Wpis z mikrobloga

W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł

Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.

Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.

I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.

Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.

#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
sildenafil - W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek z...

źródło: IMG_2709

Pobierz
  • 322
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ

@sildenafil: to moja mama nie mogłaby np. podjąć chemioterapii, a potem radioterapii, a ojciec nie mógłby mieć wszczepionego rozrusznika serca. Zrozum dzbanie, że te składki nie są dla ciebie, tylko dla WSZYSTKICH.
  • Odpowiedz
@sildenafil: po to się płaci za młodu gdy się mało choruje, żeby jak będziesz stary nie było problemu gdy będziesz kosztował fundusz dużo więcej, rozpatrywanie tego w ramach tu i teraz nie ma sensu.

@ShadyTalezz: zarąbista profilikatyka. Facecie chcesz się zdiagnozować? Zapraszamy za dwa lata jak coś rozwinie poważniejszego
  • Odpowiedz
Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.

@sildenafil: Ja j---e. Nie chcę Cię tu obrażać (ale jest mi ciężko xD) bo prezentujesz myślenie na poziomie 15-letniego kuca od Memcena.

Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4
  • Odpowiedz
@sildenafil gdybys trafil na onkologie czego nie życzę, to prosta kuracja potrafi kosztowac 4x tyle co wniosles przez te lata, a zazwyczaj trzeba to poprawic pare razy. Zwykly zastrzyk wywalajacy tsh w kosmos aby pacjenci nie musieli odkladac leków na miesiac i zachowywac sie jak zombie kosztuje 600$. Na takie rzeczy ida pieniadzę na ratowanie życia.
  • Odpowiedz
  • 0
@sildenafil ale to jest trochę kwestia jak z ubezpieczeniem, owszem możesz mówić że utopiłeś pieniądze płacąc za ubezpieczenie od pożaru a Twój dom się przecież wcale niestety nie spalił, bez sensu.
Tylko że jak by się spalił to średnio byś się odbudował odkładając to na konto.

A ze swoimi 36 970,56 zł byś z rodziną się zrzucał i zakładał zbiórki jak by coś poważniejszego wyskoczyło bo jeden zabieg by Ci konto
emesc - @sildenafil ale to jest trochę kwestia jak z ubezpieczeniem, owszem możesz mó...

źródło: temp_file6175325032891156804

Pobierz
  • Odpowiedz
@sildenafil: gdybyś zamiast tego opłacał pakiet premium w jakimś medicoverze itp. i trafił na problem w okresie grypowym - to byś czekał tyle co do zwykłej NFZowej przychodni.
Gdybyś z takimże pakietem doznał jakiegoś poważniejszego urazu (nawet mniej poważnego - koledze trafiło się postrzyknięcie, tak paskudne że nie był w stanie wstać z łóżka) to szybko wysłaliby po Ciebie prywatny ambulans... i zawieźli do pobliskiego szpitala, bo oni się takimi
  • Odpowiedz
e skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026

@sildenafil: korzystałeś z terminyleczenia ? Mi okulistę dało za rok-półtora, dzięki terminom znalazłem termin za 3 miesiące.
NFZ idealny nie jest ale jeśli nie będzie obowiązkowy to skończy się umieralnią osób stosunkowo młodych bo pewne koszty są nieproporcjonalne do możliwości 95%+ ludzi. A sądząc po wielkości stawki zdecydowanie się do nich nie zaliczasz.
  • Odpowiedz
Gdyby trzeba było leczyć, udar, raka czy inną ciężką przypadłość, kwoty o jakich wspominasz byłyby kroplą w morzu potrzeb.

@malin90: jakby dostał raka to by musiał czekać 5 lat i by zdechł przed leczeniem
  • Odpowiedz
@sildenafil: a następnym razem się okaże że potrzebujesz wszczepienia ICD i upsik, 38k to za mało.
Ja wiem, że nasz system zdrowotny jest patologiczny w wielu aspektach, ale jeśli wolisz na przykład taki wariant amerykański, to możesz zawsze tam pojechać.
  • Odpowiedz
  • 0
@sildenafil gdyby służba zdrowia była w 100% prywatna to 280 zł zapłaciłbyś za samo spojrzenie pani recepcjonistki na ciebie a za wizytę u lekarza dorzuciłbyś jeszcze jedno zero do tych 280zł.
  • Odpowiedz
@sildenafil: fakt i najlepszy jest ten argument niektórych wykopków "A JAK DOSTANIESZ RAKA TO ZOBACZYSZ" no właśnie zobaczę wizyty prywatne od samego początku, pewne wizyty załatwiane po znajomości albo za "specjalną" opłatą tak samo ustawienie w kolejce. Bo ktoś myśli, jak masz raka to odrazu Cię kierują na chemie i jest jednak wspólna kolejka dla wszystkich chorób a ty dostaniesz miejsce na początku XD Biopsia, konsultacje i leczenie i też
  • Odpowiedz
Chętnie bym posłuchał płaczu jak byś musiał opłacić dowolny większy zabieg z tych swoich zawrotnych 36k xD

@GoracyStek: YHY zaraz by było państwo pomusz, my podpisali a to nie mówili że koszt operacji to 100k pln xD typowa sprawa dla nosacza
  • Odpowiedz
@sildenafil: skladka nfz to dwa produkty w jednym. Klasyczny "abonament" na rutynowe świadczenia medyczne, wizyty itp, które wcześniej, a nie póżniej przytrafią się każdemu abonentowi. Taki multisport, tylko na lekarza. I co kto lubi, to się opłaca tylko wtedy, kiedy rzeczywiscie chodzisz na siłownię. I z tego fajnie byłoby móc zrezygnować.

Drugi składnik to faktyczne ubezpieczenie od zdarzeń sporadycznych, ale o dużych konsekwencjach finansowych, skutkujących koniecznością drogich terapii. Wysokość składki
  • Odpowiedz
@sildenafil: wy nigdy nie patrzycie dalej niż czubek swojego nosa. I horyzont czasowy też marny.

Trudno, żebyś dużo "wyciągał" z NFZ w wieku 20, 30 czy ile tam masz lat - wątpię, że dużo więcej niż 30.
Proporcje te zmienią się gdy będziesz miał lat 60, 70 albo 80.
Ale o tym wy nigdy nie myślicie.
  • Odpowiedz
@mrocznapszczola: ale ty p--------z, nie wiem czy wiesz ale przy diagnozie raka skierowanie na onkologie dostajesz w trybie natychmiastowym tak samo jest z leczeniem, jak złamiesz rękę czy nogę to operacyjne zespolenie jest w trybie natychmiastowym, jak masz wypadek to leczenie operacyjne czy szpitalne również jest w trybie natychmiastowym, wy mieliście styczność kiedykolwiek z lekarzem poza rodzinnym czy umówioną wizytą bo coś was w dupie strzyka? xD
  • Odpowiedz
@sildenafil:

Fajnie tylko, że jak zachorujesz na raka (czego nikomu nie życzę), to ten system jednak ci pomoże. W systemie np. amerykańskim, to każdy by się zaśmiał z takich składek w takiej sytuacji i musiałbyś żebrać zbiórkami o kasę, a i tak przegrałbyś taką zbiórką z jakimś psem bez ogona.
  • Odpowiedz