Wpis z mikrobloga

Troche o naszym IT. Sam jestem na UoP, ale pracowałem na B2B przez lata również (prawdziwe B2B dla klientów bez L4, miejsca pracy, godzin itd).

Mój komentarz do tego co robi rząd z umowami B2B.

Jak to wprowadzą nowe IT zupełnie sie zawinie stąd. W regionie do estonii, do rumunii, zaraz do ukrainy. Nie jesteśmy konkurencyjni już teraz, bez B2B to będzie dramat.

Durni rządzący nie rozumieją konkurencji na rynku globalnym. Takie zmiany przepisów a NAWET TO ŻE O TYM MÓWIĄ odstraszają inwestycje i budowanie zespołów u nas.

Pracuje przy podejmowaniu decyzji gdzie otwierać zespoły (firma globalna). Chciałem patriotycznie u nas, niestety, nie przeszło. Racjonalnym wyborem okazało sie LATAM, indonezja, gruzja, armenia. Tam zbudowaliśmy w 2 lata zespoły, łącznie ponad 110 inżynierów i rośnie. I uprzedając pytania - fantastyczni inżynierowie, głodni wiedzy, chłoną jak gąbka, zapierdzielają. W polsce jaki mamy zespół? Tylko ja.

Argument przeciwko PL pondnoszony przez innych decydentów? Koszty pracy, restrykcyjne prawo pracy, i jednoczesne obawy o zatrudnianie na B2B, ryzyko zmian podatkowych, pogarszająca się kultura pracy. Dlaczego to ma znaczenie? Dlatego że te zespoły robią R&D, uczą się ode mnie. NIKT NIE JEST POLAKIEM. Moja wiedza idzie w inne zakątki świata które będą bardziej konkurencyjne. Zajmuję się bezpieczeństwem AI, architekturami, mam dość unikalny mix wiedzy (nie tajemnej, ale cenna i niszowa wiedza potrzebna teraz).

Typowy polski programista nie ma jak dokonać skoku na poziom R&D. Został nauczony klepać jak małpa na uczelniach i w korpo. Brak mu zaplecza intelektualnego. A musi, bo całą reszte zastąpi AI (w 80%) lub Indie. Uczelnie mamy słabe, brak powiązania z biznesem, brak kapitału. Jedynie co nas może trzymać i trzymało do tej pory to wysoki poziom programistyczny w porównaniu do innych krajów w regionie. Ale tego nie będzie jeśli ludzie jak ja uczą i budują zespoły poza krajem.

Jak popatrzymy na rozwój IT w kraju to w latach 90 i 00 dostawaliśmy prostsze projekty, dużo frontendu, dużo klepania. W 2010 było już lepiej, architurektury, sporo architektów, top ekspertów. Nadal mało CISOs, DPOs, bardzo mało data scientistów, head of architectures, mało R&D ale szło w bardzo dobrą stronę. A teraz od kilku lat cofka. I to cofka na całego.

Płacze nad durnotą rządzących, wypuścić taką przewagę konkurencyjną jak polskie IT lat 2015-2020 to jest dramat. Zamiast iść drogą rumunii. I jeszcze Morawiecki p-------ł że to dolina krzemowa xD

Gospodarka jeszcze zatęskni za polskim programistą, kupującym u nas pudełka, sprzątaczke i auta w leasing za pieniądze zachodu. Ale nie będzie czego zbierać.

#programista15k #programista50k #podatki
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zapalara sam pracując jako freelancer na stawkach rzedu 250-400 pln/h net nie wyobrażam sobie przejścia na UoP. Utrzymanie takich stawek na UoPie jest po prostu niemożliwe.

Lubię Polskę, żyje mi się tutaj na dosyć wysokim poziomie ale jeżeli rząd uwali mi około 30-40% przychodu to już nic nie będzie mnie tu trzymać. Nie mam żony, dzieci, w zasadzie nic mnie tu nie trzyma poza poziomem życia.
  • Odpowiedz
Już widzę jak państwo dopłaca byłym przedsiebiorcom którzy całe życie woleli płacić minimalne składki

@Gjbgghbhhjj: przecież aktualnie to robimy wypłacając emerytury minimalne - od trzech lat są nawet zwolnione z podatku XD nie wspomnę o pozostałych "trzynastkach" i "czternastkach"
  • Odpowiedz
nic mnie tu nie trzyma poza poziomem życia

@Wygryw_z_wyboru: oraz faktem że za granicą nikt ci tyle nie zapłaci w stosunku do kosztów życia xD w zasadzie w ogóle raczej nie zapłaci bo ktoś to zrobi taniej zdalnie - z Polski
  • Odpowiedz
@Nighthuntero:

Pracodawca zgadza się na daną umowę i wynagrodzenie, pracownik również się zgadza na tą umowę i wynagrodzenie? Komu to przeszkadza? Oczywiście k---a, że państwu i lewaczkom XDD

