Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto przechodzić z umowy o pracę na B2B?
Poszła w tym roku podwyżka i ląduje w 2 progu podatkowym od października, umowa o pracę. Będę wpłacał póki co max. kwotę na IKZE i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%. Ślub z babą i wspólne rozliczenie nas nie uratuje :)
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)? coś tam juz poczytałem ale niewiele rozwiało mi wątpliwości, to tak zanim uderze do pracodawcy.
Zostając obecnie na UOP w zasadzie nie opłaca sie juz walczyc o większą kasę, po podwyższeniu PPK i ikze i tak zostaje już część w 32%.
#praca #finanse #pit #podatki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wydaje mi sie, że zmiana w tej samej firmie spółce lub grupie kapitałowej może nie być skuteczna. Zmiana formy zatrudnienia z UoP, w obszarze tego samego pracodawcy i rozliczanie sie z 1 tym samym podmiotem za pomoca faktury - US może uznać to za optymalizacje podatkową i trzeba bedzie oddać cebuliony.
  • Odpowiedz
@suchy210: masa osób tak robi. Zaczyna zarabiać powyżej pewnego progu i na tym samym stanowisku w tej samej firmie zmieniają formę zatrudnienia. Czy US do tego się kiedyś dowali? Kto to wie.
  • Odpowiedz
Bardzo warto, ja przeszedłem za namową szefa prawie 1,5 orku temu. Od tamtego czasu wypłaty coraz później, pod sam koniec miesiąca, nawet 30 i już myślę, że gorzej nie będzie a tu następna 14 ale już w kolejnym miesiącu a potem szef mówi że wiesz ai i pracy dla nas coraz mniej itd. a to że ma 5 spółek do których bardziej się przykłada bo lepsze pieniądze a ta została tak samopas
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy, ale generalnie na pewno nie będziesz mógł skorzystać z preferencyjnego ZUSu przez kilkanaście (nie pamiętam ile) miesięcy. Szkoda bo to zawsze kasa. Prędzej bym szukał innej pracy i wtedy założył DG bo skok będzie największy - nie dość że preferencyjny ZUS więc 1-2k w kieszeni co miesiąc a do tego jeszcze na start będziesz mógł krzyknąć 30-40% więcej niż miałeś na UoP więc kolejne cebuliony.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Warto pod pewnymi warunkami:
1. Przechodzisz na b2b do innej spółki niż byłeś na Uop
2. Dostajesz na fakturze co najmniej brutto z uop + koszty pracodawcy
3a. Dogadujesz się na dżentelmeńską umowę ( ͡° ͜ʖ ͡°) na płatny urlop i chorobowe
3b. Lub uwzględniasz urlop i chorobowe przez podniesienie kwoty na fakturze
4. Pracodawca nie ma historii z opóźnianiem się z wypłatami
  • Odpowiedz
@ka-lol ? U mnie na b2b można być tylko do pewnego levelu, potem trzeba przejść na UoP i śmiesznie jest bo po tym awansie zarabia się mniej przez właśnie przejście na UoP XDD
  • Odpowiedz
  • 335
I to jest patologia tego kraju, zarabiasz sobie 9k na łapkę (bogacz jak się patrzy). I w grudniu tak świątecznie zamiast przelewu na 9k dostajesz 6900. Bo przecież nie można aż tyle zarabiać, WoW całe 150k rocznie, z czego 50k musisz oddać w podatkach i zusach. Nie wspominam nawet że doliczając to co płaci pracodawca, oddajesz państwu 80k czyli ok.45% oddajesz w podatkach. A w tym czasie zagraniczne firmy płacą 3-4% podatku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim pomijając tematy finansowe, ważne zebys sam zadbał o swoie interesy bo już nie obowiązuje pracodawcę kodeks pracy, warunki pracy będą takie jakie będą na umowie. Więc np warto zadbac o okres wypowiedzenia np. Ktoś wspomniał o urlopach i chorobowych. Nie wiem cz się zajmujesz ale jeszcze ubezpieczenie albo zapisy w umowie jakbyś coś odwalił jakas zla decyzja.
  • Odpowiedz
I to jest patologia tego kraju, zarabiasz sobie 9k na łapkę (bogacz jak się patrzy). I w grudniu tak świątecznie zamiast przelewu na 9k dostajesz 6900. Bo przecież nie można aż tyle zarabiać, WoW całe 150k rocznie, z czego 50k musisz oddać w podatkach i zusach. Nie wspominam nawet że doliczając to co płaci pracodawca, oddajesz państwu 80k czyli ok.45% oddajesz w podatkach. A w tym czasie zagraniczne firmy płacą 3-4% podatku
  • Odpowiedz
Tylko nie pisz o 32% bo to 41% - składka zdrowotna 9% poza nazwą niczym się od PIT nie różni. Zresztą to samo dotyczy pierwaszego progu, nie żadne 12% tylko 21 :-)
Co do samego pytania: nie wiem, ja zawsze jestem na UoP bo taka specyfika branży, po prostu w mojej niszy nie ma ofert b2b, każde duże korpo ciśnie żeby mieć UoP więc negocjuję tyle, żeby starczyło, a jdg do dorabiania
  • Odpowiedz
  • 15
@mirko_anonim To nie jest takie proste, wszystko zależy. UoP chroni Cię bardziej, wystarczy zwykły wypadek na nartach i możesz przez 6 miesięcy być wyłączony z pracy. Część osób wraca z b2b na UoP. Dla samej kasy lepsze b2b, wiadomo. Co kto lubi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim warto jeśli zarabiasz więcej niż j----y próg. Ustal z pracodawcą warunki żebyś miał takie jak na uop (płatny urlop/chorobowe za chociażby samą podstawę jaką miałeś na UOP jeśli obowiązuje cię jakiś system premiowy) ZUS zdrowotna i CIT dodajesz do faktury i on ci za to płaci i można myśleć o b2b wtedy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy o jakich pieniądzach mówimy, bo dla 1-2k netto / mc raczej bym nie ryzykował. Przy UoP masz często jakieś benefity pracownicze (zależy jaka firma), płatne chorobowe i urlopy (macierzyński/tacierzyński itd.), nawet 2 dni wolnego za oddanie krwi. Przy B2B masz gołą pensję, jak pisali wyżej - możesz sobie urlop zaklepać w kontrakcie lub wyrównać stawką. No i pamiętaj, że z UoP na nieokreślony ciężko spaść z rowerka, a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wiem, stare, ale oddaje ideę jak podejść do podliczenia tego bez uproszczeń do “ile na rękę”
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-oszczedzac-na-samozatrudnieniu

Powrzucaj w kalkulatory, przegadaj z 2-3 księgowymi -zwykle pomoc w założeniu firmy i takie doradztwo oferują za darmo.
Dla mnie zgrubnie to netto na b2b powinno być 150% więcej niż brutto na UOP żeby zabawa się opłacała. Na pewno przechodząc na b2b z UOP chciałbym, żeby kasa, która mi i pracodawcy jest potrącana na ubezpieczenia
  • Odpowiedz