Aktywne Wpisy

KarnetNaGlony +50
źródło: temp_file4304401283938043246
Pobierz
Okunciaran +13
#raportzpanstwasrodka thomas odszedł od nas 2 dni temu, uraz kręgosłupa. Następna niepotrzebna smierć w klapkenhouse

Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file4304401283938043246
Pobierz

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł
Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.
Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.
I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.
Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.
#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
źródło: IMG_2709
Pobierz@sildenafil: to moja mama nie mogłaby np. podjąć chemioterapii, a potem radioterapii, a ojciec nie mógłby mieć wszczepionego rozrusznika serca. Zrozum dzbanie, że te składki nie są dla ciebie, tylko dla WSZYSTKICH.
@ShadyTalezz: zarąbista profilikatyka. Facecie chcesz się zdiagnozować? Zapraszamy za dwa lata jak coś rozwinie poważniejszego
@sildenafil: Ja j---e. Nie chcę Cię tu obrażać (ale jest mi ciężko xD) bo prezentujesz myślenie na poziomie 15-letniego kuca od Memcena.
Tylko że jak by się spalił to średnio byś się odbudował odkładając to na konto.
A ze swoimi 36 970,56 zł byś z rodziną się zrzucał i zakładał zbiórki jak by coś poważniejszego wyskoczyło bo jeden zabieg by Ci konto
źródło: temp_file6175325032891156804
PobierzGdybyś z takimże pakietem doznał jakiegoś poważniejszego urazu (nawet mniej poważnego - koledze trafiło się postrzyknięcie, tak paskudne że nie był w stanie wstać z łóżka) to szybko wysłaliby po Ciebie prywatny ambulans... i zawieźli do pobliskiego szpitala, bo oni się takimi
@sildenafil: korzystałeś z terminyleczenia ? Mi okulistę dało za rok-półtora, dzięki terminom znalazłem termin za 3 miesiące.
NFZ idealny nie jest ale jeśli nie będzie obowiązkowy to skończy się umieralnią osób stosunkowo młodych bo pewne koszty są nieproporcjonalne do możliwości 95%+ ludzi. A sądząc po wielkości stawki zdecydowanie się do nich nie zaliczasz.
@malin90: jakby dostał raka to by musiał czekać 5 lat i by zdechł przed leczeniem
Ja wiem, że nasz system zdrowotny jest patologiczny w wielu aspektach, ale jeśli wolisz na przykład taki wariant amerykański, to możesz zawsze tam pojechać.
@GoracyStek: YHY zaraz by było państwo pomusz, my podpisali a to nie mówili że koszt operacji to 100k pln xD typowa sprawa dla nosacza
Drugi składnik to faktyczne ubezpieczenie od zdarzeń sporadycznych, ale o dużych konsekwencjach finansowych, skutkujących koniecznością drogich terapii. Wysokość składki
Trudno, żebyś dużo "wyciągał" z NFZ w wieku 20, 30 czy ile tam masz lat - wątpię, że dużo więcej niż 30.
Proporcje te zmienią się gdy będziesz miał lat 60, 70 albo 80.
Ale o tym wy nigdy nie myślicie.
Fajnie tylko, że jak zachorujesz na raka (czego nikomu nie życzę), to ten system jednak ci pomoże. W systemie np. amerykańskim, to każdy by się zaśmiał z takich składek w takiej sytuacji i musiałbyś żebrać zbiórkami o kasę, a i tak przegrałbyś taką zbiórką z jakimś psem bez ogona.