Aktywne Wpisy

Marek_Tempe +9
Dobrze, że nikt nie widzi moich notatek o użytkownikach.
Teuvo +18
dobranoc

źródło: 6ff61ebdc3a7777f59a52cd8b3c47f84
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: 6ff61ebdc3a7777f59a52cd8b3c47f84
PobierzWykop.pl
Blisko połowa kwoty wygenerowanej wam przez bank pójdzie na czysty zysk dewelopera. To będą lata waszego życia w pracy na sam zysk kogoś, kto hehe wstawał rano, brał zimne prysznice, odmówił sobie kawy na mieście.
Tak działa kapitalizm, lewaku.
#nieruchomosci #antykapitalizm #gospodarka #ekonomia #polska
@czerwonykomuch: Źle i jest coraz gorzej.
I jest jak mówisz - znajomi w IT z hipoteką nie zmieniają pracy bo kredyt i nie chcą ryzykować, gdzie dostaliby za to samą robotę +50% gdzie indziej.
I jak by miał hipo to tak samo bym myślał...
@czerwonykomuch Odsetki nie wynoszą 400%, ale to marne pocieszenie.
@pamareum: zaryzykujesz i potem po 3-6 mc wywalą ciebie bo jednak są redukcje etatów. Jakby jeszcze było łatwo potem znaleźć pracę inną to można ryzykować ale rynek IT teraz w Polsce jest średni. Za dużo chętnych z dużym doświadczeniem.
To jedyne czasy kiedy byle chłop może pożyczyć u swoich Panów jakikolwiek poważny kapitał bez zabezpieczenia. Staje się niewolnikiem, trybikiem w maszynie, ale dzięki temu spełnia marzenie i prowadzi lifestyle klasy średniej.
Tyle że nie na spłatę swojego kredytu, ale kredytu landlorda. Wybór między dżumą a cholerą.
@czerwonykomuch:
Tak, że państwo, system próbuje ze mnie zrobić półniewolnika (nie bez przesady bo sumarycznie te wszystkie obciążenia są wyższe niż w zdegenerowanej formie feudalizmu z XVIII w.).
Czego nie zrobisz - i tak będziesz dojechany do gleby. Nie wziąłeś kredytu na wysokie oprocentowanie, akumulujesz kapitał? No to wyciśniemy Ciebie inflacją.
W tym systemie pracujący na etacie są trochę takimi osłami goniącymi za przywiązaną marchewką
Wolny rynek nie działa w przypadku nieruchomości, a Polska jest tego doskonałym przykładem.
@czerwonykomuch: Ty piszesz o abstrakcji a ja pisze o alternatywie dla mireczkow żyjących tu i teraz. Nie ma miękkiej gry
@Ma1: wystarczy nie brać kredytu pod korek (⌒(oo)⌒)
Wziąłem 3 lata temu kredyt na jakieś 40% mojej ówczesnej zdolności, jeszcze przez 3 lata mam stałe oprocentowanie poniżej 6%, w 3 lata spłaciłem 25% zadłużenia nadpłacając (byłoby ponad 40% ale w międzyczasie kupiłem też działkę), rata + czynsz i liczniki kosztują mnie mniej niż samodzielny wynajem takiego
Własne m możesz wynająć sprzedać .
Większość ludzi nie potrafi oszczędzić