Wpis z mikrobloga

• 14
@kam3o przecież jest takich lapków dosłownie pełno. Jak się dobrze postarasz, to znajdziesz takiego co ma nieco ponad 1.5kg z 5070 na pokładzie.
Co będziesz udowadniać? Że jest gorący i głośny? Ano jest. Że GPU ma narzucone kagańce mocy i jest o 10-20% słabsza niż desktopowe 5070? Wow, niesłychane odkrycie Panie Kolumb( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dla wielu ludzi istotne jest to, że zajmuje tyle miejsca, że można
  • Odpowiedz
Że GPU ma narzucone kagańce mocy i jest o 10-20% słabsza niż desktopowe 5070?

@Ralphs: Jest dużo słabsze bo laptopowe karty graficzne nie są tym samym co desktoppowe. Nvidia nie pozwala na produkcje laptopów z ich desktopowymi kartami ale nazywać już je można tak samo xD Do tego niektóre laptopy typu Dell XPS mają śmiesznie niski pobór prądu przez co ich karty graficzne choć są takie same jak w innych
  • Odpowiedz
@HardWax: w życiu nie zamieniłbym lapka z 4090, który umożliwia mi pykanie wieczorem w gierki w dowolnym miejscu, teraz przykładowo na działce, a do tego, w przeciwieństwie do stacjonarek, karta graficzna i kabelek do niej, nie jest zagrożeniem pożarowym.
  • Odpowiedz
taszczyć 5kg na plecach

@kam3o: już k---a bez przesady, mój legion 5 z 2060 na którym przeszedłem cyberpunka, ważył jakieś 2 kilo. Jak to dla ciebie za dużo to może zamiast komputera jakaś siłownia by się przydała? ( ͡º ͜ʖ͡º) Zasiłka fakt trochę cegiełka, ale maks 0,5kg.
Wiadomo że desktop fajniejszy, sam teraz całkiem spoko mam, ale laptopy mają swoje zastosowania. Swego czasu mieszkałem praktycznie
  • Odpowiedz
@Ilirian: właśnie przy pascalach było 15% mniej wydajności, a potem odkąd weszła seria RTX z tensorami i śledzeniem promieni to znowu poszło wszystko w chusteczkę. Teraz z jednej strony są kastratami, z drugiej do wqhd taka 5060 jest wystarczająca do większości gier na high.
  • Odpowiedz
Weźmiecie go z monitorem i peryferiami do plecaka albo kabinowki?xD

I pisze to jako turbo hejter laptopów gamingowych, ale widzę, że ITXiarzy lekko odkleja przypisując swoim skrzyneczkom mobilność xD

@Ralphs: Laptop gejmingowy jest taki mobilny, ze musisz byc metr od gniazdka, bo na baterii trzyma max godzinę xD pomijajac garbienie sie przy malym ekranie.

Ma chwile obecna jedyne realnie mobilne laptopy robi Apple, ale nie nadaja sie one do grania.
  • Odpowiedz
@pawel_je: gamingowy na kołdrze, pozdrawiam xd

Jedyna zaleta lapka gamingowego jest mobilność, tak to nie ma absolutnie żadnych zalet
Większość ma zaprojektowane złe chłodzenie, zbyt małe do sprzętu bo przecież nie może być gruby laptop, grzeją się i częsciej padają niż zwykle, nie mówiąc o tym że odpalasz grę i masz turbinę na lapku, bez słuchawek nie pograsz. Zazwyczaj droższe niż taki sam build na pc, za to z mniejszą
  • Odpowiedz
@Ralphs:

Serio lecisz na kilka dni do Rzymu i nie wytrzymasz bez grania? Nie lepiej się przejść wieczorem czy wziac lepsze mieszkanie i jebnac do jacuzzi na balkonie niz garbic przy call of duty w trakcie wyjazdu? Na c--j to tachac w ogole ze sobą? Telefon styknie, pc i laptop zostają w domu, proste
  • Odpowiedz
Ja to sobie biorę lekkiego laptopa biurowego, albo w ogóle tylko telefon i pada. Jak przyjdzie mi ochota pograć na wyjeździe to sobie zdalnie odpalę komputer w mieszkaniu.
Z telefonu kabelek USB-c—>HDMI do TV oraz pad od Xboxa po Bluetooth i można sobie odpalić jakiegoś RDR2 czy CP2077. Jest cicho i ładnie.
  • Odpowiedz
  • 3
@jegertilbake a gdzie napisałem, że ja? Są ludzie, którzy takie wymagania mają i wówczas twoje freethinkerskie przemyślenia są mniej warte niż srajtaśma, proste.
W ogóle jakie kretyńskie nic nie wnoszące guwno popelniłeś, gdy tematem dyskusji była mobilność sprzętu, co za ameba xD
  • Odpowiedz
laptop gajmingowy to odpowiednik suva w samochodach - bez sensu. Chcesz grać to składasz pceta.

@r5678: prędzej laptop gajmingowy jest jak samochód, a stacjonarny pcet jest jak kombajn albo pociąg towarowy. Lecisz gdzieś samolotem i co, będziesz pceta do walizki pakować?
  • Odpowiedz