Aktywne Wpisy

PorkaTurbo +200
#turboobrazki z przymróżeniem oka ;-) #polska #bytom
Bytom, lokowany w 1254 roku, należy do najstarszych miast Górnego Śląska. Od średniowiecza pełnił funkcję granicznej warowni, a w XVII wieku ród Donnersmarcków uczynił z niego Wolne Państwo Stanowe dzięki wydobyciu srebra, ołówiu i węgila kamiennego. W latach 80. XX wieku w Bytomiu fedrowało sześć kopalń, miasto tętniło życiem, a zabytkowa architektura secesyjna i robotnicze osiedla świadczyły o dobrobycie
Bytom, lokowany w 1254 roku, należy do najstarszych miast Górnego Śląska. Od średniowiecza pełnił funkcję granicznej warowni, a w XVII wieku ród Donnersmarcków uczynił z niego Wolne Państwo Stanowe dzięki wydobyciu srebra, ołówiu i węgila kamiennego. W latach 80. XX wieku w Bytomiu fedrowało sześć kopalń, miasto tętniło życiem, a zabytkowa architektura secesyjna i robotnicze osiedla świadczyły o dobrobycie
źródło: bytom G5x0ntmXwAA2Rug
Pobierz
dawek29 +9
Wynajmuję pokój w mieszkaniu. Wąż od pralki nie jest podłączony - trzeba wsadzać go do kibla. Wczoraj źle go wsadziłem, on musiał wylecieć I zalał mieszkanie... ja ogarnąłem dopiero, gdy sąsiad z dołu zaczął dzwonić do drzwi. Niestety u sąsiada zalało pokój, są zacieki. W sumie nie gadałem jeszcze nawet z właścicielem, bo to zdarzyło się o północy. Strasznie się stresuję. Co wy sądzicie - będę musiał bulić?
#wynajem #
#wynajem #

Ja lvl 27
Żona lvl 26
Przykład uproszczony - wydaje mi się, ze nie da się tego jakoś tak mocno zaplanować. Bo kwoty cały czas się zmieniają itd...
W 2025 roku zaczynamy wpłacać na IKE. Ja wpłacam MAX, moja żona MAX. Aktualnie limit to 26019zł. Kupujemy S&P 500. W ciągu ostatnich 5 lat, stopa zwrotu to 6% - ja zakładam 5%. (jak nie S&P to cokolwiek innego co daje 5% w skali roku).
W momencie gdy ja będę miał 50 lat to uzbiera mi się 1 077 979,53zł. W tym momencie rzucamy pracę i przechodzimy na "emeryturę" - przestajemy wpłacać na IKE.
"Emerytura" wygląda tak, że co roku wypłacam z mojego konta IKE 100tys zł.(reszta nadal pracuje na moim koncie), więc podatek płacę tylko od wypłaconych pieniędzy. W kolejnym roku znowu wypłacam 100tys itd. Pieniędzy z IKE mojej żony już nie ruszamy, ale też więcej nie wpłacamy, bo nie mamy już wystarczająco funduszy. Scenariusz na załączonym obrazku.
Z tego wynikałoby, że moja Żona miałaby w wieku 60lat na koncie 1 843 710,82. Mi zostałoby 435 236,35 (rok wcześniej). Czyli łącznie gdy ja miałbym 61lat, a żona 60lat mielibyśmy łączne 2 278 947,17 - które ponownie można wrzucić na giełdę i robić to samo, czyli co roku wypłacać sobie jakieś tam pieniądze co roku. Starczy nam do śmierci i jeszcze dzieciaki miałby sporo hajsu po nas.
Ale czy to serio by mogło zadziałać? Bo wydaje mi się to za piękne aby było prawdziwe XD
(kompletnie pomijam emeryturę jaką ja czy żona będziemy mieli z ZUSU, bo to i tak pewnie byłoby niewiele)
#ike #ikze #inwestycje #gielda #inwestowanie
źródło: image
Pobierzpierwszy z wielu scenariuszy
@pawlacze123: haczykiem jest potencjalna konfrontacja USA-Chiny 3 lata przed Twoją emeryturą, która sprawi że s&p 500 będziesz sobie mógł wsadzić w dupę. Po drugie, spadek wartości pieniądza. Sprawdź ile warte było 1000zł w roku 2000, a ile jest warte teraz.
Ogólnie akcje, fundusze i etf'y mają służyć temu, co dzieje się od wieków - bogacze będą coraz
@2serious: na pewno w wieku 16 lat miał kasę by wypełniać limit IKE XDDDDDDDDDDDD wykopowy klaunie
na ikze musisz zamknac calosc.
Co do wzrostu inwestycji, to w miarę bezpiecznie jest założyć 4,5% rocznie w przypadku globalnie zdywersyfikowanego portfela (już uwzględniając inflacę).
@Vexolax: w pesymistycznym scenariuszu ciężkie do osiągnięcia. Ale 3% po uwzględnieniu inflacji już raczej bez problemu.
No i raczej nie chcesz mieć akcji w momencie jak potrzebujesz pieniędzy. Ja planuję 10 lat przed przejściem na emeryturę kupować tyle EDO ile myślę, że wystarczy na godne życie. I tak co miesiąc, chyba, że jakieś małe dramaty będą jak np. kwiecień w tym roku.
@Vexolax: po co? Rozbiles bank. 5% rocznie, emerytura w srednim wieku i zyjesz jak krol za srednia krajowa mieisecznie na dwie osoby xD
Mam tam około 1500-1800 odsetek miesięczne, żona też.
Wpłacamy co roku maxa i tak liczę że za parę lat odsetek będzie z 3000-3500 miesiecznie dla każdego. To nie będzie dużo ale zawsze coś.
Do tego mam drugie ike w Belgii, podobne kwoty