Wpis z mikrobloga

wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe,że w takich blokach z lat 80 mieszkania miały po 55 metrów, a teraz standard to jakieś 40? XDDD
jmuhha - wytłumaczy mi ktoś jak to możliwe,że w takich blokach z lat 80 mieszkania mi...

źródło: 1000021507

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Akurat 40 metry to jeszcze nie tak źle. Gorzej jak jest 40 metrów i do tego układ pomieszczeń z d--y.

Moje ulubione to jest jak jest umywalka w innym pomieszczeniu niż kibel. Idąc do łazienki dotykasz klamki z bakteriami które se wcześniej wyciągnąłeś z d--y a potem te bakterie kładziesz na szczoteczce do zębów i wkładasz se do mordy. I potem się dziwisz że brat który nie myje zębów
  • Odpowiedz
@jmuhha: dlatego szukam mieszkania w starym budownictwie. Po pierwsze większy metraż, a po drugie co najważniejsze: kuchnia oddzielnie i to z oknem. K---a kto to wymyślił salon z aneksem kuchennym?! WTF? Jak można lubić taki układ chyba że się nie gotuje.
  • Odpowiedz
@jmuhha: no właśnie podziękuj PRLowi za taki stan rzeczy. Przecież to wtedy przyzwyczajono Polaków, że 50m² to dobry metraż dla rodziny, bo przecież da się tam upchać 2 sypialnie jak się je zwęży do metra siedemdziesiąt xD

Mieszkałem w starym bloku i nigdy więcej. Teraz będzie 130m² i ani metra mniej.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Komfortowa przestrzeń zaczyna się od 30m2 na osobę (również dziecko, które może i ma mniejsze meble/szafy/biurka, ale za to ma więcej klamotów). Większość tych małych mieszkań, które devy trzaskają jak z metra (1-pokój, albo 2-pokoje z aneksem) są to:
1) lokale inwestycyjne - kupowane by wynajmować
2) spekulacyjne - czyli flipy
3) kupowane by w nim przemieszkać 2-5 lat i sprzedać dalej.

To nie są lokale "docelowe" czyli takie,
  • Odpowiedz
@jmuhha: to nie jest ważne, dzięki pato deweloperce masz mieszkania pracownicze w Warszawie Centrum ZAORANE LEWACTWO
Tak się ora lewactwo w debacie u Stanowskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wg danych GUS za okres styczeń-wrzesień 2025r. średnia powierzchnia użytkowa mieszkania oddanego do użytku wyniosła 88,6 m^2 (parę lat temu było to ponad 100m^2 o_o). Jakiej więc powierzchni muzą być mieszkania podwyższające tą średnią, skoro zdecydowana większość ludzi mieszka w mieszkaniach o powierzchni znacznie mniejszej niż 60m^2? :)
  • Odpowiedz
@jmuhha: kiedys było coś takiego jak planowanie przestrzenne, dzisiaj zmieniono przepisy ze mieszkanie to min 25 metrów, dodatkowo ci co kupuja te mieszkania tzw 'inwestorzy' i nie beda w nich mieszkac tylko wynajmowac.
Z drugiej strony jak ktos chce kupic miszkanie dla siebie, a nie ma ofert za bardzo z rynku wtornego (w duzych miastach czyszcz a to fliperzy albo znow 'inwestorzy' dzielac mieszkanie 90m na 8 pokoi dla ukraincow)
  • Odpowiedz
@jmuhha: Nie, standardem nie jest 40 metrów. W te 50 m w PRL pakowano 4 osobowe rodziny.
2 pokoje miały wystarczyć. Chciałeś 3 pokoje? trzeba było domeldować babcię.
  • Odpowiedz
bo kiedyś mieszkanie dostawałaś od miasta, a dziś musisz sama kupić.

@G06DbT: Co tam mieszkanie. W PRL każdy dostawał też jacht pełnomorski i Porsche 911.
  • Odpowiedz
komuniści bardziej po ludzku podchodzili do kwestii mieszkalnictwa

@LukasUK: 15 lat czekania po wpłacie kasy do spółdzielni i comiesieczneuj spłacie kredytu. Bardzo ludzkie.
  • Odpowiedz
@jmuhha: dodam że w starych blokach 55m to dalej mało i tu nawet mi nie chodzi o metraż a to jak były pokoje ułożone.
Często korytarz potrafił 10m zabierać w który dziś wydaje się całkowicie zbyteczny
  • Odpowiedz