Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rafau16 idź się wyspowiadaj. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że po przejściu na Linuxa to właśnie wszystkie problemy ustąpiły. Niechciane aktualizacje, to tu się coś wysypało bo aktualizacja, tu na nowo zalogować się bo się zaktualizowało, tu coś wyskoczyło. Odkąd dziadkowie mają Linuxa jest spokój. Raz w miesiącu czy nawet i rzadziej jak jestem to puszczam im aktualizacje i tyle. Największym problemem było nauczenie obsługi discorda po zabiciu Skype.
  • Odpowiedz
@RaMiReZ_Rz: stery do większości drukarek są w kernelu więc klikasz dodaj drukarkę i działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To na windowsie trzeba zazwyczaj pobrać jakiegoś exeka ze strony producenta, oczywiście nie sam sterownik tylko aplikację wymagająca logowania i żrącą 0.5gb ramu (patrzę na ciebie hp k---o j----a)
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Mam kumpla linuksiarza, który jednak bez windy w niektórych sytuacjach nie daje rady, bo są niektóre tematy, które na linuxie są kulawe, albo wcale nie działają. I ja też się w ten sposób od tego odbiłem. Kwestia używania kompa do czegoś więcej niż YT i kilka gierek. A szkoda, bo jakaś tam magia niby w tym jest. ;)
  • Odpowiedz
Chyba w Polsce. Korpo stoją na klientach i serwerach aplikacji, linuksowych i zewnętrznych.

@walenty-merkel: mi chodziło o desktop, który w moich doświadczeniach jest zdecydowanie zazwyczaj Windowsowy. Reszta rzeczy typu aplikacje serwerowe to wiadomo głównie Linux
  • Odpowiedz
a można se po prostu kupić Maczka i mieć unixa co działa

@russo: jest zgodność z POSIXem, i tyle, ale osobiście wole pracować na starszym, a przez to tańszym komputerze, niż pchać się w maca, bo obawiam się, ze w pewnym momencie przestanie działac
  • Odpowiedz
tak, bo na linucha jest tylko pasjans i saper, to jakie mogą być z nimi problemy

@MiedzygalaktycznyMors: Valve ze swoim SteamOS / Protonem 'trochę' jednak zmieniło, w znakomitą większość dużych/popularnych tytułów możesz normalnie pograć.

U mnie obecnie jak na zrzucie ekranu poniżej: Wiesiek 3, Cyberpunk z dodatkiem, RDR2, Plague Tale Requiem, Tomb Rider, no i przede wszystkim trzecie Hirki ;)
JestemKrzysio - >tak, bo na linucha jest tylko pasjans i saper, to jakie mogą być z n...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
no to ściągnij przez chocolatey analogicznie jak przez apta, zamiast jojczyć na instalatory.

@MamCieNaHita: które uruchomi instalator Windows ( ͡° ͜ʖ ͡°)

zapytałeś o tool gnu i uwaga, zdziwienie, że żeby go używać na innym OSie potrzebujesz jakiejś ekstra warstwy xD równie dobrze ktoś możę wyskoczyć, że linux jest c-----y bo potrzebuje wine/protona, żeby odpalić putty'ego xD tworzysz chochoła i go bohatersko zaorałeś. teraz odpal msvc na
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: dorzucę swoje 3 grosze:
Linux obecnie w 2025 jest w dobrej formie, został ucywilizowany przez Gabena (warstwy translacji głownie do gier ale i windowsowych programów) oraz przez ludzi z KDE (środowisko graficzne i ogólna używalność systemu dzięki palecie programów)
Jeszcze 10 lat temu to windows był na dobre i złe podstawowym systemem śmiertelników i biznesów, obecnie taki Mint czy Ubunty to świetne systemy dla zwykłego śmiertelnika, niestety dalej są
  • Odpowiedz
Ja sobie zrobiłem pakiet minimum do grania na archu, lutris steam discord i firefox. Raz na jakiś czas wchodzę odpalić update z terminala i na tym się kończy trudność obsługi systemu. Oczywiście na początku poświęciłem trochę czasu na konfigurowanie i nie jest to mój pierwszy linuks, ale na codzień w ogóle nie muszę nic grzebać w systemie. Polecam przesiadkę
  • Odpowiedz
no tak, bo na linuxie to się nigdy nie wydarzyło a wszystkie wątki które opisują ludźmi z takimi problemami na forach pomocy technicznej prawie każdej dystrybucji

@Niebadzksieciem: za to fora windowsa są pełne postów wychwalających ten system i jego stabilność. I wcale cyklicznie nie ma newsów, że nowa aktualizacja windy coś rozjebuje czy kasuje dane

Co z tego że jest wygodniej, jeśli nikt inny nie wykorzystuje kierownicy do regulacji gazu,
  • Odpowiedz
  • 0
@Czlowiek_Ludzki nie winię Fedory, że coś wymagało konfiguracji, każda dystrybucja wymaga czegoś do zrobienia. Najgorzej wspominam manjaro, tu coś potrafiło się zepsuć samo z siebie.
  • Odpowiedz