Wpis z mikrobloga

Z tego widze po linkedin to, wsrod doswiadczonych ludzi, najwiecej desparackich postow wrzucają #devops i cloud czyli role na ktorych przebranzowienie wewnatrz IT namawialiscoe niedawno jako ochrona przed bezrobociem. Rob odwrotnie Wykop in the nutshell #programista15k
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patologiczna-sytuacja: @Ksiega_dusz gorzej niz tylko opentowork, oni sa zdeserowani. Tych rol devops zawsze bylo malo w firmach a teraz dodatkowo nie rotują się bo kazdy sie trzyma jak moze. Podobnych postow jak ten jest wiecej https://wykop.pl/wpis/84211231/tak-wyglada-to-wasze-odbicie-pracait-programowanie
  • Odpowiedz
@kot__morderca: infrastructure engineers mają znacznie wyższy poziom wejścia od zwykłych software engineerow. To co widzisz to Kamilki wyklepujacy AWS infrastrukturę, to ten sam poziom co Java devowie, C# devowie czy jacyś nodejs w g---o projektach.
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: o ile nie robisz chipow na tajwanie, to ja juz nie wierze w zaden "próg wejscia" w IT ktory moglby chronic jakies role/stanowiska przed naplywem desperatów, desperaci w IT juz godza sie na pensje nizsze niz byly 6 lat temu i jak bedzi3 trzeba nauczyc sie Infra engineeringu zeby zalapac jakakolwiek fuche, to to zrobią/zbajerujalą/naklamia w cv byle nie isc do kolchozu czy biedronki. Wysoki Prog wejscia to kiedys
  • Odpowiedz
@kot__morderca: osobiscie nie znam zadnego devopsa ktory mialby problemy z znalezieniem roboty, ale obecnie znikla fucha typu admin cloudowy albo ogolnie admin to i devops "zyskal" ludzi nie do konca rozumiejacych o co w tym chodzi, poza tym devops to jest tak szerokie pojecie ze sa 2 firmy ktore szukaja "devopsa" a narzedzie uzywane w nich moga sie w ogole nie pokrywac, specyficzna dzialka ale da sie wyciagnac fajna kase,
  • Odpowiedz
@kot__morderca: Problemem ze znalezieniem pracy dla większości DevOps'ów z polski (devów też) to język angielski, a raczej jego brak. Wpisują B2, czy tam C1, a nie potrafią dwóch zdań wydukać tak, żeby ich ktoś zrozumiał. Przez to mają do wyboru jedynie małą część polskiego światka devops, bo większa część to kontraktornie, do których też trzeba znać angielski. Aczkolwiek i tutaj są przypadki, gdzie angielski mocno kuleje i takich jegomości się
  • Odpowiedz
osobiscie nie znam zadnego devopsa ktory mialby problemy z znalezieniem roboty

@xede: ja, ja jestem devopsem, który robi za 5,5 na łapę i ma problem ze znalezieniem lepszej roboty
  • Odpowiedz