Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SCAInet: żeby normalnie pracować na windzie starej w zeszłym roku, usiłowałem wkleić userCSS, niestety zapomniałem jak zmusić menedżer plików do pokazywania grzewa plików zamiast zmiennych w katalogach.
  • Odpowiedz
w samochodach osobowych powinny być skrzynie z kilkunastoma przełożeniami i półbiegami,

@Niebadzksieciem: W samochodach jest albo kilkanaście przełożeń, albo bezstopniowa, sekwencyjna, półautomatyczna, automatyczna lub hydrokinetyczneprzełożżenia.
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: nie będę się z tobą kłócić, nie rozumiem tej sytuacji. Mogę jedynie spytać - parowałeś te urządzenia w ogóle? Kiedyś musiałes mieć inną klawiaturę. Chyba, że windows oszukuje i robi coś wbrew tobie i logitechowi?
Moje doświadczenia są zupełnie inne, od lat mam znacznie więcej problemów ze sprzętem pod windows jiż w linuksie. Jak wspomniałem wszystkie wireless logitechy u mnie działają bez problemu, zaś w windows mam np. problem
  • Odpowiedz
  • 0
@andrkac: Odbiornik Unifying raz sparowany nie wymaga później żadnego software do działania. Mogę go nawet wpiąć do telewizora albo do telefonu przez przejściówkę OTG i działa. Więc instalacja żadnego solaara nic tu nie zmieni, jeżeli te urządzenia działają w UEFI, windzie czy na innym komputerze.
  • Odpowiedz
@adk: Tak, masz rację, ale windows próbuje być czasem mądrzejszy od usera. mój przedmówca nie powiedział wprost, że parował urządzenia - może windows mógł je jakoś dookoła podłączyć? Ale działanie w biosie raczej wyklucza tego typu działania.
Podejrzewam, że nie załadowały się odpowiednie moduły, dlaczego - nie wiem. Może instalacja była skopana? Można tylko zgadywać.
  • Odpowiedz
nie będę się z tobą kłócić, nie rozumiem tej sytuacji

@andrkac: to się nie kłóć ze mną tylko pogódź się, że linux jest wybrakowany i jest dość opisanych sytuacji w internecie na ten temat

Ty się odezwałeś na mój komentarz a teraz "nie chce się
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: ale po co się męczyć jak masz windowsa za 100 zł z g2a i rachunek do tego albo pudełko z media expert za 400. Linux jest fajny ale wykłada się na nietypowych sprzętach np kierownicy do gry
  • Odpowiedz