Wpis z mikrobloga

Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 października skonstruowano tak, że aby odzyskać kaucje za butelkę plastikową musicie ja zwrócić w formie NIE ZGNIECIONEJ? xD

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

Jak ktoś ma dom, garaż, dużo miejsca a na każde zakupy jeździ samochodem - to pewnie po nim spłynie niezauważalnie. Ale ludzie żyjący w mieście, nie posiadający samochodu, robiący zakupy przy okazji, albo nawet starsi ludzie? Nie wspominając o mieszkających w apartamentach 22m2 xD

Mam wrażenie że w tym kraju robi się już wszystko żeby obrzydzić życie przeciętnemu człowiekowi.

#ekologia #systemkaucyjny #wroclaw #warszawa #krakow #gdansk #poznan
witam12 - Wiecie że w tym antyludzkim państwie system kaucyjny który wchodzi od 1 paź...

źródło: 1000027118

Pobierz
  • 314
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czytaj - musisz wydzielić w swoim mieszkaniu miejsce w którym będziesz przechowywał puste butelki a potem dymać z tymi butelkami do marketu i tam ktoś ci łaskawie może odda 50 groszy.

@witam12: też mnie to r---------a, mam sortować śmieci, do tego oddzielnie to co na kaucję, a najlepsze, że tych butelek z np. Aldi nie oddasz do Lidla (wg mojej wiedzy), automat rozróżnia towar danego sklepu.
  • Odpowiedz
  • 10
@ArchDelux: sortuje już dzisiaj a o tym że w Lidlu nie oddam butelek z Aldi to nie słyszałem nawet, jak zamówię z Frisco to co mam zrobić? xD komedia
  • Odpowiedz
@witam12: ale wiesz że robiąc zakupy musisz te butelki przynieść jakoś do domu? To w sumie nie powinno być problemem je zabrać z powrotem puste do automatu.
Ale wydzielenie miejsca w mieszkaniu na butelki to już rzeczywiście problem. Teraz wyrzucam raz na 2tyg około 20 butelek. Teraz będę musiał wynosić je do skupu co 2-3 dni.
  • Odpowiedz
@witam12: może to też chodzić o to, że jak np. Aldi nie ma w asortymencie tego samego produktu, który ma Lidl i on jest objęty kaucja, to nie oddasz, chociaż mam przeczucie, że będą i tak akceptowali jedynie produkty z własnego asortymentu/łańcucha dostaw.
  • Odpowiedz
To ile wy tych butelek tak w skali tygodnia jesteście w stanie uzbierać?

@dr_papieros: tak z 10, czasem 15 (w lecie). Ale ja zgniatam, a potem przed wrzuceniem do automatu pompuję XD. Serio. Jak automat (a Lidlu) nie chce przyjąć, to próbuję parę razy i pcham na siłę. Zawsze wszystkie przyjmuje.
  • Odpowiedz