Wpis z mikrobloga

Rząd testuje centralny system do umawiania wizyt do lekarza na NFZ. Trzymanie terminów dla znajomych, wpychanie rodziny przed kolejką po wdrożeniu tej aplikacji może być utrudnione.

Twórcy aplikacji mają największe obawy związane z tym że przychodnie nie będą chciały udostępniać prawdziwego grafiku bo.... lekarze którzy powinni być w szpitalu, robią overemployment i siedzą w prywatniej przychodni, a hajs pobierają jakby byli zatrudnieni na pełen etat, a do publicznej placówki przychodzą na 2 godziny. XD

Lekarze tłumaczą się że dobrze zarabiają, bo są zapracowani i robią po 200-300 godzin w miesiącu. G0wno prawda, w praktyce wygląda to tak że lekarz jest zatrudniony w dwóch miejscach na na pełen etat, ale do publicznej przychodni przychodzi na 2h. Tym powinna zająć się prokuratura.

#it #medycyna #lekarski #praca #pracait #programowanie #programista15k #lekarz #lekarze
p0melo - Rząd testuje centralny system do umawiania wizyt do lekarza na NFZ. Trzymani...

źródło: Image

Pobierz
  • 206
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: Co te tagi ( #pracait #programowanie #programista15k ) maja wspólnego z medycyną? Wam się nieźle w baniach cos przegrzało, że porównujecie się do lekarzy i tutaj jakaś krucjatę zaczęliście, bo śmią śmieć zarabiać znacznie lepiej od was(wbrew waszym wcześniejszym wyobrazeniom co stanowiło fundament poczucia śmiesznego elitaryzmu) XD A Ty w ostatnich 10 wpisach placzasz jak to lekarze maja dobrze a programiście złe i
  • Odpowiedz
@q0084: dzięki za odp, ja właśnie nie pracuje w służbie zdrowia więc nie wiem jak się to odbywa. Patologia zaczyna się od tego że jest mało lekarzy, a mało jest ich dlatego że sami sztucznie zaniżają liczbę szkolonych lekarzy więc koło się zamyka.

Problem z udostępnianiem grafiki też jest nieprawdziwy, skoro lekarz wie na którą i na ile ma się pojawić to znaczy że gdzieś grafik istnieje, a skoro istnieje
  • Odpowiedz
@Polinik: ja nie mam nic wspólnego z PiS, właściwie to ja to uśmiechnięty jestem. Na lekarzy gonię bo po prostu nas okradają tak jak górnicy czy politycy ogólnie.
  • Odpowiedz
Lekarze tłumaczą się że dobrze zarabiają, bo są zapracowani i robią po 200-300 godzin w miesiącu. G0wno prawda

@p0melo: Tak samo jest z nauczycielami. Twierdzą, że tablicowe 18 godzin to nie wszystko, bo przecież ich czas pracy to ustawowe 40 godzin (sprawdzanie kartkówek itd.). Jednocześnie chwalą się (albo żalą) że wielu z nich robi po dwa etaty. Ciekawe, czy w związku z tym spędzają w pracy 80 godzin tygodniowo, bo
  • Odpowiedz
@p0melo: czyli, że Pracowawca płaci lekarzowi, za to że go nie ma tak? I to dwóch czy trzech daje pieniądze za cały etat, niewymagając, by pracownik (lekarz) był w pracy?
Co wy ludzie bierzecie, że w takie bajki wierzycie? Kto komu pieniądze za darmo daje?
  • Odpowiedz
@Polinik: typie nawet nie masz punktu zaczepienia ale widzę szukasz problemu. Napisałem ci że ja jestem z drugiej strony a ty dalej swoje. Daleki też jestem od przyjmowania wszystkich poglądów danej partii, uważam że są dobre pomysły i decyzję zarówno w Po jak i PiS i Konfederacji czy w Razem, świat nie jest czarno biały.
  • Odpowiedz
@Polinik: mnie pytasz? Ja nie śledzenie niusów więc nawet nie wiem na kogo aktualnie jest nagonka, a łapie każdą okazję jeśli można cisnąć złodziei przyssanych do państwowego cyca. Temat medyczny znam od środka i wiem, że trwa to dłużej niż większość wykopków żyje więc nie jest to związane ani z jedną ani z drugą partią. No, nie jest związane tzn. żadna z nich nie próbowała tego naprawić.
  • Odpowiedz
zaraz przyjdzie dr_baitman i ci wytłumaczy, że inaczej się nie da, bo lekarzy jest za mało i to oni sa poszkodowani, bo musza robić na 3 etaty i to literalnie syatemowa p-----c ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@apeee: nie że muszą pracować na 3 etaty - ale powinni wg nich ZARABIAĆ ZA
  • Odpowiedz
W ogóle to można by było dodać nowy zawód medyczny, jakiegoś diagnosty czy coś, po co lekarz po 10 latach studiów i specjalizacjach w przychodni gdzie 90 proc przyjęć to dzieci z katarem a pozostałe to skierowania do specjalistów. Mógłby to robić ktoś po 5 latach medycyny albo i ogarnięta pielęgniarka.

@lysa_pala: To może robić lekarz bez specjalizacji czyli po 6 latach studiów i roku stażu. Wtedy dostaje prawo wykonywania zawodu.
  • Odpowiedz
Wam się nieźle w baniach cos przegrzało, że porównujecie się do lekarzy i tutaj jakaś krucjatę zaczęliście, bo śmią śmieć zarabiać znacznie lepiej od was(wbrew waszym wcześniejszym wyobrazeniom co stanowiło fundament poczucia śmiesznego elitaryzmu)

@LewCyzud: a jak dr Bartosz Fiałek porównuje ochronę zdrowia do wolnego rynku w IT to już wszystko w porządku? Dzień szczucia na programistów na wykopie ciąg dalszy
  • Odpowiedz
  • 1
@p0melo ale gadamie w komentarzach, jakoby lekarze tak robili masowo. A mam mnóstwo znajomych lekarzy i jakoś wszyscy normalnie przychodzą do pracy i nie słyszę o takich przypadkach w Trójmieście
  • Odpowiedz