Wpis z mikrobloga

#pieniadze #kredythipoteczny #polska

Ostatnio facebook zaczął mi proponować treści z grupek o kredytach hipotecznych i część wpisów to totalne złoto. Ludzie potrafią mieć kredyty wiele lat i nie rozumieć totalnych podstaw. Jak do tej pory moimi ulubieńcami są ci, którzy zaglądają w informacje o kredycie pierwszy raz od wielu lat i są zdziwieni, że w kilka lat spłacili tylko parę procent kapitału i oczywiście refleksja jest taka, że to bank złodziej coś miesza, przecież w ratach płacę 2,5k miesięcznie, to w ostatnie 3 lata powinienem już spłacić prawie 100k kapitału! Gdyby taki wpis wrzucił ktoś tu na wykop, to bym uznał to za zbyt oczywisty bait, a na tych grupkach są to "normalne", regularne wpisy. (°°
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fattek ja się ostatnio dołączyłam do takich grup bo rozmyslam nad mieszkaniem i hitem była baba która napisała że czuje się oszukana, bo w 2020 wzięła kredo na zmiennym na 0 stopach, i miała ratke 1500 a teraz jest 3200 XD i tacy ludzie mają prawa wyborcze
  • Odpowiedz
  • 11
@conamirko: facebook zmienił znowu algorytmy, by podpowiadać treści, które budzą emocje i są w jakiś sposób "na czasie". Podpowiada bardziej losowo, ale 90% tego, co wyskakuje, to jakieś posty, gdzie w komentarzach jest sajgon i masa negatywnych interakcji.
  • Odpowiedz
@Fattek: ja chciałbym tylko przypomnieć, że wykopowy bóg nieruchomości mickpl jeszcze niedawno pisał takie rewelacje jak np. to że jako właściciel do księgi wieczystej zostajesz wpisany dopiero po całkowitej spłacie kredytu, a wcześniej właścicielem jest tylko bank xD
Ludzie nie mają wiedzy, bo jej tak naprawdę nie potrzebują. Serio możesz żyć, płacić ratę i mieć w------e.
W jednym mają rację - banki to złodziejskie k---y.
Kupowałem mieszkanie prawie dekadę temu
  • Odpowiedz
@Fattek: o k---a mi tez to zaczelo wyskakiwac i nie wiedzialem o co chodzi, tam jakies trolodyckie wysrywy "pani redaktur my wzieli my podpisali i teraz na facebooku pytamy"
  • Odpowiedz
w sumie mnie w szkole nigdy nie uczyli jak działa kredyt

@miluvzkittenz: Nam w liceum kiedyś jeden nauczyciel od informatyki powiedział: on chce nas nauczyć jak się uczyć. I gurwa miał rację.
Musisz zdobywać jak najwięcej informacji żeby cię na każdym kroku nie wyruchali. Od finansów przez remonty i zdrowie.

@Fattek To chyba jakaś zorganizowana akcja promocyjna, chociaż nie wiem jak działa. Niby pojawia się u nas w domu hasło
  • Odpowiedz
@Fattek: były jakieś badania w Polsce z których wynikało że dla wielu wzięcie kredytu na nieruchomość lub samochód, to stanie się mityczną klasą średnią…
  • Odpowiedz
  • 0
@Fattek oj tak:D

Co najlepsze to naprawde wystarczy usiąść na godzinę i mozna zrozumieć absolutnie wszystko w tematach kredytów.

Ale jednak żyjemy w kraju analfabetów.

Mój ziomek cały czas myśli ze jak weźmie kredyt na milion zł. I musi oddać 1mln w odsetkach przez 30 lat to jak sprzeda mieszkanie za 10 lat to nadal musi oddać ten milion odsetek XD
  • Odpowiedz
@Fattek: Panie, koleżanka z pracy, niby dziewczyna ogarnięta, ALE.... Gadamy sobie już dłuższy czas temu na temat kredytów. Że mamy już spłacony kredyt i człowiek lepiej żyje. Ta pyta to kiedy braliśmy i na ile. My, że na 13 lat i nadpłacaliśmy jak tylko pojawiła się taka możliwość (2 lata) i dopiero jak nadpłacasz to widzisz jak kredyt elegancko schodzi.
Dopiero wtedy koleżanka zainteresowała się tematem i zobaczyła, że może
  • Odpowiedz
@Fattek mi też to ostatnio fb porzuca. Generalnie mam wszystko poblokowane i fb nie wie co mi podrzucać, więc raz to jest grupa ludzi serwisujących ople, raz grupy weselne a ostatnio właśnie złoty Graal w postaci kredytowcow.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fattek Ludzie nie ogarniają. Sam co się da nadpłacać to nadplace. Z 25 lat póki co jest 19, a minął rok.
Te grupki też mi dziwnym trafem wyskakują.
  • Odpowiedz