Aktywne Wpisy

Vigonath +1281
Siadaj byku, opowiem ci jak zajebiście być Polakiem.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
źródło: 1000005557
Pobierz
Lolenson1888 +132
Pięć głównych, konkretnych powodów, dla których warto mieszkać w Polsce a nie w innym kraju i nawet nie próbujcie tego podważać.
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-11 121046
Pobierz

W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł
Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.
Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.
I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.
Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.
#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
źródło: IMG_2709
PobierzMoże będziesz potrzebował, może nie. Po to jest ubezpieczenie, że w masie jakaś liczba osób potrzebuje (ale nie wiadomo z góry kto to będzie) i wtedy finansowanie takiego świadczenia
@sildenafil: przyzwyczajaj się - na starość będzie nas, dziadków miliony, a młodych lekarzy będzie jak, hehe, na lekarstwo
@malin90: To by umarł na sorze. Polska służba zdrowia jest w opłakanym stanie i naprawdę nie wypada jej już bronić.
Kuleje rozpoznanie pierwszych objawów, ale jak ktoś ma jakąkolwiek świadomość i nie zachowuje się jak duża liczba Polaków "nie ide do lekarza bo jeszcze coś wykryją" to nie będzie źle z leczeniem.
@sildenafil: typowy bordo z wykopu jest typowy xD, nigdy nie życzę nikomu źle i abyś nie musiał sprawdzać jakie koszty ponosi państwo na leczenie chociażby głupich złamać, chorób przewlekłych czy już gorzej raków, udarów etc.
@_____________________: Niektóre ślimaki potrafią spać nawet przez trzy lata bez przerwy, jeśli warunki środowiskowe im nie sprzyjają
Pare lat temu dostał też pompe o wartości ok 15k-20k.
@sildenafil: Gdybyś (czego Ci nie życzę) zachorował na raka, albo miał poważny wypadek, to starczyłoby Ci to na jeden dzień leczenia, a następnie umarłbyś w domu XD
Przede wszystkim: jeśli politycy nie rozłożą finalnie NFZ, będziesz miał spokojną głowę w zakresie ciągłości i finansowania leczenia. Uwierz, że to ważna sprawa.
@sildenafil: a co to, nasza wina, że nie korzystałeś z opieki zdrowotnej np nie chodziłeś na regularne badania? Albo że nie dopadło cię coś groźniejszego co wymagałoby kosztownej hospitalizacji?
Chyba nie myślisz, że to bez powodu nazywa