Wpis z mikrobloga

• 576
@tyrytyty @vladi_putin i co? Weźmiecie go z monitorem i peryferiami do plecaka albo kabinowki?xD
I pisze to jako turbo hejter laptopów gamingowych, ale widzę, że ITXiarzy lekko odkleja przypisując swoim skrzyneczkom mobilność xD
  • Odpowiedz
@tyrytyty @vladi_putin i co? Weźmiecie go z monitorem i peryferiami do plecaka albo kabinowki?xD

I pisze to jako turbo hejter laptopów gamingowych, ale widzę, że ITXiarzy lekko odkleja przypisując swoim skrzyneczkom mobilność xD

@Ralphs: gamingowego niby wezmę, ale iksde taszczyć 5kg na plecach (sam zasilacz waży z 1kg, przynajmniej w moim starym dellu gamingowym xD). O ile ktoś nie jest jakiś uber-duper inżynierem/grafikiem co musi jechać do klienta
  • Odpowiedz
@Ralphs: + z tym plecakiem/kabinówką nie udawajmy że będziesz tasczył 5kg mobilnego laptopa na jakieś wakacje/wyjazd - jeśli tak to szczerze współczuję
  • Odpowiedz
@Ralphs:

Weźmiecie go z monitorem i peryferiami do plecaka albo kabinowki?xD

tak? o co chodzi

peryferia czyli klawiatura 60%, płaski monitor 1080p, myszka (można se kupić tę klawę z taczpadem od frameworka) i kabel do zasilacza + monitora, no ogromne toboły które nie wejdą w nic
  • Odpowiedz
@Ralphs: od mobilności mam steam decka. Jak chce to mogę sobie kompa postawić pod tv w minutę i nie muszę castowac po sieci obrazu. Plus po prostu zajmuje mniej miejsca na biurku i cieszy oko. Ostatnio pracowałem miesiąc z Hiszpanii. Jak myślisz. Co było łatwiej przetransportować. ITX czy full ATX?
  • Odpowiedz
i @Ralphs plus taki itx nie bierze dużo prądu a spokojnie mogę go zostawić w idle i łączyć się do niego po RDPie przez tunel i mieć mocnego kompa windowsowego będąc na Macu.
  • Odpowiedz
@wide_pablo: myślisz że ja to mam na pokaz i nie brałem ani razu do plecaka? mam taki standardowy wysoki podróżny plecak (ale nie jakiś gigant chyba) i nie było problemu

ofc wiadomo samochodem lepiej
  • Odpowiedz
  • 61
@tyrytyty i to Ci wejdzie do kabinowki? Weź mnie nie rozśmieszaj typie xD
Daj adres, to Ci rolkę taśmy wyślę, bo się srogo odkleiłeś xD

@kam3o zajebisty dowodzik anegdotyczny o starym dellu, szkoda, że można sobie nim dupę podetrzeć, bo współczesne gejmingowe laptopy z chociażby 5070 potrafią ledwo przekraczać 2kg.
  • Odpowiedz
@Ralphs: build Itx. Nie sam format płyty. Co żeś się tak zesral? Latwiej jest zostawić włączonego polpasywnego kompa czy laptopowy grzejnik? Mogę wyłączyć monitor w laptopie? Zamknąć klapę tak żeby zaraz się nie zaczął przegrzewać?
  • Odpowiedz
  • 26
@vladi_putin co to znaczy pół pasywny? Że śmiglo w coolerze od CPU Ci się zatrzymuje czy co? xD

Mniej prądu będzie pobierał ten, który ma bardziej energooszczędne podzespoły, a bardziej energooszczędne podzespoły z reguły ma laptop.

Build ITX niema absolutnie nic wspólnego z energooszczędnością. Tzn. trochę w sumie ma, bo wymusza na użytkowniku ograniczanie się do mniej prądożernych CPU z uwagi na problemy z upchnięciem coolera, który schłodzi procka, który w
  • Odpowiedz