Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

za to fora windowsa są pełne postów wychwalających ten system i jego stabilność. I wcale cyklicznie nie ma newsów, że nowa aktualizacja windy coś rozjebuje czy kasuje dane

@ssauczo_pauczo: problem jest taki że nie jest to częste niż w linuxie, a do tego jak już się zdarzy to ma dużo lepszy support i jest szybciej naprawiane, tymczasem uderzę linuxa się męcz. Now bez powodu jeden system na dużo większą ilość użytkowników niż
  • Odpowiedz
7 stron postów, że nie działa, a ja nie jestem w stanie doczytać co.

@walenty-merkel: w sumie to obrazuje największą słabość linuxa - "rozbicie dzielnicowe" na miriad dystrybucji, mnogość środowisk graficznych, interpretorów basha i menadżerów pakietów, a w związku tym dużo gorsza jakość/dostępność wsparcia technicznego - zarówno komercyjnego jak i społecznościowego.

Iecdla ludzi którzy chcą mieć system który po prostu działa, a jak jest problem to znają szybko rozwiązanie przez
  • Odpowiedz
Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.

Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

@Jarkendarion: ten zamulający Windows to chyba też 10 lat temu
  • Odpowiedz
@Jarkendarion jak już to Arch i Manjaro ale tylko do zabawy

Ale dalej ZAWSZE coś nie działa, chyba że chcesz na tym postawić serwer

Ogólnie Mac, masz CLI jak w Linuxie, system niemal jak windows, prosty jak cep i k---a jak stawiasz dockera to robisz brew install docker i śmiga

Szkoda czasu i nerwów chyba że pracujesz typowo w linuxowym świecie serwerów i nigdy nie masz kontaktu z niczym innym
  • Odpowiedz
@jonasz787 u mnie też WSZYSTKO działo, do czasu aż się nie zmieniły sterowniki do myszki mx master i po updejcie przestała działać na bluetooth, plus po czasie sam bluetooth zaczął wariować i c--j mnie strzelił ;p

Przesidlem się na Mac i k---a ten M1 to kosmos (dalej nie narzekam a kupiłem jak tylko wychodziły)

Bateria, moc, cli, kompatybilność

Ziomek siedział na Manjaro długo aż właśnie w jakimś projekcie j---ł się z
  • Odpowiedz
@masterdick: Żona ma macbooka pro z m1 i potwierdzam, że to fantastyczna maszyna, ale systemy takie jak Arch są dla zupełnie innej klienteli :D
Doświadczenia jakie opisujesz ja miałem kilka lat temu z Ubuntu, który sprawił mi mnóstwo kłopotów. Arch z kolei jest szybki jak błyskawica, konfigurowalny, i przede wszystkim nie zawiera żadnego bloatu. Jak coś potrzebujesz to sobie instalujesz i heja. No i najważniejsze to raz na kilka dni
  • Odpowiedz
@jonasz787 I oby Ci służył jak najdłużej
Daj znać kiedy coś się tak s-------i że uciekniesz xD

Dla mnie to był fakt przełączania słuchawek (te problemy z bluetooth)

Teraz wkładam słuchawki, są połączone z telefonem, odpalam kompa, łącza się z kompem, zamykam kompa łącza się z telefonem, tabletem czy
  • Odpowiedz
@masterdick: Jeszcze na koniec, żeby nie było tak kolorowo, to na lapku też mam Arch i przez pierwsze 5 minut po włączeniu łączy się i rozłącza z wifi na zmianę, po czym się uspokaja :D. Jestem pewien, że gdzieś w necie jest na to patent, ale w sumie nie przeszkadza mi to za bardzo, więc na razie olewam xd
  • Odpowiedz
Now bez powodu jeden system na dużo większą ilość użytkowników niż drugi

dokładnie z tych wszystkich powodów wszyscy używają Windowsa.

@Niebadzksieciem: windowsa to wszyscy używają przez ich dział sprzedaży. Jeśli od dziecka masz windowsa w szkole, masz preinstalowany na większości laptotów, masz windowsa w robocie to jest to jedyny system jaki znasz. No jest jeszcze OSX, który jest dystrybucją Unixa. Więc windows to nie jedyna opcja.

zostawmy już tą analogię do samochodu bo
  • Odpowiedz
wybierzesz łatwiejszą opcję. tylko to nie świadczy o jakości systemu,

@ssauczo_pauczo: problem w tym że świadczy łatwość i ergonomia to ważne czujniki. Gdyby Muzyka się czystą wydajność i inne benchmarki to w samochodach osobowych powinny być skrzynie z kilkunastoma przełożeniami i półbiegami, jak w samochodach ciężarowych, bo zapewnia to najlepsze wykorzystanie mocy silnika.

jeden system dla debili, inny dla nadludzi ( ͡°
  • Odpowiedz
Używam Archa i u mnie ZAWSZE wszystko działa,

@jonasz787: ja używam daily Manjaro I też mi wszystko działa. A przynajmniej wszystko co potrzebuje. Mam jednak też lapka z Windows 11 którego używam chociażby do lanów z kumplami czy jak się okaże że jakiś niszowy soft nie chce działać pod moim Linuxemz wine a nurse to użyć. Now lubię się bawić w maszynki wirtualne lub dualboota.

Ale nie zakłamuje rzeczywistości że
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: Udało mi się ostatnio odpalić vm z win11 i gpu passthrough, z tym jedynie mankamentem że mam tylko jeden GPU (nie mam zintegrowanej w CPU), więc host był niewidomy na czas działania VMki. Planuję kupić na dniach jakiś tani gpu z niskim poborem mocy (pewnie GT 730) i dać go hostowi, żebym mógł korzystać z obu systemów na raz.
  • Odpowiedz
Sam używam linuxa na codzień, bo kilka rozwiązań I filozofii tego systemu podchodzi mi bardziej niż windows, ale nie załamuje rzeczywistości jak wy i nie próbuje wmawiać wbrew faktom zee Linux jest lepszy pod każdym względem od Windowsa. Bo po prostu nie jest i tyle.

@Niebadzksieciem: Idź na drzewo xD Chyba nie czytałeś co pisałem i przypisujesz mi stwierdzenia których autorem nie jestem
Zacytuję... żebyś nie musiał szukać.

Używam jednocześnie zarówno Windowsa jak
@SCAInet 0
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.

Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: A sparowałeś w ogóle odbiornik z klawiaturą? U mnie działają wszystkie używane przeze mnie sprzęty na unifying i na bolcie. Na kilku róznych linuksach, kilku komputerach.
Na obecnym mam klawiaturę na unifying i mysz na bolcie. I po prostu działa.
Spróbuj programu solaar - pomoże sparować.
  • Odpowiedz
@qbek135:

1. Uniksy porozumiewają się z drukarkami przez Apple'owy CUPS (open source).

2. Nikt już nie produkuje drukarek nieobsługujących CUPS.

3. "Stery" to przeważnie GUI ustawień dociągany przez CUPS.
  • Odpowiedz