Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +204
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Itslilianka +3
Ile mieliście lat jak się dowiedzieliscie że przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, jeśli odległość od najbliższego przejścia przekracza 100 metrów? #prawojazdy #prawo #motoryzacja

Mój komentarz do tego co robi rząd z umowami B2B.
Jak to wprowadzą nowe IT zupełnie sie zawinie stąd. W regionie do estonii, do rumunii, zaraz do ukrainy. Nie jesteśmy konkurencyjni już teraz, bez B2B to będzie dramat.
Durni rządzący nie rozumieją konkurencji na rynku globalnym. Takie zmiany przepisów a NAWET TO ŻE O TYM MÓWIĄ odstraszają inwestycje i budowanie zespołów u nas.
Pracuje przy podejmowaniu decyzji gdzie otwierać zespoły (firma globalna). Chciałem patriotycznie u nas, niestety, nie przeszło. Racjonalnym wyborem okazało sie LATAM, indonezja, gruzja, armenia. Tam zbudowaliśmy w 2 lata zespoły, łącznie ponad 110 inżynierów i rośnie. I uprzedając pytania - fantastyczni inżynierowie, głodni wiedzy, chłoną jak gąbka, zapierdzielają. W polsce jaki mamy zespół? Tylko ja.
Argument przeciwko PL pondnoszony przez innych decydentów? Koszty pracy, restrykcyjne prawo pracy, i jednoczesne obawy o zatrudnianie na B2B, ryzyko zmian podatkowych, pogarszająca się kultura pracy. Dlaczego to ma znaczenie? Dlatego że te zespoły robią R&D, uczą się ode mnie. NIKT NIE JEST POLAKIEM. Moja wiedza idzie w inne zakątki świata które będą bardziej konkurencyjne. Zajmuję się bezpieczeństwem AI, architekturami, mam dość unikalny mix wiedzy (nie tajemnej, ale cenna i niszowa wiedza potrzebna teraz).
Typowy polski programista nie ma jak dokonać skoku na poziom R&D. Został nauczony klepać jak małpa na uczelniach i w korpo. Brak mu zaplecza intelektualnego. A musi, bo całą reszte zastąpi AI (w 80%) lub Indie. Uczelnie mamy słabe, brak powiązania z biznesem, brak kapitału. Jedynie co nas może trzymać i trzymało do tej pory to wysoki poziom programistyczny w porównaniu do innych krajów w regionie. Ale tego nie będzie jeśli ludzie jak ja uczą i budują zespoły poza krajem.
Jak popatrzymy na rozwój IT w kraju to w latach 90 i 00 dostawaliśmy prostsze projekty, dużo frontendu, dużo klepania. W 2010 było już lepiej, architurektury, sporo architektów, top ekspertów. Nadal mało CISOs, DPOs, bardzo mało data scientistów, head of architectures, mało R&D ale szło w bardzo dobrą stronę. A teraz od kilku lat cofka. I to cofka na całego.
Płacze nad durnotą rządzących, wypuścić taką przewagę konkurencyjną jak polskie IT lat 2015-2020 to jest dramat. Zamiast iść drogą rumunii. I jeszcze Morawiecki p-------ł że to dolina krzemowa xD
Gospodarka jeszcze zatęskni za polskim programistą, kupującym u nas pudełka, sprzątaczke i auta w leasing za pieniądze zachodu. Ale nie będzie czego zbierać.
#programista15k #programista50k #podatki
Lubię Polskę, żyje mi się tutaj na dosyć wysokim poziomie ale jeżeli rząd uwali mi około 30-40% przychodu to już nic nie będzie mnie tu trzymać. Nie mam żony, dzieci, w zasadzie nic mnie tu nie trzyma poza poziomem życia.
Wiadomix. Dodaj jeszcze, że Polska zbankrutuje po wprowadzeniu 500+, będzie do wykopowego
@Gjbgghbhhjj: przecież aktualnie to robimy wypłacając emerytury minimalne - od trzech lat są nawet zwolnione z podatku XD nie wspomnę o pozostałych "trzynastkach" i "czternastkach"
@Wygryw_z_wyboru: oraz faktem że za granicą nikt ci tyle nie zapłaci w stosunku do kosztów życia xD w zasadzie w ogóle raczej nie zapłaci bo ktoś to zrobi taniej zdalnie - z Polski
Tyle libkowego pieprzenia, a teraz realia: zdecydowana większość pracowników nie ma absolutnie żadnej pozycji negocjacyjnej i wybiera pomiędzy udawanym B2B a głodem i komornikiem.
@Tokko: Gratulacje, odkryłeś właśnie główne wymagania jakichś 99% systemów informatycznych na świecie. Większość systemów to zwykłe strony, aplikacje biurowe, systemy zarządzania i inne podobne, nudne jak flaki z olejem, proste projekty.
Czasem trafi się nowszy stack, czasem trochę archeologii w kompatybilności z starymi częściami systemu, czasem jakiś ciekawszy problem, a czasem wyklepanie zwykłego CRUD i tak się cały
Czechy, Rumunia, Estonia, Bali, Tajlandia (tutaj kiepsko że strefami czasowymi) ostatnio byłem 2 tygodnie w Kenii (podobna strefa czasowa do naszej), zajebiste miejsce do życia dla białego z pieniędzmi. Z chęcią bym tam na jakiś czas zamieszkał.
Wyprowadzka nie musi być na zawsze, po zgromadzeniu kapitalu/inwestycji zawszę można wrócić do
Uczciwsze to by było jesteś na b2b nie płacisz składki ogarnij sobie emeryturę sam, ale tak nie jest i podstawowe emerytury trzeba zapewnić
@Szalom: Co za genialny wniosek. Racja, wyjebmy wszystko co operuje na taniej sile roboczej i
Nieeeee tylko nie to! Potężny psiembiorca bedzie musial się rozliczać zgodnie z faktycznym charakterem pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak stworzyć silne państwo w takim razie? Na pewno zaczynając od sprawiedliwego i
Komentarz usunięty przez autora
@grzypAtomowy: