Wpis z mikrobloga

wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe,że w takich blokach z lat 80 mieszkania miały po 55 metrów, a teraz standard to jakieś 40? XDDD
jmuhha - wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe,że w takich blokach z lat 80 mieszkania mi...

źródło: 1000021507

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: no ja się w bloku wychowywałem i mieliśmy całe 42 metry xD a kolega w takim samym rozkładzie 2+2 i to z siostrą musiał wszystko dzielić także tego

kilka ulic dalej było blokowisko dla milicjantów i wojskowych i tamte mieszkania miały 80 parę metrów 3-4 sypialnie, duży salon

nie uważam by bardzo się zmieniło, po prostu niektórzy zmienili swoje miejsce na drabince społecznej ot co
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Popraw mnie jeżeli się mylę, ale był zdaje się trzeci sposób: trzeba było X lat przepracować w budowlance i wtedy można było się szybciej starać o przydział. Czwarty sposób znała moja babcia, która w spółdzielni pracowała wieki temu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@apeee: Aż tak to nie, ale nie da się ukryć, że jak się miało trochę szczęścia lub/i smykałki do kombinowania to można było dostać mieszkanie za jakieś śmieszne pieniądze w porównaniu do współczesności.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: @Wszebor dzisiaj tez jak masz koneksje, znasz ludzi z układów, to można ukraść mieszkanie dziadkowi, albo dostać poza kolejką z zasobów komunalnych i za rok wykupić od miasta za grosze. Tak samo kiedyś dało się zbudować dom z materiałów wyniesionych z roboty. Ale takie przypadki nie dotyczą większości społeczeństwa, która i wtedy i dzisiaj musiała wypruwać sobie żyły, żeby mieszkać na swoim.
  • Odpowiedz
Szedł Marian lat 20 do urzędu i dostawał za darmo klucze do M3

@apeee: no ale tak było. Chodził Marian przez 20 lat i w końcu dostał ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jmuhha: mnie to bardziej ciekawi jak to jest ze kiedys mieszkania mialy po 59 metrow i sie miescila tam 5 osobowa rodzina a dzisiejsze mieszkania wciaz maja po 59 m tylko uklad jest taki ze ledwo dwie osoby sie mieszcza xD
  • Odpowiedz
wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe,że w takich blokach z lat 80 mieszkania miały po 55 metrów, a teraz standard to jakieś 40? XDDD

@jmuhha: Pooglądaj sobie komedie Barei i zastanów się, do czego tęsknisz.
  • Odpowiedz
@jmuhha: frajer kupuje to po co mu dawać więcej i ponosić koszta? Jak ktoś chce spłacać psią budę 30 lat to nie ma po co mu przeszkadzać.
  • Odpowiedz
Jak ludzie mi mówią, że przeprowadzili się do domu i w końcu mają 300m2 to zastanawiam się zawsze co oni tam robią, grają w golfa? Ja ze wszystkimi swoimi rzeczami mieszczę się w pokoju 15m2 z czego 90% czasu spędzam na fotelu przy kompie (2m2) lub spię na łóżku (kolejne 2m2)
  • Odpowiedz
@jmuhha: Normalnie można wytłumaczyć, że komuniści bardziej po ludzku podchodzili do kwestii mieszkalnictwa niż obecne g---o w sejmie zwane posłami.
  • Odpowiedz
@jmuhha: bo komuniści umieli w planowanie. Dlatego jak planowali nowe osiedla to było miejsce na zieleń, sklepy szkoły i drogi a nawet i przychodnie. A teraz pan deweloper ma działkę i jak by mu przepisy pozwoliły to zamiast fundamentów na całej powierzchni działki by wylał beton i robił drugie Kawloon
  • Odpowiedz

@jmuhha:
Po prostu Polacy lubią małe mieszkania, stare auta, drogie jedzenie w knajpach i mniejsze opakowania produktów w sklepach :V
  • Odpowiedz