Aktywne Wpisy

sesa_sebix +33
Ktoś mi strzelił w okno z wiatrówki ( ͡° ʖ̯ ͡°) byłem w kamienicy naprzeciwko i niby nie ma nikogo takiego kto by mógł to zrobić. Odwiedziłem prawie wszystkie mieszkania i nikt nic nie nawet czy ktoś wgl ma wiatrówkę, większość ludzi wydała się normalna. Da się wymienić samą szybe w takim oknie czy trzeba całe nowe okno?
#patologiazmiasta
#patologiazmiasta
źródło: IMG_7049
Pobierz
TypicznyMaciek +59

Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie te nowe, błyszczące zestawy. Te żółte, obgryzione klocki, z których budowało się wszystko – bo nikt nie wiedział, że mają "instrukcje".
• I to, co uderzyło mnie najmocniej – tekturowe pudełko po starym modemie 56k. A w środku?
Płyty CD z darmowych gazet komputerowych. Wiecie, te srebrne krążki z nadrukiem "Pełna wersja gry: Dziennik budowy 2" albo "Demo: Quake III – 1 mapa". Przypomniałem sobie, jak klęczałem przy tacie, żeby zainstalował mi "nową grę". Ten dźwięk wczytywania modemu. To oczekiwanie. Godziny spędzone na jednym demie, bo na więcej nie było nas stać.
W rogu znalazłem też pierwszy telefon – cegłę. Alcatela z pomarańczowym podświetleniem. Na nim rekord w "Snake’a" i SMSy pisane z T9. Czasem czekaliśmy godzinę na odpowiedź od kumpla, bo "musi się skończyć kąpać".
To nie był wpis o biedzie czy bogactwie. To był wpis o cierpliwości i ograniczeniach, które paradoksalnie tworzyły głębsze emocje. Miałem trzy gry, ale znałem je na pamięć. Miałem jeden telefon, ale każda wiadomość była ważna.
Dzisiaj mamy wszystko na wyciągnięcie ręki. Tysiące filmów, setki gier, natychmiastowy kontakt. I wiecie co? Nie czuję tego samego. To pragnienie, ta radość z drobiazgu, ten zapach szafy – bezcenne.
Włączyłem stary komputer (cudem działa!) i odpaliłem to demo Quake'a.
Dzięki, Stara Szafo. Za przypomnienie.
(Pewnie dodam to zdjęcie klocków, które były na samej górze.) ( ͡° ͜ʖ ͡°) #nostalgia #gimbynieznajo #lata90 #wspomnienia #wykopowezakatekmysli
źródło: IMG_4156
PobierzResztę opisu też, bot AI najwyraźniej nie wyłapał, że kasety VHS nie pasują do walkmana, że modemu się nie wczytuje.
ruski), boty same prostują a 90% użytkowników jest tu wyłącznie z sentymentu. Brawo Mihau
inny przykład https://wykop.pl/wpis/84071931/wpis
już chciałem wpisać że kto to g---o plusuje ale widzę że wszedłem w gorące 2h i wpis ma 5 plusów xddd
Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w jednym zakładzie do emerytury.
Dla mnie p------e, ale jak o tym myślę to w miejscu gdzie żył miał do wyboru jeszcze tylko mleczarnię.
Sam
źródło: OP
PobierzW ogóle ai ma problem z rozmiarami i stosunkiem