Wpis z mikrobloga

✨️ Przyszłość demografii w Polsce: co nas czeka?
Ludzie lekceważą demografię bo nie zdają sobie sprawy z konsekwencji tego. Takie proste myślenie że przecież będzie tak samo jak teraz tylko tańsze mieszkania a pracodawcy będą błagać nas o pracę. Otóż nie, nadejdą bardzo kiepskie czasy. To co teraz jest normą to za 10-30 lat będzie czymś niespotykanym. Na pewno będzie problem ze znalezieniem lekarza specjalisty, mniej policji więc bardziej niebezpiecznie, mniej pracowników w sklepach więc część się pozamyka, loty przestaną być opłacalne i latanie będzie giga luksusem. Sporo takich podstaw jak teraz może być gorzej dostępne a teraz mamy wszystko przez aplikacje, na telefon albo wychodzimy na miasto i to jest. Za X lat może nie będzie miał kto nas leczyć, wykonać naprawę w domu, ochronić, dostarczyć jedzenie, mniej nauczycieli, biznesów. Na pewno pogorszy się jakość życia i trzeba będzie żyć na minimum żeby przetrwać.

#demografia #polska #antynatalizm #dzieci #gospodarka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: grap32

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: człowiek żyje tu i teraz, a nie za 20 lat - poza tym to ewolucyjnie to dinozaury panowały 160 mln lat, a ani intelligencji ani cywilizacji nie zbudowały ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Do budżetówki czyli na policjanta, lekarza czy nauczyciela zawsze chętni będą ¯\(ツ)/¯ To wytlumacz mi teraz jak to jest niby kryzys demograficzny, a bezrobocie rośnie? Do byle jakiej pracy setki chętnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ludzie nie potrafią przewidywać trendów i skutków swoich zachowań zwłaszcza w społeczeństwie w którym każdy liczy na Państwo i "jakoś to będzie". Gdyby ludzie odczuwali skutki walenia się młotkiem w palec za 30 lat to by to robili
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: też jestem tego zdania. Mikro przedsiębiorstwo w małych miejscowościach po prostu zaniknie. Wszystkie Janusza złote rączki odejdą na tamten świat i nikt nie przejmie po nich biznesu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
szczery-eksperymentator-66:
Ja nie lekceważę, ale co poradzę na to, że mnie żadna nie chce, a nawet gdyby mnie jakaś chciała, to ja bym jej nie chciał, bo nie spełniłaby moich podstawowych wymagań: dziewictwo, nie paląca, nie pijąca, nie ćpająca? No nic na to nie poradzę.

Poza tym musiałbym mieć dom ze 300 metrów pod Warszawą i ze 20 tys. netto miesięcznie przy obecnych cenach.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-patriota-57: Tak na prawdę to polski nie dotknie kryzys demograficzny, jak będzie brakowało pieniędzy to po prostu się będzie obciążać pracujących ludzi większą ilością podatków i oni będą pracować, śruba będzie dokręcana i dokręcana, dojdzie do tego że pracę będą dawać tylko firmy z kapitałem zagranicznym i państwowe. Polska jest jak bagno do którego spływa woda (ściek/ pieniądz) z wielu stron dlatego ciężko będzie żeby wyschło nawet podczas wielkich upałów.

Pytasz
  • Odpowiedz
To wytlumacz mi teraz jak to jest niby kryzys demograficzny, a bezrobocie rośnie?

@arsze_nick: bardzo prosto- szybciej ubywa pracodawców niż pracowników, w mnie w mieście powiatowym biznesy zwijają się głównie z powodu emerytury właściciela- sklepy, fryzjerzy, drobne punkty usługowe itd.
  • Odpowiedz
@Dadas77: Jakie miasto? Sklepy to zwijają się z powodu inwazji biedronek i innych stonek. To nie lata 90 i masa drobnej przedsiębiorczości. U mnie w okolicy już dawno małe sklepiki się pozamykały. A te biznesy w ogóle kogoś zatrudniały? Takie małe biznesiki to zazwyczaj i tak prowadzi sam właściciel, czasem "zatrudnia" swoją żonę albo inną rodzinę xd Sama znam taki mały sklepo-warzywniak i prowadzi go mąż i żona i jeszcze
  • Odpowiedz
@arsze_nick: powiat odległy od miasta wojewódzkiego, zamykają się sklepy z 30 letnią historią z powodu wieku właścicieli, dalej mają utarg i przynoszą zyski- sklep wędkarski, drugi sklep rowerowy z punktem napraw, nawet wystawione na sprzedaż z zaopatrzeniem do kontynuacji działalności.
  • Odpowiedz