Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Niewygodnie jeździ się po lewej stronie mając samochód przystosowany do ruchu prawostronnego.

@SCAInet: czyli jak będziesz miał anglika to będziesz jeździł w naszym kraju po lewej stronie, bo tak ci będzie wygodniej, tak?
  • Odpowiedz
Szkoda mi było nie używać starego MacBooka, bo hardwarowo był w całkiem dobrym stanie, wiec zainstalowałem LMDE. Śmiga jak nowy.
  • Odpowiedz
Dobra, dobra, z tym lutrisem i grami nie ma opcji bez poprawy jakichś rzeczy z poziomu terminala. Ostatnio robiłem podejście do daily linuxa i używałem miesiąc:
1. zmuszenie programów, żeby używały dedykowanego GPU wymagało zrobienia skryptu, który uruchamiał je z odpowiednimi zmiennymi
2. walka z wine prefixami w lutrisie
3. crashe
  • Odpowiedz
czyli jak będziesz miał anglika to będziesz jeździł w naszym kraju po lewej stronie, bo tak ci będzie wygodniej, tak?

@Niebadzksieciem: Wciąż nie rozumiesz. Ja w domu nie mam samochodu z kierownicą po prawej stronie i nie ma powodu żebym miał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wygodniej dla mnie kiedy samochód ma kierownicę po lewej stronie. W krajach z ruchem lewostronnym wygodniej dla mnie jest wynająć szofera.
  • Odpowiedz
@P-v-E
Tylko czy to wina systemu, czy wina producentów nietworzących sterowników lub udostępniania odpowiednich informacji o sposobie komunikacji z urządzeniem?
Jeżeli żeby "dobrać" się do karty trzeba stosować reverse engineering, to nie jest dziwne, że jest, jak jest. Choć jest duuużo lepiej niż kiedyś.
  • Odpowiedz
na Windows 90% problemów z BSOD to uszkodzony sprzęt.

@patefoniq: Chciałbym aby było tak jak piszesz, to nie jedyny sprzęt z którym się borykam
A co do przeciągania aktualizacji to u nas w firmie (każdy od siebie z domy nie w jednej sieci czy źródle zasilania) zrobiliśmy test i 4 osoby celowo przekładały instalacje aktualizacje i w pewnym dniu jeden po drugim sfreezował się bez bluesceena żadnej reakcji na klawiaturę i
  • Odpowiedz
Od miesiąca siedzę na KUbuntu i pozornie się zgadza z tym co opisałeś. Ale tylko pozornie - głupie przestawienie sterownika grafiki spowodowało takie wykrzaczenie, że pomogły dopiero akcje poprzez terminal z pomocą od chata GPT, bo sam to musialbym być właśnie linuksowym nolifem, żeby to naprawić XD Więc niestety ale nie zwykle bez terminala się nie obędzie.
  • Odpowiedz
@Miszczu_wszystkiego

Zgadza się, dlatego DLA MNIE, najlepszy jest działający Linux. Nie wysypuje mi sterowników bluetooth, co nagminnie robiła Winda 7. Kochałem Windows 2000 - robił to, co JA chciałem.
Jednocześnie to, co dla MNIE jest dobre, nie musi być dobre dla kogoś innego. Albo nawet to, co w jednej sytuacji jest dobre, w innej niekoniecznie.
Sam zaczynałem od DOS 5.0 a skończyłem na Windows 7 z pominięciem Me i Visty oraz
  • Odpowiedz
@Jarkendarion Guano prawda. Używam Windowsa 10 latami na niektórych komputerach i nic nie muli po pół roku. Niektóre mają 4 GB RAM i te faktycznie pracują trochę wolniej. 8 GB w zupełności wystarczy.
Na starym komputerze żaden Linuks nie działa szybciej niż windows 7 albo XP.
Co jakiś czas instaluje sobie Linuksa do protestowania. Wszystkie, które nie mają regulacji gamma odpadają.
Zainstalowałem ostatnio Manjaro. Fajnie działał kilka godzin, po czym się
epicentrum_chaosu - @Jarkendarion Guano prawda. Używam Windowsa 10 latami na niektóry...

źródło: temp_file7639890365640544938

Pobierz
  • Odpowiedz