Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewymaro: Też z tym się męczyłem xd ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Znalazłem pull requesta, który to poprawiał i po przebudowaniu sterownika zaczeło działać zarówno na Linuxie jak i na Windowsie. Przy dual boocie wcześniej wyciągałem i wkładałem ponownie ten nano wifi adapter jak przechodziłem z Windowsa na Ubuntu bo przestawało wtedy działać xd

Działało to wszystko do momentu aż się zupdatował kernel, więc później miałem pozostawioną
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: na Linuxie jako głównym systemie siedzę prawie 20 lat, większość życia. Ostatnie kilka lat na Debianie + i3wm (ktoś na mirko polecił - dziękuję). Tak stabilnego i wygodnego systemu nie miałem nigdy.

windows fajny i stabilny i nie trzeba przy nim nic robić dopóki wymuszona aktualizacja nie r------e systemu. Boję się tego gówna aktualizować bo za każdym razem coś się psuje
- ustawienia popsuje i trzeba na nowo się bawić
- doda
  • Odpowiedz
czyli dzielnie walczyć z problemami których nie ma w normalnych OSach, a które sam sobie stworzyłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Niebadzksieciem: Ktoś stworzył, a Ty chcesz tylko pomacać jak u siebie ;D
Ja tam zawsze jak przychodzę w gości to przestawiam meble tak jak są u mnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Znów robienie fikolkow żeby de facto mieć cokolwiek z Linuxem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Żeby używać Linuxa zainstaluj Linuxa na Windowsie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mvmxks: zapytałeś o tool gnu i uwaga, zdziwienie, że żeby go używać na innym OSie potrzebujesz jakiejś ekstra warstwy xD równie dobrze ktoś możę wyskoczyć, że linux jest c-----y bo potrzebuje wine/protona, żeby odpalić putty'ego xD tworzysz chochoła i go bohatersko zaorałeś. teraz odpal msvc
  • Odpowiedz
żeby było wygodniej? ładniej? masz tak, jak lubisz. takie zachowanie systemu, takie skróty klawiaturowe, taki wygląd, żeby pracowało się łatwo i przyjemnie.

@ssauczo_pauczo: a Czytałeś zdanie wcześniej? Co z tego że jest wygodniej, jeśli nikt inny nie wykorzystuje kierownicy do regulacji gazu, ani skrzyni biegów do zmiany kierunku jazdy? Jednak "interfejs" w samochodach jest ujednolicony z pewnego powodu. Chociażby po to by w miarę bezproblemowo używać różnych samochodów należących do różnych
  • Odpowiedz
windows fajny i stabilny i nie trzeba przy nim nic robić dopóki wymuszona aktualizacja nie r------e systemu.

@ssauczo_pauczo: no tak, bo na linuxie to się nigdy nie wydarzyło a wszystkie wątki które opisują ludźmi z takimi problemami na forach pomocy technicznej prawie każdej dystrybucji (od Ubuntu po archa i gentoo) to prowokacje :)
  • Odpowiedz
rozumiem że też wolisz jako jedyny w dalej Polsce jeździć ruchem lewostronnym gdy prowadzisz samochód no task co wygodniej?

@Niebadzksieciem: Źle rozumiesz. Niewygodnie jeździ się po lewej stronie mając samochód przystosowany do ruchu prawostronnego.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: po co potrzebne w dużej części przypadków takie customizowanie? Siada się do komputera po to, żeby coś porobić przeważnie i nawet jeżeli szuka się czegoś w Internecie przez te parę godzin, to niekonieczne chce się komuś bawić w coś takiego. Obsługę Windows każdy zna ogólną i przecież celem korzystania z komputera jest robienie czegoś na nim, nie ciągłe optymalizowanie wyglądu oraz sterowników. Ten czas można przecież na coś innego
  • Odpowiedz