Tyle libkowego pieprzenia, a teraz realia: zdecydowana większość pracowników nie ma absolutnie żadnej pozycji negocjacyjnej i wybiera pomiędzy udawanym B2B a głodem i komornikiem.
  • Odpowiedz
@Szalom: jaką emertyture XDDDD jednym z powodów dla których jestem na b2b to, z enie wierzę w emeruture z ZUSu za 40 czy 50lat, bo nie wiemy o ile wzrośnie wiek emerytalny. Sam sobie ogarnę żyćko i nie potrzebuje urzędniczej troski
  • Odpowiedz
nie robili błędów przy klepaniu nudnego mało innowacyjnego kodu za niską cenę

@Tokko: Gratulacje, odkryłeś właśnie główne wymagania jakichś 99% systemów informatycznych na świecie. Większość systemów to zwykłe strony, aplikacje biurowe, systemy zarządzania i inne podobne, nudne jak flaki z olejem, proste projekty.
Czasem trafi się nowszy stack, czasem trochę archeologii w kompatybilności z starymi częściami systemu, czasem jakiś ciekawszy problem, a czasem wyklepanie zwykłego CRUD i tak się cały
  • Odpowiedz
@conamirko a kto mówił że chce się przeprowadzić na zachód, wiadomo że wtedy pozostanie w Polsce było by prawdopodobnie bardziej opłacalne.

Czechy, Rumunia, Estonia, Bali, Tajlandia (tutaj kiepsko że strefami czasowymi) ostatnio byłem 2 tygodnie w Kenii (podobna strefa czasowa do naszej), zajebiste miejsce do życia dla białego z pieniędzmi. Z chęcią bym tam na jakiś czas zamieszkał.

Wyprowadzka nie musi być na zawsze, po zgromadzeniu kapitalu/inwestycji zawszę można wrócić do
  • Odpowiedz
@grzypAtomowy: Wiem że tak łatwo populistycznie napisać ale państwo tak nie działa i będzie musiało wypłacać emerytury. Ja nie będzie kasy na nie to prawdopodobnie będzie to najmniejsze zmartwienie bo wiązać będzie się to z rzeczami typu permanentny kryzys i bieda

Uczciwsze to by było jesteś na b2b nie płacisz składki ogarnij sobie emeryturę sam, ale tak nie jest i podstawowe emerytury trzeba zapewnić
  • Odpowiedz
Spoiler alert: dobrobytu państwa nie buduje się na tym że ma się wyrobników zachodnich korporacji outsourcujacych swoje zadania do krajów w których płacę są niższe - i przez lata Polska była krajem którego konkurencyjność to była tylko tania siła robocza; z b2b czy nie i tak wszystko wynosi się do Indii i tak w koło Macieju.

@Szalom: Co za genialny wniosek. Racja, wyjebmy wszystko co operuje na taniej sile roboczej i
  • Odpowiedz
@Szalom: Ale rozumiesz, że na B2B płaci się składkę emerytalną? Minimalna to dokładnie 1015,78 miesięcznie. Przy średnio niecałych 9 latach na emeryturze, dla mężczyzn, to po takich powiedzmy 40 latach opłacania wielce promowanych "swoich składek" mam pełne prawo na kilka tysięcy miesięcznie, co nie? Czy jednak przyznajemy, że to tylko finansowanie bezkresnej piramidy, zjadającej każdą ilość pieniędzy, która nigdy nawet nie próbowała być rentowna?
  • Odpowiedz
@Wygryw_z_wyboru:

Pieprzysz jak potłuczony, który programista robi na b2b z przymusu bo w innym wypadku przymierał by glodem?

Chyba za dużo się naoglądałeś się memów z kurierami DHLu którzy pracują z połamanymi
  • Odpowiedz
@Ilethas: A dlaczego wypierasz opcje, że obie strony wolą taką formę współpracy? 3x zostałem postawiony przed wyborem i zawsze wybierałem B2B, brałem też udział w rekrutacji, która zakończyła się ofertą, ale zrezygnowałem bo był tylko UoP. Mówię o swoich doświadczeniach, ale znam też takich sytuacji więcej na przykładzie znajomych. Rozumiem, że są branże, gdzie to B2B jest wciskane na siłe i nie jest opłacalne, ale rozmawiamy tutaj o IT, gdzie
  • Odpowiedz
@Patyk_: Ten system i tak się już kończy i tak Polska z b2b lub bez nie jest konkurencyjna i firmy przenoszą się gdzie indziej. Więc tak wszystko to co napisałeś o braku przemysłu to prawda - i tak jest później niż myślimy, przedłużanie b2b może tylko reanimować trupa a i tak myślę że nawet tego nie zrobi

Jak stworzyć silne państwo w takim razie? Na pewno zaczynając od sprawiedliwego i
  • Odpowiedz
@Patyk_: No to podałem właśnie przykład juniora. Ja wiem, że jak ktoś jest specjalistą z dekadami doświadczenia, to może sobie pracodawcę skasować i szukać wygodnie dalej. Ale tacy juniorzy, których wcale mało nie jest, po prostu nie mają innej opcji; albo biorą to b2b, albo mogą sobie iść pracować na magazyn, czy do innego lidla, ale trochę głupio być po informatyce i nie pracować potem w zawodzie.

@grzypAtomowy:
  • Odpowiedz