Aktywne Wpisy

J3BACZ3000 +29
#321685 dzisiaj na kolację HUOP sobie ogutował talerz rozmaitości #gotujzwykopem
źródło: 1000014845
Pobierz
Codon +33
#gielda #portfelgrubasa #inwestowanie Dzisiaj parę updateów widziałem, także wrzucę swój. Ogólnie bardzo dobry dzień dzisiaj, ale jeszcze około milion od ATH.
Pisałem kiedyś, że na koncie USD przy stanie 1.7M przed 2M zobaczę jeszcze 1.5M - i pomyliłem się, bo w najgorszym czasie było 1.4M.
Polska mi wybiła do góry, XTB już ponad 100% zysku i jak na razie okazuje się, że przeniesienie IKE z EDO
Pisałem kiedyś, że na koncie USD przy stanie 1.7M przed 2M zobaczę jeszcze 1.5M - i pomyliłem się, bo w najgorszym czasie było 1.4M.
Polska mi wybiła do góry, XTB już ponad 100% zysku i jak na razie okazuje się, że przeniesienie IKE z EDO
źródło: Zrzut ekranu 2026-07-21 220915
Pobierz

źródło: Bez tytułu
Pobierz@Naczelny_Cenzopapista: dlatego dużo bardziej opłaca się zarobić niż niezarobić
@FrasierCrane: ale właśnie belka do 5% to głupie. Bo to powoduje, że ci co mają kapitał szybciej mają go coraz więcej a ci co nie mają spadają. Dlatego masz do 100k
Najwięcej zarobią więc Ci, którzy mają jakieś inside info na temat akcji na giełdzie i będą w stanie zrobić 2-3 krotność w rok oraz Ci którzy inwestują małe kwoty (do 100tyś).
Ja wiem, że zapłacić podatek belki,
@Buka_Buka: Policzyłem i ten próg opłacalności (przy jakiej stopie zwrotu jest taniej
No to nie mogą po prostu zrobić podatek belki od 100k zł?
Po co jakiejś konta i komplikowanie?
No dobrze, to niech zrobią belkę powyżej 100k zł, a
Ewentualnie zwrot podatku po rozliczeniu PITu, ale chcesz czekać rok na realizację części zysku? Mnie się podoba bardziej opcja z kontem bez podatku, od razu realizujesz pełny zysk i możesz go reinwestować.
źródło: images
Pobierz@Naczelny_Cenzopapista: tak, a o co chodzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ludzie przecież zapowiedzieli start na 2026 rok, wiec realnie 2027 to pewnie najwczesniej to sie jeszcze dużo może zmienić
Właśnie o to chodzi, że możesz chcieć inwestować na różne sposoby, na różnych kontach, obligacjach, giełdach itd. A tak będziesz miał tylko jedno konto "państwowe" i będziesz do niego uwiązany. Tak jak z IKE/IKZE, nie masz swobody.
Już wolałbym płacić belkę tak jak płacę, a na koniec roku mieć zwrot.
Może od razu zmieńmy nazwę na Debiland do Strzyżenia Frajerów ( ͡° ʖ̯ ͡°)