Wpis z mikrobloga

@Zoyav: bezmózgim narodem w porównaniu do czego? Ze używamy po prostu wygodnych, ulepszonych płatności kartą? Czy w porównaniu z listą krajów, w których jakoś dziwnie płatność gotówką koreluje się z biedą i/lub z je**niem na podatkach, rachunkach i wszystkim co tylko z pieniędzmi jest związane?
  • Odpowiedz
Do tego możemy płacić tym wszędzie poza januszexami, gdzie magicznym trafem terminal jest popsuty xDD.

Ja tam się cieszę, bo tnąc c---a na podatkach taki przedsiembiorca okrada każdego z nas

@MateMizu: ale przecież jedno z drugim nie musi mieć nic wspólnego. Znam mechanika (dużego, 6 stanowisk) u którego terminal jest "popsuty" od dawna, ale na wszystko masz paragon/fakturę. Więc nie chodzi o kombinowanie z podatkami, tylko unika płacenia prowizji od
  • Odpowiedz
@Zoyav: Widać z grubsza że im bardziej giga chad naród tym chętniej płaci bezgotówkowo. Ciekawe dlaczego w tych krajach wybiera się efektywniejsze i wygodniejsze metody.
  • Odpowiedz
@Zoyav: a co się zalicza do tego "Mobile Payment"? bo ja np. płacę praktycznie tylko telefonem ale mam podpiętą w nim tą samą kartę plastikową co w portfelu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@magnat32: co? xD Przy hiperinflacji wartość pieniądza fizycznego jak i wirtualnego jest tak samo zdewaluowana. Ponadto w takiej sytuacji nawet nic nie kupisz tym kartonikiem, bo system prawdopodobnie nie będzie działał. A ty jeszcze nieudolnie wyskakujesz z ekstremalnym przykładem totalnego załamania rynku, w którym próbujesz pokazać wyższość kawałka plastiku, z którego może jedynie robić podstawkę pod kufel piwa, nad papierkiem, którym możesz rozpalić ognisko albo się nim podetrzeć xD
  • Odpowiedz
@Zoyav: Płacimy najbezpieczniejszym sposobem. Tyle widać na tej infografice. Nowoczesny Android i iOS w połączeniu z hardware, który pozwala na full disk encryption i blokadę biometryczna po pierwszym odblokowaniu i załadowaniu kluczy szyfrujących do pamięci to zdecydowanie lepszy sposób, niż kawałek plastiku, który od święta poprosi o PIN, czy gotówka, którą ktoś może ukraść ci z portfela i płacić bez możliwości namierzenia. BTW, to że ktoś płaci telefonem nie znaczy,
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Jełopie ale przynajmniej nie jestes sledzony na kazdym kroku i nie mozna ci w----c paragrafu ze kupiles nóż więc to na pewno ty zamordowałeś osobe, na co nie masz np alibi ze tak nie było a nóż akurat był taki jaki ty akurat sobie kupiles. Czaisz już różnice miedzy gotówką a kartą?
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: nie w wysokorozwiniętym państwie, tylko w zamordystycznym państwie, w Japoni bez gotówki sie nie obejdziesz często, czy to nie jest wysokorozwinięty kraj? z kim ja tu siedze jprdl xD
  • Odpowiedz