Aktywne Wpisy

RuchaczSpychacz +19
Widzieliście że w tym kraju nie opłaca się pracować na etacie.
Kalkulator wynagrodzeń pokazuje, że pracownik który zarabia 120 tysięcy złotych brutto rocznie, otrzyma średnio 8 509,87 złotych netto miesięcznie, co rocznie daje ponad 101 tysięcy netto. Przy zarobkach 130 tysięcy brutto rocznie, netto wyniesie średnio 8 668,41 złotych miesięcznie, czyli ponad 104 tysiące netto rocznie.
Czyli wyrabiając dodatkowe 10k ponad 2 progiem podatkowym na rękę otrzymujesz tylko 3k. Z czego jeszcze
Kalkulator wynagrodzeń pokazuje, że pracownik który zarabia 120 tysięcy złotych brutto rocznie, otrzyma średnio 8 509,87 złotych netto miesięcznie, co rocznie daje ponad 101 tysięcy netto. Przy zarobkach 130 tysięcy brutto rocznie, netto wyniesie średnio 8 668,41 złotych miesięcznie, czyli ponad 104 tysiące netto rocznie.
Czyli wyrabiając dodatkowe 10k ponad 2 progiem podatkowym na rękę otrzymujesz tylko 3k. Z czego jeszcze
Jak zachęcić syna do chodzenia na religię i pójścia do komunii innym argumentem niż "prezenty"? Tylko sensowne, nie hejtujące odpowiedzi.

Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.
#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
źródło: xfce-pandora-arc-theme
Pobierz@ssauczo_pauczo: problem jest taki że nie jest to częste niż w linuxie, a do tego jak już się zdarzy to ma dużo lepszy support i jest szybciej naprawiane, tymczasem uderzę linuxa się męcz. Now bez powodu jeden system na dużo większą ilość użytkowników niż
@walenty-merkel: w sumie to obrazuje największą słabość linuxa - "rozbicie dzielnicowe" na miriad dystrybucji, mnogość środowisk graficznych, interpretorów basha i menadżerów pakietów, a w związku tym dużo gorsza jakość/dostępność wsparcia technicznego - zarówno komercyjnego jak i społecznościowego.
Iecdla ludzi którzy chcą mieć system który po prostu działa, a jak jest problem to znają szybko rozwiązanie przez
@andrkac: ja rozumiem, że Linuks to inny świat, ale żeby tłumaczyć tak proste rzeczy to się nie spodziewałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bios reaguje na to co się wciśnie na klawiaturze.
Uefi reaguje na
@Jarkendarion: ten zamulający Windows to chyba też 10 lat temu
Ale dalej ZAWSZE coś nie działa, chyba że chcesz na tym postawić serwer
Ogólnie Mac, masz CLI jak w Linuxie, system niemal jak windows, prosty jak cep i k---a jak stawiasz dockera to robisz brew install docker i śmiga
Szkoda czasu i nerwów chyba że pracujesz typowo w linuxowym świecie serwerów i nigdy nie masz kontaktu z niczym innym
Przesidlem się na Mac i k---a ten M1 to kosmos (dalej nie narzekam a kupiłem jak tylko wychodziły)
Bateria, moc, cli, kompatybilność
Ziomek siedział na Manjaro długo aż właśnie w jakimś projekcie j---ł się z
Doświadczenia jakie opisujesz ja miałem kilka lat temu z Ubuntu, który sprawił mi mnóstwo kłopotów. Arch z kolei jest szybki jak błyskawica, konfigurowalny, i przede wszystkim nie zawiera żadnego bloatu. Jak coś potrzebujesz to sobie instalujesz i heja. No i najważniejsze to raz na kilka dni
Daj znać kiedy coś się tak s-------i że uciekniesz xD
Dla mnie to był fakt przełączania słuchawek (te problemy z bluetooth)
Teraz wkładam słuchawki, są połączone z telefonem, odpalam kompa, łącza się z kompem, zamykam kompa łącza się z telefonem, tabletem czy
@Niebadzksieciem: windowsa to wszyscy używają przez ich dział sprzedaży. Jeśli od dziecka masz windowsa w szkole, masz preinstalowany na większości laptotów, masz windowsa w robocie to jest to jedyny system jaki znasz. No jest jeszcze OSX, który jest dystrybucją Unixa. Więc windows to nie jedyna opcja.
zostawmy już tą analogię do samochodu bo
@ssauczo_pauczo: problem w tym że świadczy łatwość i ergonomia to ważne czujniki. Gdyby Muzyka się czystą wydajność i inne benchmarki to w samochodach osobowych powinny być skrzynie z kilkunastoma przełożeniami i półbiegami, jak w samochodach ciężarowych, bo zapewnia to najlepsze wykorzystanie mocy silnika.
@jonasz787: ja używam daily Manjaro I też mi wszystko działa. A przynajmniej wszystko co potrzebuje. Mam jednak też lapka z Windows 11 którego używam chociażby do lanów z kumplami czy jak się okaże że jakiś niszowy soft nie chce działać pod moim Linuxemz wine a nurse to użyć. Now lubię się bawić w maszynki wirtualne lub dualboota.
Ale nie zakłamuje rzeczywistości że
@Niebadzksieciem: Idź na drzewo xD Chyba nie czytałeś co pisałem i przypisujesz mi stwierdzenia których autorem nie jestem
Zacytuję... żebyś nie musiał szukać.
Na obecnym mam klawiaturę na unifying i mysz na bolcie. I po prostu działa.
Spróbuj programu solaar - pomoże sparować.
@astrodamus: Które, bo jedyne kulawe profesjonalne tematy o których słyszałem, nie są ogarniane i nigdy nie będą ogarnioane perzez Win.
1. Uniksy porozumiewają się z drukarkami przez Apple'owy CUPS (open source).
2. Nikt już nie produkuje drukarek nieobsługujących CUPS.
3. "Stery" to przeważnie GUI ustawień dociągany przez CUPS.