Wpis z mikrobloga

Od 1 września w aplikacji mObywatel działa nowa usługa – mStłuczka, która zastępuje papierowe formalności po kolizji drogowej. Kierowcy mogą w niej szybko sporządzić wspólne oświadczenie o zdarzeniu, dodać zdjęcia i jednym kliknięciem zgłosić szkodę ubezpieczycielowi. Dokument ma taką samą moc prawną jak papierowy i jest zabezpieczony cyfrową pieczęcią ministerstwa.

Dzięki automatycznemu pobieraniu danych z rejestrów państwowych (CEPiK, PESEL) wypełnianie trwa zaledwie kilka minut. Ubezpieczyciele otrzymują od razu kompletne informacje, co przyspiesza likwidację szkody.

Z mStłuczki można korzystać, gdy w kolizji ucierpiały tylko pojazdy, a obie strony mają aplikację i zgadzają się co do winy. To rozwiązanie wygodne, bezpieczne i całkowicie cyfrowe – oświadczenie można pobrać w formie PDF albo od razu wysłać do ubezpieczyciela.

W przyszłości usługa ma zostać rozszerzona o obsługę zdarzeń z udziałem większej liczby pojazdów oraz wsparcie w postaci wirtualnego asystenta.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #technologia #samochody #motoryzacja
Ukiss - Od 1 września w aplikacji mObywatel działa nowa usługa – mStłuczka, która zas...

źródło: Ministerstwo Cyfryzacji wprowadza mStłuczkę

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na pewno xd, to prywatne firmy i mają w pompce nasz rząd

@PopeLeon: xD

Działalność ubezpieczycieli jest regulowana ustawą o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej. Państwo nie musi się ich pytać czy chcą tylko mówi im jak będzie i nie fikają, bo od tego zależy czy przedłużą im glejt do zarabiania na Polakach.
  • Odpowiedz
@Ukiss: A jak aplikacja chroni poszkodowanego przed Późniejszym odrzucenie odpowiedzialności przez sprawcę „ bo był w szoku”. Policji nie wzywa się po to żeby przywieźli formularze tylko aby jednoznacznie orzekli o winie.
  • Odpowiedz
xd a słyszałeś żeby zmienili ustawę zmuszając ich do tego

@PopeLeon: A po co mieliby ją zmieniać skoro ustawa mówi jedynie o oświadczeniu i nie determinuje jego formy? Oświadczenie z mObywatela jest ważne tak jak każde inne.
  • Odpowiedz
niech lepiej naprawią biometrie w tym g...wnie... na niektorych nowych telefonach wypierdziela się uruchamianie apki palcem
  • Odpowiedz
Zawsze wzywajcie policje,

@mtgosciu: w marcu wezwałem policję, bo kobieta która uszkodziła mi auto na parkingu zaczęła kręcić.
Czekałem na mrozie ponad 8 godzin, o 23:30 odechciało mi się dalszego czekania.
Warszawa.
  • Odpowiedz
i co się stanie jak zgłosimy stłuczkę a drugiego dnia sprawcy się odwidzi i powie ze to on jest teraz poszkodowanym, a wczoraj był w szoku? Zawsze wzywajcie policje, a jak was o-------ą za zawracanie im głowy to powiedzcie ze trzeba sprawdzić trzeźwość i wylegitymować bo może mieć podrabiane dokumenty. Dużo cwaniaków na drogach

@mtgosciu: Niestety ale masz rację. Gość w każdej chwili może się wyprzeć a jak ubezpieczenie się
  • Odpowiedz
ubezpieczalnie mają w pompce twoje oświadczenie, każda po zgłoszeniu rozsyła swoje formularze papierowe do stron

@PopeLeon: Nic takiego nie ma miejsca - miałem kolizję pół roku temu, obyło się bez żadnych formularzy papierowych, wszystko poszło elektronicznie.
  • Odpowiedz