Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion: ja te bajki że "linux już tak bezproblemowy w obsłudze jak windows czy makówki" to słysze od czasów mandrivy. Jako że lubie alternatywne OSy i nie ciepie ms, to raz na rok próbuje przesiąść na linucha na próbe. Dwa lata temu udało mis ie dociągnąć do 4 dni, a potem po boocie komputera z jakiegoś powodu zniknęło GUI i było logowanie tylko do konsoli. Rok temu przy próbie instalacji
  • Odpowiedz
Złego wybrałeś, spróbuj innego, różne są.

@open_or_die:
Dosłownie Model biznesowy Canonicala/Zorina opiera się na tym, ze tam rzeczy mają nie działać, bo za ich naprawianie firma bierze pieniądze.
  • Odpowiedz
@ly000 Windows kosztuje i ma wymagania, takie systemy jak napisałem spokojnie pójdą na starszym i słabszym sprzęcie, to i tak kwestia do czego potrzebujesz i czy w ogóle potrzebujesz komputer, może wystarczy telefon (ewentualnie tablet)
  • Odpowiedz
@mvmxks: ale mi wszystko działa, dosłownie.
Z tym że za wolno i wciąga baterie.

I z taką taktyką prosto z memów o linuxie nikogo nie przekonasz ze dana dystrybucja działa od strzała xD
  • Odpowiedz
@Jarkendarion pamiętam jak cały czas używałem Ubuntu bo miałem stary komputer system xp już był mocno wygaszany a na Vistę nie miałem co liczyć . Ale byłem dzielnym użytkownikiem odpalałem większość gier na tym systemie i jedno co mnie nauczyli to że jak się chce to wszystko można zrobić z odpowiednią ilością czasu jak słyszę aktualnie swoją kobietę że jak jej program nie działa i trzeba zanieść do specjalistów to się
  • Odpowiedz
  • 28
@Jarkendarion: więcej czasu spędziłbym na tej całej customizacji, niż spędzam przy komputerze przez rok. Klikam guzik, włącza się, klikam 2 razy myszkę i włącza się gra. Koniec moich problemów z wyglądem menu windowsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Kilka razy podchodziłem do linuxa na studiach jak miałem słabego lapka i miała to być bardziej wydajna alternatywa

No ok, jakoś to działało ale niezmiernie wkurzało komplikowanie prostych czynności, aplikacji, customizacji i koniec końców za każdymr azem dochodziłem do wniosku, że nie jest to warte mojego czasu.

Aktualnie w pracy od czasu do czasu korzystam ale też unikam jak nie musze
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: to dobrze, że normictwo myśli, że Linux trudny albo nic tam nie działa. Niech spadają. Wszystko czego się normictwo dotknie, zaraz jest popsute.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Ludzie przy windowsie nie korzystają z customizacji, co im z tego że w linuxie mają większą dowolność skoro większość wcale nie będzie chciała z tego skorzystać. Windows jest po prostu dużo bardziej przystępny dla zwykłego użytkownika, to wszystko.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Linux jest darmowy o ile Twój czas jest nic niewarty.
Kiedyś Slackware, zabawa z kompilacjami w Gentoo, a obecnie czasem wrzucę sobie na 'daily' jakieś nowe distro-fork ubuntu czy archa i po kilku tygodniach ulga po powrocie do Windowsa, który jest jaki jest, ale wszystko działa ottb i nie ma problemów ze sterownikami do peryferii.
  • Odpowiedz
W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja.

@Jarkendarion: jeźliy max więcej niż te - naście lat to wrzutek jest to wada niż zaleta. Większość ludzi zamiast ustawiać wszystko pod siebie woli by u każdego wszystko działało tak samo, by nie trzeba było ogarniać jak akurat ktoś sobie to "zcustomizował"

Sam używam linuxa i w sumie have na KDE z domyslnyn motywem Breeze I
  • Odpowiedz
Windows kosztuje

@sprzedafcaMakaronu: w 99% przypadkach przychodzi zainstalowany wraz z nowym komputerem. duzi producenci sprzętu płacą ułamek ceny za licencję (kilka/kilkanaście dolarów)

i ma wymagania

to prawda. jak ktoś ma szrota i nie chce instalować jakiegoś windowsa 7, to linux może być dobrym wyborem. aczkolwiek dla mnie to abstrakcja, bo ja po prostu kupuje nowy komputer jak stary mi zamula ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz