Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 158
@Jarkendarion: Zaktualizowałem znajomym emerytom laptopa co ledwo zipiał na Win10 do Minta XFCE, ustawiłem skórkę żeby przypominała windę, ikonki do messengerów, zdjęć i przeglądarki w tych samych miejscach i automatyczne aktualizacje.
Nie wiedzą co to jest system operacyjny.
Spełnia funkcje, które miał spełniać. Internet działa, kamerka działa, zdjęcia wnuczków działają.
  • Odpowiedz
  • 108
@Jarkendarion:

Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.

To jest właśnie taka funkcjonalność, którą potrzebuje dorosła osoba ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@Jarkendarion nie wiem jak w w 2025, ale już w 2010 przekonywano mnie, że dokładnie tak działa Ubuntu, a potem Mint. I co? I gunwo. Za każdym razem kończyło się to u mnie dniami rozkminiania, dlaczego nie działa to albo tamto. Kolega programista linuxowiec spędzał u mnie wiele godzin, bo „dziwne. To powinno działać. Chyba masz te jedyna kartę graficzną/płytę główną/klawiature/glosnik, z którym jest problem” xDD. Nie mówiąc o tym, że
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: jakiś czas temu postawiłem sobie Zorin OS na lapku z nvme/8gb ram/ryzenem 7u.
Wszędzie pisali że wybierasz dowolną dystrybucję i na pewno będzie działać lepiej niż Windows 11. No i psikus bo działa gorzej i się pytam o co chodzi - "bo złom dynstrybucję wybrałeś, sprubuj innej, rużne som", "u mnie customowe ubuntu lata jak ta lala", "no ja nie mam ryzena 1gen z apu, to jest problematyczne połączenie,
  • Odpowiedz
@open_or_die ech, łza się w oku kręci. Jakbyś opisywał mnie w czasach liceum. Wtedy jeszcze ubuntu wysyłali na płycie i to jest w sumie jedyne miłe wspomnienie związane z linuxem, bo po instalacji zaczynało się kombinowanie, dlaczego coś nie działa. I zwykle nie udawało się sprawić, żeby jednak takie funkcje jak dźwięk działały XDD. Koniec końców zawsze z podkulonym ogonem wracałem do windy.

A już wtedy były całe rzesze seniorów, których
  • Odpowiedz
@camelinthejungle pamiętam że na Linuxie miałem problem z kartą WiFi na usb - na Windows - podłączam i działa, na Linuxie, miałam robić to co na screenie xD
Bez internetu tego oczywiście się nie da żeby zadziałała karta, więc xD już nie pamiętam jak sobie z tym akurat poradziłem xd
lewymaro - @camelinthejungle pamiętam że na Linuxie miałem problem z kartą WiFi na us...

źródło: 1000042768

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: nie zapomnij o stabilności od marca 2024 przesiadłem się z Parrot Os na Windows 11 i co chwile mam bluescreeny freezy, jakieś komunikaty że urządzenie ma problem i musi zostać uruchomiony ponownie.
Dodatkowo znowu wrócił problem który ciągnie się jak smród od Windowsa XP znikająca/nierozpoznawalna karta sieciowa.
Dodatkowo, pełno telemetrii zbędnych procesów + im dłużej przeciągasz aktualizacje tym system potrafi się sam zawiesić i wymusić restart.

Nie wspominając o
  • Odpowiedz
dokładnie tak działa Ubuntu, a potem Mint

@camelinthejungle: czyli zainstalowales ubuntu, a później nakładkę na ubuntu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jakiś czas temu postawiłem sobie Zorin OS na
  • Odpowiedz
@Jarkendarion Teraz większość, jak nie wszystko, robisz w przeglądarce. Więc taki OS to tylko system do odpalenia przeglądarki. Testowalem na starym i5/16Gb system ZorinOS oparty o jakiś Linux, jak i FydeOS oparty o ChromeOS i do podstawowych zadań bardzo ok. Nawet w Firmie w przeglądarce robiłem projekty :)
  • Odpowiedz
@open_or_die: kolejna nakładka na Ubuntu, nie rozumiem po co ludzie w ogóle ida w Ubuntu, które generalnie jest znane z tego, ze pogarsza Debiana

@mvmxks: i o tym właśnie jest ten wpis.
Złego wybrałeś, spróbuj innego, różne są.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Co kilka lat próbuję się pobawić, sprawdzić czy na da się do używania na PC. No i każda próba ogarnięcia czegoś co jest na windowsie prostą sprawą że nawet się nie zastanawiasz kończyła się całym dniem dłubania.

Linux nadaje się dla ludzi co potrzebują tylko przeglądarkę do allegro i napisania dokumentu od czasu do czasu oraz dla power userów co w tym siedzą. Dla takich pomiędzy co nie mają
  • Odpowiedz
  • 21
@Jarkendarion

Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.

Ja nie lubię rozpieszczać menu. Ma po prostu robić swoją robotę, a nie być my przyjemnie. Może jeszcze deser mam mu naszykować i zabrać do spa?
  • Odpowiedz
  • 23
@Jarkendarion po wielu latach na Windzie, zainstalowałem w końcu Fedorę na lapku ze względu na koniec wsparcia Windowsa 10.
Niestety, Linux ciągle ma te same problemy. Nie zgodzę się, że jest "out of the box". Ostatnio naprawiałem nawet głupiego caps locka żeby reagował tak samo szybko jak zwykły klawisz. Instalacja sterowników Nvidia również nie była bezproblemowa, trzeba je podpisać żeby działały w trybie secure boot. Inna sprawa, podpinam interfejs portu szeregowego,
  • Odpowiedz