Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy narzekanie na rynek mieszkaniowy (przez millenialsów) ma sens? Nawiązuje do wpisu pewnego mireczka, który pisał że dawniej ludzie mieszkali wielopokoleniowo a teraz każdy chce mieszkanie w centrum.
Chodzi mi o to, że faktycznie dawniej ludzie mieszkali wielopokoleniowo, dorabiali się wspólnie, domy budowali latami a teraz każdy singiel ze średnią krajową narzeka że go nie stać. Mieszkania faktycznie są drogie ale to też efekt, że każdy teraz kończy np. te 25 lat i chce iść na swoje, najlepiej max 20 minut od centrum i nie mniej niż 60m2 bo nie będzie siedział w klatce. Tym bardziej dziwi, że ktoś bez dziewczyny/narzeczonej/żony oczekuje na łatwe życie z jednej pensji. Mam wrażenie, że dawniej ludzie byli bardziej zaradni i cierpliwi? Normalne było, że trzeba trochę przeboleć mieszkanie w kilka osób przez jakiś czas, dokańczać remont latami ze szwagrem, czasem rodzina się dorzucała do finansowania, oszczędzać i odmawiać sobie wiele rzeczy, itd itd.

#mieszkanie #nieruchomosci #kredythipoteczny #dom #miasto #wies #wynajem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

24 lata jak brano ślub koło 2000 roku to już mówili niektórzy ostatni dzwonek na założenie rodziny. Teraz to przesunęło się. Kiedyś więcej budowano domów. Dzisiaj mieszkań. Poza tym rynek mieszkaniowy nie jest aż taki tragiczny jak go pokazują i naprawdę banki dają kredyty jak ma się etat gdziekolwiek, choć warunki umów są dalej czysto gangsterskie

@mirko_anonim:
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja bym napisał więcej, PiS przez bk2 tak rozgrzał marzenia Polaków, że nawet ludzie na minimalnej uwierzyli, że powinno być ich stać na mieszkanie własnościowe na kredyt z miniratką
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
bystry-projektant-98: Dawniej czyli kiedy?

Jasne były domy wielopokoleniowe, ale też dużo łatwiej było o swój dom/działkę/mieszkanie.

U mnie w rodzinie np. dziadek był masznistą, dostali z babcią mieszkanie kolejowe 4 pokojowe. Wcześniej faktycznie mieszkali na wsi w domku bez kanalizy i wody więc to był mega przeskok.
  • Odpowiedz