Wpis z mikrobloga

@patoologiaa: niesamowita sprawa, 10 minut, zero znajomości kodowania, pobrałem sobie aplikacje z githuba która sprawia że moja praca jest kilka % szybsza, łatwiejsza i wydajniejsza. Wszystko z pomocą wyszukiwarki i reddita i czytaniem wpisów 3 różnych hindusów na reddicie gdzie każdy wpis pokierował mnie na adres repozytorium skąd mogę pobrać program
  • Odpowiedz
Od 2 dni bez znajomości kodowania, zarobiłem sobie 3 aplikację którą sprawiają że moja praca jest 60% szybsza, łatwiejsza wydajniejsza . Wszystko z Ai i pisaniem kodu na 3 różnych chatach gdzie każdy ulepsza prompt a trae pisze kod O_O

@patoologiaa: Widzę, że jesteś dumny ze swojego osiągnięcia. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że przez dwa dni kazałeś trzem czatom „ej aj” napisać ci trzy aplikacje, bo sam
  • Odpowiedz
Widzę że was trafia a ja tylko mówię jak mi to ułatwiło prace kod ma oko 2k linijek :)

@patoologiaa: IMO:
Może to początek wewnętrznej nieświadomej paniki, która jeszcze się nie przebiła do świadomości. Zauważyłem, że programiści wypierają z umysłu, i idą w zaprzeczenie, że AI ich zastąpi w programowaniu. Podświadomy strach o utratę pracy walczy wewnętrznie z myśleniem życzeniowym, czyli myśleniem magicznym, czyli irracjonalną wiarą, że AI na pewno
  • Odpowiedz
@Arkass: ja nie jestem programistą, po prostu wiekszość tego typu spraw da się załatwić pobierając gotowy program z neta, to troche tak jakbym się jarał excelem bo porobiłem sobie jakieś potrzebne mi do roboty szablony ze obliczeniami i tabelami do dobierania części
A co do całego ai to własnie najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to że ci co najbardziej szczekali kogo i czego to nie zastąpi (czyli programiści) obecnie są
  • Odpowiedz
a korzystanie z tego cofnie go w rozwoju sprawiając że powoli zapomni wszystkie umiejętności które sprawiły że jest był dobry w tym co robi przez co stanie się zbędny w całym układzie

@kromeczek: błędnie zakładasz że większość artystów jest dobra, a tak naprawdę tylko jakieś top 10%
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: bardziej top 1%, zasada tyczy się wszystkiego i każdego, tak jak np kallkulatory sprawiły że średnio potrafię liczyć ręcznie albo mapy online sprawiły że średnio orientuje się w terenie miejskim bez nich. No a tutaj to jednak robimy outsorcing wielu różnych procesów i decyzji których nawet nie zauważamy, to już tak przyczepiłem się do tych artystow bo to chyba najlepszy przykład, nie mówię nawet o umiejetnościach czysto manualnych które
  • Odpowiedz
mi to ułatwiło prace kod ma oko 2k linijek :)

@patoologiaa: A z ciekawości - co robi ten kod? Bo jedna cecha generowanego przez LLMy kodu, to przesadne jego rozwlekanie. Z kodem to raczej często tak, że im mniej linijek, tym lepiej
  • Odpowiedz
@patoologiaa: no i spoko, tylko że AI nadaję się do małych zadań jako MVP czy proof of concept. Spróbuj z tego zrobić pełnoprawny produkt i go rozwijać przez kilka lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kromeczek:

korzystanie z tego cofnie go w rozwoju sprawiając że powoli zapomni wszystkie umiejętności które sprawiły że jest był dobry w tym co robi przez co stanie się zbędny w całym układzie

Programistom korporacje już zaczynają narzucać cele ile to procent kodu muszą generować AI zamiast go pisać samodzielnie. Bo "ręczne pisanie kody" to marnowanie cennego czasu korporacji.

Bałam się głośno zapytać jak ktoś na rozwijać swoje umiejętności będąc tylko
  • Odpowiedz
@cat_tea nie będzie tak, nie można zwiększać długu technicznego w nieskończoność. Niedługo jakikolwiek zmiany w kodzie generowanym przez AI staną się nie możliwe a korporacje po tym jak middle menaegment osiągnie cele kwartalne/roczne zacznie się z tego wycofywać. Ale to oczywiście tylko i wyłącznie opinia poparta tym jakie g---o to generuje
  • Odpowiedz
@fiolkins: parobki będą ciągle ręcznie poprawiać i statystyki będą się jeszcze dość długo kręcić. Aż góra zapyta czy oprócz X% generowanego kodu jest coś szybciej tworzone i taniej.
  • Odpowiedz
@Arkass: tu nie ma co wypierac. na zadania jakiegos pracownika backoffice ktory potrzebuje skleic pare arkuszy w excelu czy inne gowna AI jest jak miod. sprobuj postawic taka "aplikacje" do wiekszej publiki i zobacz co sie stanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz