Wpis z mikrobloga

#systemkaucyjny
W tym całym chaosie i przerzucaniu się na saturatory pamiętajmy o jednej ważnej rzeczy:
- Saturatory SodaStream są produkowane przez izraelską firmę która chwali się na każdym opakowaniu wykorzystywaniem w pracy palestyńczyków, z oczywistych przyczyn nie podaje tutaj nawet linka do produktu

- Saturatory firmy Dafi są produkowane przez Polską Firmę Formaster S.A., dzięki temu kupując ich produkty wspierasz zakłady produkcyjne w Kielcach i Bilczy
Link do ich sklepu z ich pełną ofertą aby cały zysk szedł na wspieranie Polskich firm:
https://dafi.pl/agd/saturator
kfpwa - #systemkaucyjny 
W tym całym chaosie i przerzucaniu się na saturatory pamięta...

źródło: 1503f689-7c64-415b-bb6d-6506f6f4f485

Pobierz
  • 226
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

CO₂ spożywczy (E290) – musi spełniać rygorystyczne normy dotyczące zawartości zanieczyszczeń, określone m.in. w przepisach UE i normach branżowych (np. brak olejów, metali ciężkich, tlenku węgla, węglowodorów, siarkowodoru). Stosowany w przemyśle spożywczym (napoje gazowane, p--o, pakowanie MAP, chłodnictwo w kontakcie z żywnością).
CO₂ techniczny – nie podlega tym normom, może zawierać więcej zanieczyszczeń (np. oleje sprężarkowe, tlenek węgla, siarkę, metale). Używany w spawalnictwie, przemyśle chemicznym, chłodnictwie przemysłowym (gdzie nie ma kontaktu
  • Odpowiedz
ale co ~3 lata podobno trzeba butelki wymienić i jak sobei z tym poradzić?

@zibizz1: Myślę że jak myjesz i nie uszkodzisz jej mechanicznie, to nie ma powodu dla którego miałaby mieć jakąś datę ważności

ale sprzęt ludobójcow
  • Odpowiedz
  • 0
@kfpwa: @xyz_xyz: Nie mam 100% pewności co do Dafi, ale mam Britę i to są dokładnie te same wkłady. Nabojów z CO2 są ogólnie 2 typy - wkręcane (bardziej popularne) i wciskane. Wymienia się je w tych samych punktach. Ja płacę 30 zł i nie muszę płacić za wysyłkę. Także jestem niemal pewny, że Dafi będzie kompatybilny, bo nie widziałem jeszcze saturatora na inną butlę CO2.

Nieco gorzej
  • Odpowiedz
@RKShuwdu: W każdym mieście kranówka się nadaje do picia, bo musi spełniać ogólnokrajowe normy dotyczące składu chemicznego i właściwości badanych organoleptycznie takich jak zapach czy smak.
  • Odpowiedz
Płacę 25 zł za wymianę butli Soda stream, koleś mi podwozi pod dom. Wymieniam od razu dwie, ekonomicznie już dawno wyszedłem na plus, ekologicznie również. Saturator mam od trzech lat.
  • Odpowiedz
@open_or_die: właśnie miałem o tym wspomnieć: Że nie "wykorzystuje do pracy Palestyńczyków", bo po przetłumaczeniu wychodzi trochę inaczej. A komu wierzyć, to już inna sprawa.

Niemniej dziękuję za słuszne zwrócenie autorowi wpisu uwagi za manipulację. A teraz polaryzujmy się dalej.
  • Odpowiedz
@szejas: nie wiem na jakich wypizdowiach wy żyjecie ludzie, ale u mnie na wsi w Częstochowie, na każdym kroku wymienisz pustą butlę CO2 na pełną za 20zł. Wtedy wychodzi już naprawdę dużo taniej niż kupno napojów butelkowanych i nie muszę się certolić z żadnymi przejściówkami i dużymi butlami. A i państwo i. też nie zarabia.

A jak ktoś brzydzi się kranówą to są podzlewowe systemy filtrujące, gdzie woda wychodzi czystsza
  • Odpowiedz