takim ogólnym rozrachunku.
Pewnie nikt nie bada xd
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Spoko xd
Weźmy też pod uwagę, że w nocy nie jest tak ciepło jak w dzień, od godz. 3 do 6 pokazuje mi poniżej 20st.. I na klatkach też często bywa chłodniej niż w mieszkaniach, a przynajmniej ja mam takie odczucie, taki piwniczny chłód xd
  • Odpowiedz