Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz. Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows. W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów. Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.
@amamoh do czasu aż kolejna aktualizacja objawi się widokiem czarnego ekranu o białych literek po restarcie. Przerabiałem to kilkukrotnie na ubuntu, mince i manjaro. Sam używam linucha równolegle z windą, ale nie raz musiałem interweniować na kompach rozsianych po rodzince bo jakiś fuck up się odwalił.
@Jarkendarion: linux nie działa "out of the box" tak jak Windows. Nie nadaje sie do biznezu bo trzeba co chwile poświecać mu czas żeby naprawić jakieś błedy nieznanego pochodzenia i konfigurować rzeczy które w produktach od MS po prostu działają od razu. Dobry dla hobbystów i emerytów, zaś w środowisku gdzie czas to pieniądz nie ma racji bytu.
@hakunnin: Przez biznes oczywiscie rozumiesz laptopy, stacjonarki ktore i tak czesto dzialaj przeciez w trybie aplikacji webowych czyli przegladarka wystarczy a serwery czy roznego rodzaju urzadzenia to nie biznes :).
nawet tak doinwestowana dystrybucja jak Ubuntu ma problemy ze sterownikami do kart graficznych, problemy z portem słuchawek i nie masz dźwięku. Obsługa nowych technologii bazujących na hardware to masakra.
Zawsze sie zastanawiam, od 20 lat, że pewnym wciąż tym sqmym ludziom od 20 lat WSZYSTKO POD LINĄ NIE DZIAŁA, a innym działa. Może powinniście zainwestować w naukę
Ta personalizacja mnie zawsze ciekawila. Co wy na tym kompie robicie? ja mam zwiniety pasek, swojego pulpitu nie widzialem chyba z rok, Jak chce cos uruchomic, przycisk windows i pisze co chce odpalic xD Po co mi kolorowe ikonki? xD
@krzywy_kanister: nawet jesli chodzi o przeglądarkę to ma ona działać OD RAZU szybko i w pełnym zakresie bez potrzeby konfigurowania i dogrywania czegokolwiek. Linuks nigdy mi tego nie zapewnił, zawsze coś niedomagało albo czegoś brakowało.
Moim zdaniem problemy ludzi z Linuxem wynikają po prostu z ich niewiedzy i konsumpcjonizmu, o czym świadczy to, ze instalowane są dystrybucje pokroju Ubuntu lub pochodne, a potem dziwią się ze nie działa
Ludzie kupują maszynę z systemem i używają, bo działa, co ma działać.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.
#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
źródło: xfce-pandora-arc-theme
Pobierz1. Emulator konsoli/terminala jest wygodny, wywołujesz aliasa i masz załatwione co trzeba.
2. Kompico?
... w okularach.
Zawsze sie zastanawiam, od 20 lat, że pewnym wciąż tym sqmym ludziom od 20 lat WSZYSTKO POD LINĄ NIE DZIAŁA, a innym działa. Może powinniście zainwestować w naukę
Typowe problemy 2tygodnowych
Chyba, że masz jedyny system na jedynym dysku i wtedy Win działa, ale nadal nie jesteś w stanie odczytać windowsowych fontów.
Chyba w Polsce. Korpo stoją na klientach i serwerach aplikacji, linuksowych i zewnętrznych.
Ludzie kupują maszynę z systemem i używają, bo działa, co ma działać.