Wpis z mikrobloga

Mój dziadek był piekarzem.

Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w jednym zakładzie do emerytury.

Dla mnie p------e, ale jak o tym myślę to w miejscu gdzie żył miał do wyboru jeszcze tylko mleczarnię.

Sam z pomocą sąsiadów wybudował nasz rodzinny dom.

Był wspaniałym dziadkiem, na święta robił mi najlepsze prezenty. Kupował gry w które później razem graliśmy, scyzoryki, pierwszy rower...

Chińczyk, piłkarzyki, gra w karty, gra w noża i piłkę, wspólne wycieczki do lasu po orzechy.

Nie zliczę godzin które razem spędziliśmy. Zawsze gdy wracał ze swojej zmiany przynosił mi chałkę. Na śniadanie smażył mi kaszankę( ͡° ʖ̯ ͡°)

Mama mówi że bardzo jej go przypominam, że mam te same ruchy. Nie dziwię się, był moim wzorem mężczyzny, pewnie podświadomie go naśladowałem.

Wizyty u dziadka to była moja odskocznia od piekła małżeństwa moich rodziców. Oaza spokoju. Nigdy nie podniósł na mnie głosu, był bardzo cierpliwy i wielu rzeczy mnie nauczył.

Dzisiaj upiekłem pierwszy w życiu chleb i wspomnienia wróciły.

Dziadku dziękuję Ci że byłeś... to kim jestem dzisiaj to w dużej mierze twoja zasługa.

Wpis chaotyczny, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
heheszek - Mój dziadek był piekarzem.

Zacząl robotę jak miał 17 lat i przepracował w...

źródło: temp_file3526262762375595097

Pobierz
  • 189
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@heheszek: zajebisty chlebek i dziadka tez miales swietnego :)
Co do pracy w jednym zakladzie - to tylko swiadczy o tym jaka czlowiek mial wtedy zyciowa stabilnosc. Nie bal sie, ze praca sie kiedys skonczy itd. Dzisiaj wiekszosc mlodych ma po 10 miejsc pracy w CV
  • Odpowiedz
Dzisiaj wiekszosc mlodych ma po 10 miejsc pracy w CV

@Arivederczi: a ta praca, która wykonują "młodzi" jest niezmienna przez 50 lat? Kiedyś 80% zawodów wyglądało tak samo (lub delikatnie się zmieniało), a teraz jest odwrotnie.

Młodzi zmieniają pracę, bo często jest to wymogiem, żeby dalej się rozwijać lub dostać lepsza kasę, bo teraz nikt Ci za lojalność nie da większej kasy.
Wręcz będzie to wykorzystywał.
  • Odpowiedz
@Kolarzino: Jak rozmawiam z kumplami, którzy pracują w korpo to większość z nich zmienia pracę żeby się nie "zasiedzieć" w jednym miejscu albo że już ich nudzi i szukają nowego projektu. Opowiadali, że często dla samego sporty wysyłali CV i chodzili na rozmowy. Ale sami też teraz mówią, że od jakiś dwóch lat nie myślą o zmianie pracy bo na rynku już nie jest tak jak 5 lat temu.
  • Odpowiedz
  • 25
@whos_your_daddy_snakegirl Proszę pana, ale dobry chlebek to 12h wyrasta( ͡° ʖ̯ ͡°)

Niestety nie jest to przepis rodzinny, dziadek zmarł wiele lat temu jak jeszcze byłem nastolatkiem i nie zdążył przekazać mi swojej wiedzy w tym temacie.

Będę dzisiaj piekł kolejny bochenek ze sprawdzonego, łatwego przepisu. Mogę później wrzucić zdjęcia i recepturę.

Postaram się wrzucić też pamiątki po dziadku, jeżeli uda mi się je odkopać na strychu
  • Odpowiedz