Wpis z mikrobloga

„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.

To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.

Dokument pod tytułem „Polish Jokes” mógłby pokazywać właśnie tę schizofrenię. Z jednej strony prężenie muskułów patriotyzmem gospodarczym, a z drugiej – paniczny lęk przed tym, że pracownik dostanie więcej niż na przetrwanie. Humor tu byłby czarny, bo śmiech przeplatałby się z goryczą.

To film o kraju, w którym przedsiębiorca w nowym SUV-ie płacze, że 400 zł podwyżki minimalnej go zrujnuje. O kraju, w którym ludzie pracujący na budowie czy w stoczni są traktowani jak koszt, a nie fundament gospodarki. O kraju, gdzie winni są wszyscy: rząd, ZUS, podatki, Unia, byle nie januszex.

To w sumie gotowy case study o mentalności postfolwarcznej. I tu jest cała siła takiego dokumentu: pokazać, że Polska nie przegrywa z powodu płacy minimalnej, tylko z powodu mentalności troglodytów paruwkowych. #antykapitalizm #pracbaza #kolchoz
kamil-tumuletz - „Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tak to jest jak mentalność chłopska wpajana przez pokolenia zderza sie z kapitalizmem

Odpowiedz

@Hrjk: tak tak, jak zwykle to nie wina kapitalizmu, robaki mają być robakami, widocznie zasłuzyli xD To jest wspaniałem, że kapitalizm to jest system, w którym neiwolnicy po wypraniu mózgu sami się dyscyplinują - nie ważne, że wąska grupa dostanie większość dóbr, bo skoro jest szansa na migrację między klasami, to widocznie nieomylny święty system wypremiował
  • Odpowiedz
Zadaniem szefa januszexa jest wypracowanie jak największego zysku bo to JEGO januszex i niech robi co chce.

Dobry prol, masz ciasteczko.

Uderzaj w antypolski rząd który kradnie ci ponad połowę pensji mówiąc, że musi kraść jeszcze więcej bo mu się budżet nie spina. (...) Tam uderzaj, bo obniżka podatków i kosztów życia to realna podwyżka.

Analfabetyzm ekonomiczny godny prola.
@mco111:
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz

to nie robole podnoszą ceny tylko janusze - zapraszam do zapoznania się z zyskflacją

Rośnie minimalna -> rosną koszty pracy i ZUS -> rosną ceny. Rośnie też presja na podwyższanie innych plac -> dalej rosną ceny.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz
To sprawdź jak za PiS ten wskaźnik wzrostu cen i o ile wzrosła minimalna.

Ja naprawdę nie wiem co się musi stać, żeby typy jak ty przestali ignorować relacje przyczyna- skutek.

Jak mo,na wypierać, że jak przedsiębiorca ma zapłacić wyższy ZUS za siebie i wyższe pensje to nie podniesie cen. No k. jak.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz
Mam IQ buta bo sprawdziłem, że za PiS wskaźnik cen wyniósł X a wzrost płacy minimalnej 2X?

Czy dlatego, że ogarniam, że wzrost kosztów dla przedsiębiorców przełoży się na wzrost kosztów dla konsumentów?
  • Odpowiedz
@psych @psych

>To film o kraju, w którym przedsiębiorca w nowym SUV-ie płacze, że 400 zł podwyżki minimalnej go zrujnuje.

@kamil-tumuletz: Gdybyś kiedykolwiek prowadził jakakolwiek działaność gospodarczą, to wiedziałbyś, że przecietna rata leasingowa za suva w wiekszosci bedzie niższa niż stworzenie kolejnego miejsca pracy. Dzialaność gospodarcza buduje sie dla zysku, czy nam sie podoba to czy nie, pracodawca za taka podwyżką, czy stworzeniem miejsca pracy, musi niestety widzeć
  • Odpowiedz