Wpis z mikrobloga

Od 1 września w aplikacji mObywatel działa nowa usługa – mStłuczka, która zastępuje papierowe formalności po kolizji drogowej. Kierowcy mogą w niej szybko sporządzić wspólne oświadczenie o zdarzeniu, dodać zdjęcia i jednym kliknięciem zgłosić szkodę ubezpieczycielowi. Dokument ma taką samą moc prawną jak papierowy i jest zabezpieczony cyfrową pieczęcią ministerstwa.

Dzięki automatycznemu pobieraniu danych z rejestrów państwowych (CEPiK, PESEL) wypełnianie trwa zaledwie kilka minut. Ubezpieczyciele otrzymują od razu kompletne informacje, co przyspiesza likwidację szkody.

Z mStłuczki można korzystać, gdy w kolizji ucierpiały tylko pojazdy, a obie strony mają aplikację i zgadzają się co do winy. To rozwiązanie wygodne, bezpieczne i całkowicie cyfrowe – oświadczenie można pobrać w formie PDF albo od razu wysłać do ubezpieczyciela.

W przyszłości usługa ma zostać rozszerzona o obsługę zdarzeń z udziałem większej liczby pojazdów oraz wsparcie w postaci wirtualnego asystenta.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #technologia #samochody #motoryzacja
Ukiss - Od 1 września w aplikacji mObywatel działa nowa usługa – mStłuczka, która zas...

źródło: Ministerstwo Cyfryzacji wprowadza mStłuczkę

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mietek79: a Ty tam donosisz też na małolatów? Daje to rezultaty jakieś, są aresztowani normalnie w kajdany skuwani na Twoich oczach, czy coś? Bo jak tak to super sprawa chyba, nie?
z fartem
  • Odpowiedz
@Hissis: Jak napisałem, to nie jest do doraźnych interwencji, tylko do monitorowania stałych zagrożeń. Jak Ci się w okolicy stworzy taki kocioł, gdzie jest regularne chlanie i balowanie, to jest to skuteczne, bo po takim zgłoszeniu służby są zobowiązane do rozpoznania sytuacji i do patrolowania tego terenu przez kilka tygodni. To nie muszą być imprezy, czy zgromadzenia troskliwców pytających "czy masz problem", to dotyczy wszelkich, szeroko pojętych zagrożeń. Zgłosisz tam
mietek79 - @Hissis: Jak napisałem, to nie jest do doraźnych interwencji, tylko do mon...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Hissis
Ja czekam na rozwiązanie z Tajlandi. Zgłaszasz wykroczenia drogowe (np zle parkowanie). Policja przyjeżdża, i jak wystawi mandat dostajesz % kwoty.
To je konfitura dopiero.
  • Odpowiedz
@Ukiss: i co się stanie jak zgłosimy stłuczkę a drugiego dnia sprawcy się odwidzi i powie ze to on jest teraz poszkodowanym, a wczoraj był w szoku? Zawsze wzywajcie policje, a jak was o-------ą za zawracanie im głowy to powiedzcie ze trzeba sprawdzić trzeźwość i wylegitymować bo może mieć podrabiane dokumenty. Dużo cwaniaków na drogach
  • Odpowiedz
@Ukiss: czekam aż wprowadzą wysyłkę wezwania do wojska na tą apkę z taką samą mocą jak do skrzynki ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
  • 1
@Ukiss
Ja kiedys miałem wypadek, drugi kierowca przyznał sie do winy, wiec nie wzywałem policji.
Ubezpieczalnia odmówiła wyplaty odszkodowania twierdząc ze sytuacja nie miała miejsca.
Sprawę musiałem skierować do sądu.

Tak wiec radzę wzywać policję a nie korzystać z mstluczki
  • Odpowiedz
@Ukiss: tylko lipa, że obie strony muszą mieć aplikację. Czemu by nie dać możliwości np. wysłania zdjęcia dowodu osoby, która nie ma akurat aplikacji wraz ze zdjęciem podpisu czy coś takiego
  • Odpowiedz
  • 2
@Sztywnesutkiszatana historia sie jeszcze nie skończyła, ona trwa już 2 i pół roku.
Auto warte około 10 000, założenie sprawy jakieś 5000 Plus zaliczka na biegłego.
Aktualnie biegly przysłał opinie (w opinii przyznał ze sytuacja mogła mieć miejsce, ale równie dobrze mogło jej nie byc). Teraz czekam na wyrok
  • Odpowiedz