Aktywne Wpisy

Melkovva_ +29
Ja byłam dziś sobie nad wodą
źródło: temp_file3399573850555291970
Pobierz
Urgentcompound +178
chciałem tylko powiedzieć, że jak po raz pierwszy w życiu zobaczyłem na własne oczy YTONG w castoramie to nie dowierzałem xD myślałem że to tylko jakaś durna nazwa wymyślona do uniwersum łojca i pjotera, a to sie okazuje że YTONG istnieje naprawdę xDDD
#konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem #ytong #humorobrazkowy
#konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem #ytong #humorobrazkowy
źródło: image
Pobierz

Blisko połowa kwoty wygenerowanej wam przez bank pójdzie na czysty zysk dewelopera. To będą lata waszego życia w pracy na sam zysk kogoś, kto hehe wstawał rano, brał zimne prysznice, odmówił sobie kawy na mieście.
Tak działa kapitalizm, lewaku.
#nieruchomosci #antykapitalizm #gospodarka #ekonomia #polska
20%.
Przy założeniu pracy w modelu 8h dziennie / 5 dni w tygodniu, jest to 8 godzin tygodniowo. Jeden roboczodzień życia tygodniowo oddajesz bankowi, by zwrócić odsetki i wygenerowany z powietrza kapitał.
Kapitalizm jest wspaniały.
Hehe. Lepiej mieć raka niż wściekliznę, bo na raka może się nie umrze, zawsze są jakieś szanse.
Genialne podejście. Ale może lepiej nie mieć ani raka ani wścieklizny?
Z takim podejściem to nic dziwnego, że z godnym podziwu entuzjazmem oddajemy bankom gigantyczne odsetki od najdroższych kredytów w UE, deweloperzy mają marżę >40%, a mieszkania drożeją w tempie niespotykanym nigdzie indziej.
@czerwonykomuch: proponuję żebyś zrozumiał to co wkleiłeś (bo pewnie przeczytałeś). To działa bardzo podobnie jak procent składany stąd z 1 zł PLN z NBP w systemie bankowym może się zrobić 28,57 zł - ale każdy bank osobno z 1 zł która do niego zostanie zdeponowana może pożyczyć 96,5 groszy
@czerwonykomuch: a jak "wy" czujecie się z tym, że mieszkacie wciąż u mamusi, albo na wynajmowanym, mając oszczędności najwyżej na pięć metrów kwadratowych na przedmieściach i żadnych szans na własne mieszkanie przed pięćdziesiątką? Bo kredyt jest na to rozwiązaniem. No ale jeśli ktoś się boi...
Dodatkowo warto zauważyć, że wartość pieniądza w czasie maleje z powodu inflacji. Czyli kwota, którą spłacasz w
Tak działa kapitalizm, lewaku.
Majątek odkładam w bitcoinach także inflacja mi niestraszna.
Niech żyje kapitalizm.
@czerwonykomuch: Nie z powietrza, tylko od innych ludzi, którzy mają w tym banku oszczędności. Uprzedzając, wiem co to jest stopa rezerwy obowiązkowej. Kapitalizm jest jak rower - dopóki jedzie to się nie przewraca. Możemy pożyczać więcej niż rzeczywiście mamy, bo wszyscy wierzą i jak dotąd to się sprawdza, że gospodarka będzie rosnąć. Będzie kiepsko jak dojdziemy do ściany i nie będziemy mogli już więcej
źródło: IMG_7579
Pobierz@megawatt:
Tak, ale te 965 zł jest wykreowane jako wpis w systemie na nowym depozycie.
proponuję, żebyś się zapoznał:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCnik_kreacji_pieni%C4%85dza