Wpis z mikrobloga

Niedawno przyszedł mi do głowy pewien plan "emerytalny". Ciekawi mnie czy gdzieś tutaj jest jakaś luka - i jeżeli ktoś ją widzi to proszę o wyjaśnienie. Jestem początkującym w te sprawy.

Ja lvl 27
Żona lvl 26

Przykład uproszczony - wydaje mi się, ze nie da się tego jakoś tak mocno zaplanować. Bo kwoty cały czas się zmieniają itd...

W 2025 roku zaczynamy wpłacać na IKE. Ja wpłacam MAX, moja żona MAX. Aktualnie limit to 26019zł. Kupujemy S&P 500. W ciągu ostatnich 5 lat, stopa zwrotu to 6% - ja zakładam 5%. (jak nie S&P to cokolwiek innego co daje 5% w skali roku).

W momencie gdy ja będę miał 50 lat to uzbiera mi się 1 077 979,53zł. W tym momencie rzucamy pracę i przechodzimy na "emeryturę" - przestajemy wpłacać na IKE.
"Emerytura" wygląda tak, że co roku wypłacam z mojego konta IKE 100tys zł.(reszta nadal pracuje na moim koncie), więc podatek płacę tylko od wypłaconych pieniędzy. W kolejnym roku znowu wypłacam 100tys itd. Pieniędzy z IKE mojej żony już nie ruszamy, ale też więcej nie wpłacamy, bo nie mamy już wystarczająco funduszy. Scenariusz na załączonym obrazku.

Z tego wynikałoby, że moja Żona miałaby w wieku 60lat na koncie 1 843 710,82. Mi zostałoby 435 236,35 (rok wcześniej). Czyli łącznie gdy ja miałbym 61lat, a żona 60lat mielibyśmy łączne 2 278 947,17 - które ponownie można wrzucić na giełdę i robić to samo, czyli co roku wypłacać sobie jakieś tam pieniądze co roku. Starczy nam do śmierci i jeszcze dzieciaki miałby sporo hajsu po nas.

Ale czy to serio by mogło zadziałać? Bo wydaje mi się to za piękne aby było prawdziwe XD

(kompletnie pomijam emeryturę jaką ja czy żona będziemy mieli z ZUSU, bo to i tak pewnie byłoby niewiele)

#ike #ikze #inwestycje #gielda #inwestowanie
Vexolax - Niedawno przyszedł mi do głowy pewien plan "emerytalny". Ciekawi mnie czy g...

źródło: image

Pobierz
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale czy to serio by mogło zadziałać? Bo wydaje mi się to za piękne aby było prawdziwe XD

@Vexolax: Znaczy zadziałać by mogło, tylko pamiętaj że za 2mln zł w 2060 roku to będziesz mógł kupić "passata w dieslu", albo np 2 metry kwadratowe mieszkania w warszawie
  • Odpowiedz
@Vexolax: Nie bierzesz pod uwagę inflacji. Aczkolwiek warto inwestować i tak tak to działa. Ludzie tak nie robią, bo nie są cierpliwi + ilość materiałów jak to technika inwestowania "żółwia" jest nie warta zachodu, bo dopiero na emeryturze zgarniesz jakiekolwiek kupony.

Na szybko przeliczyłem, to od 2025 odkładając 4k miesięcznie na inwestycje 5% netto będziemy w 2060 mieć 4 567 304 zł, gdzie rzecz kosztująca 4k w 2025 przy 5%
  • Odpowiedz
@Vexolax:

Pamiętam, jak żona w żartach się żaliła teściowej, że ta nie odkładała co miesiąc jakiejś kasy, to by jej teraz mieszkanie mogła kupić.

Teściowa na to, że przecież odkładała, płaciła aż do dorosłości starszym siostrom na książeczki oszczędnościowe i po denominacji starczyło akurat na po kurtce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więc trzeba trzymać kciuki, żeby spokojnie było przez następne 40 lat, to może plan Ci
  • Odpowiedz
@Vexolax

Kupujemy S&P 500. W ciągu ostatnich 5 lat, stopa zwrotu to 6% - ja zakładam 5%. (jak nie S&P to cokolwiek innego co daje 5% w skali roku).

Powodzenia xD

Nie ma nic pewnego z 5%. Jak już to obligacje emerytalne, ale to mniej % i też np. tylko na 10 lat, potem spadają stopy i jest bardzo słaba oferta.
  • Odpowiedz
  • 23
@Vexolax

"Emerytura" wygląda tak, że co roku wypłacam z mojego konta IKE 100tys zł.(reszta nadal pracuje na moim koncie)

Pieniędzy z IKE mojej żony już nie ruszamy

Z tego wynikałoby, że moja Żona miałaby w wieku 60lat na koncie 1 843 710,82. Mi zostałoby 435 236,35 (rok wcześniej).
  • Odpowiedz
@Vexolax: no jak chcecie oszczędzać przez 25 lat po 4k miesięcznie i wystarczy wam do życia mniej niż 9k to oczywiste że możesz żyć z zainwestowanej kasy. DUżo inwestujesz, mało wydajesz. Większość ludzi wydaje wszystko co ma.
  • Odpowiedz
  • 8
@ipkis123: @KOLEGAMAMY @pawlacze123 @inkill @supremin1 @Cadfael @JihadJoe @Jamniki2 @pepedros @Czyjatoja @Vateusz23 @Glupiii @msr99 @Adammik @slapdash @uhauha @Markowowski @woskrosenie @Wincyjpracydoobra @irenicus30 @arsenalgear @Tango_Ytonga_Down

Ok, nie wiem jak na wykopie wołać wszystkich, którzy skomentowali, więc trochę się naklikałem :D

Dla tych, którzy nie skumali i piszą, że powodzenia wyżyć za 100tys za
Vexolax - @ipkis123: @KOLEGAMAMY @pawlacze123 @inkill @supremin1 @Cadfael @JihadJoe @...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321:

Czemu na waszą emeryturę wypłacacie tylko z twojego konta?

Nie widzisz tutaj jakiejś luki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak mnie żona nie zostawi do 60 roku życia to później raczej też nie ;)
  • Odpowiedz
@Vexolax nie ważne jest ile było, tylko ile będzie. Masz pewność, że na SP500 będzie 5%? Ludzie z różnymi rzeczami myśleli tak samo i nieźle się na tym przejechali. Zobacz co taki Trump może zrobić w miesiąc. To pomyśl sobie co się stanie za 10 lat jak USA przestanie być mocarstwem, bo wyprzedzą ich Chiny/Indie/Rosja/Brazylia/wstaw sobie co tam się podoba, bo nikt nie wie.

Różne były przypadki ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
W momencie gdy ja będę miał 50 lat to uzbiera mi się 1 077 979,53zł.

@Vexolax:
To teraz zrób sobie "koszyk" wydatów wg inflacji i zrób średnią inflację np: 4% (rzecz jasna procent składany)

Z tego wynikałoby, że moja Żona miałaby w wieku 60lat na koncie 1 843 710,82.

A wiesz, że przy średniej inflacji 4% między 2025 a 2060, to równowartość 10 000 zł dziś, to prawie 40k
  • Odpowiedz