Wpis z mikrobloga

@slawek887: Nigdzie temu nie przeczę, ale jedna potrafię sobie wyobrazić scenariusz (i prawdopodobnie trochę takich społeczeństw na świecie jest), gdzie ze względu na większą równość i zamożność mas w tym ich lepszą edukację potrzeba i umiejętność wiedzy o przodkach i gromadzenia tego co ich łączyło z potomkami byłaby bardziej masowa także w czasach przed powszechnym dostępem do zdjęć itd. Tego nie było dlatego, że dużo ważniejsza była kwestia pod tytułem
  • Odpowiedz
@MistrzKowalski: weźcie mi ludzie powiedzcie, dlaczego w dzisiejszych czasach nie buduje się wedle zasad europejskiej architektury? Czy my naprawdę straciliśmy wiedzę jak budować jak biali ludzie? Czy w naszym kraju nie ma żadnych architektów, którzy by umieli zrobić coś tak ładnego i pokazującego kulturę białego człowieka? przecież w dawniejszych i cięższych czasach budowano z kulturą przykładu: biblioteka Raczyńskich w Poznaniu, mauzoleum Józefa Bema w Tarnowie, Potockich w Wilanowie, Pałac na
  • Odpowiedz
@kutmen2: w moim mieście jest rodzinka, co sobie postawiła takie wielkie "coś". Wszyscy się z tego naśmiewają, ale ma jedną zaletę, jest punktem orientacyjnym.

Jak czegoś szukamy to mówimy "dwie alejki od wyświetlacza", "za telewizorem" albo "obok kina".
  • Odpowiedz
@hellyea Brałem czynny udział w tworzeniu drzewa genealogicznego mojej rodziny, więc doskonale wiem, jakie wierutne bzdury opowiadasz, że "się da, trzeba tylko chcieć" XD

@slawek887: Ale ona nie opowiada wierutnych bzdur.

Pierwszy warunek to faktycznie, trzeba chcieć.
Drugi.Trzeba mieć szczęście żeby np. archiwa parafialne przetrwały
  • Odpowiedz
  • 1
@xer78: Nie wiem po co oboje brniecie, skoro w tych samych postach przyznajecie, że to nie jest tak, że "wystarczy chcieć". Sam rozpisałeś 5 kroków, w których dosłownie napisałeś, że warunków jest o wiele więcej, niż same chęci. Moja rodzina od strony matki pochodzi spod Lwowa i pewne ślady są urwane - nie ma dokumentów, nie ma ludzi, którzy cokolwiek by pamiętali lub znali innych, nawet cmentarze są przeorane i
  • Odpowiedz
@slawek887:

Nie wiem po co oboje brniecie, skoro w tych samych postach przyznajecie, że to nie jest tak, że "wystarczy chcieć". Sam rozpisałeś 5 kroków, w których dosłownie napisałeś, że warunków jest o wiele więcej, niż same chęci.

"Trzeba chcieć" to nie to samo co "wystarczy chcieć". Właściwie to nic w życiu nie działa na zasadzie "wystarczy chcieć",
Niemal zawsze żeby do czegoś dojść to w pierwszej kolejności "trzeba chcieć" a
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust:

Urbanizacja i wywlaszczneie mas wiejskich miały miejsce w całej Europie w okresach okołowojennych

Urbanizacja to jest wbrew pozorom dość trudny do jednoznacznego określenia termin, bo granice miast bywają nie aż tak ważnym czynnikiem jak się uważa i są inaczej interpretowane w różnych krajach i tradycjach (dlatego współcześnie powstały lepsze narzędzia do określania tego czynnika).
Chodziło tobie raczej o uwłaszczenie mas wiejskich, bo wywłaszczenie owszem było, ale nie mas dotyczyło, tylko raczej
  • Odpowiedz