Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bo możesz go tak ustawić, że nic się przez lata nie zmieni

@dafto: Lol! Ale BS! Z dnia na dzień cokolwiek może przestać działać i potem czeka Cię sesyjka doktoryzowania się, dlaczego akurat ten Twój model płyty głównej albo modemu wifi nie współpracuje z nowymi aktualizacjami, albo dlaczego po zmianie lokalizacji repozytoriów źródłowych, Twoje błędne kombinacje pakietów spowodowały dziwny stan systemu, który jeszcze nigdy się nikomu innemu nie przydarzył.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: W dobie aplikacji działających w przeglądarce już przewaga Windowsa nieco topnieje. Zwłaszcza bez jakichś specyficznych wymagań. Nawet gry jak ktoś się uprze da się ładnie odpalić. Sam mam Windowsa jedynie do gier, do pracy Linux :)
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: pamiętam jak musiałem szukać sterowników do dźwięku na jakichś dziwnych chińskich stronkach, bo oczywiście nie ma ich w kernelu Windowsa
na Linuksie instalujesz i działa, polecam taki stan rzeczy
  • Odpowiedz
@Jarkendarion

W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.

Ale ja nie mam 12 lat.
Po co to komu? Tylko niepotrzebne p---------e się z głupotami. Ktoś powie: no ale nie musisz z tego korzystać jak nie chcesz. Ale problem z tak otwartymi systemami otwartymi na nieskończoną konfigurację jest taki że z reguły
  • Odpowiedz
@camelinthejungle nic się nie zmieniło xD mega problematyczne cudo bóg jeden wie dla kogo, chyba kogoś kto zamiast coś zrobić jednym kliknięciem potrzebuje terminala i pół dnia szukania rozwiązania na necie - darmowe oprogramowanie xd
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: na lixuna trzeba mieć czas

@mam_kosmate_mysli: to akurat nie jest problemem, na ogarnięcie Windowsa potrzebujesz jeszcze więcej czasu, a jednak w Polsce to właśnie Windows jest najpopularniejszy. Gdyby chodziło o czas, to najpopularniejszy byłby macos
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Linuksiarze nie rozumieją czegoś co ms i apple ogarnęli dekady temu. 99% użytkowników ma WYWALONE na personalizację. To ma działać i tyle. Do tego wręcz boją się ruszać że "coś zepsują". Nie będą przeszukiwać menu, patrzeć ustawień, testować setów.
Linuksiarz to tuner emeryt, który ma auto nad którym siedzi 8h dziennie i od 15 lat ten samochód nigdy i tak nie jeździł.
Spójrzcie ile ludzi ma na telach i
  • Odpowiedz
mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows

@Jarkendarion: gorzej, jak nie ma w co kliknąć, bo twojego adaptera sieciowego system nie wspiera, więc jedyne co możesz kliknąć to terminal, a potem sudo apt update && sudo apt upgrade sudo apt install -y build-essential sudo ./install-driver.sh... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Linux jest wspaniałą opcją bez której nie wyobrażam sobie współczesnego świata IT, ale
  • Odpowiedz
@Jarkendarion:

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę.

Kolejny neofita, rozpoczyna dyskusje uzywajac glupich przykladow i jeszcze gorszego
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Czemu zawsze przykład minta jako tego najprostszego? Odpalałeś kiedyś elementaryOS? To linuch pod tępych hamerykanów, dla którym windows do tajemnica nie do przejścia. Zrobiony jak macOS, prosty jak trzonek od łopaty i co też ważne bardzo ładny. Do internetu/multimediów idealny.
  • Odpowiedz
Zainstalowałem kiedyś minta na jakimś biznesowym dellu sff i wiecie co się stało? Wszystko działało, a podczas instalacji sam wykrył drukarki sieciowe i je zainstalował oraz adapter wifi tplinka archer v 1 z którym win 10 miał problemy i trzeba było instalować inne sterowniki. Biorą pod uwagę nadchodzący brak wsparcia win 10 i to, że mam sporo komputerów z i7 7gen, dyskami nvme które to działają na win 10 świetnie to nie
  • Odpowiedz