Wpis z mikrobloga

@golagolagola: lgbtowcu na zdjęciu widnieje tylko mała część tego pawilonu. Nie nazywam tego parkiem handlowym rzymianinie tylko udowadniam, że już wcześniej istniały rozwiązania sklepów z osobnym wejściem.
  • Odpowiedz
@Piotrek00: Dokładnie tak. Dodałbym jeszcze o wiele mniej restrykcyjne przepisy ppoż ze względu na mniejsze strefy pożarowe i powierzchnie do wspólnego przebywania i ewakuacji ludzi.
  • Odpowiedz
W usa/kanadzie takie parki są popularne. Zazwyczaj budowane gdzieś na obrzeżach gdzie ziemia tańsza, jak dla mnie wygodniejsze od galerii
  • Odpowiedz
Koszty utrzymania na pewno są mniejsze bo nie ma części wspólnych tylko parking. U mnie w mieście właśnie na takim parku handlowym jest największy syf bo nie ma komu tego sprzątać
  • Odpowiedz
Parki handlowe ładnie wypełniają koncepcję "15-minutowego miasta":

Koncepcja 15-minutowych miast zyskuje na znaczeniu w odpowiedzi na współczesne wyzwania urbanistyczne, takie jak zanieczyszczenie środowiska, korki uliczne oraz potrzeba zwiększenia jakości życia mieszkańców. Idea ta zakłada, że wszyscy mieszkańcy miasta powinni mieć dostęp do najważniejszych usług i udogodnień — takich jak sklepy, szkoły, parki, miejsca pracy oraz placówki medyczne — w promieniu 15 minut spacerem lub jazdy rowerem od swojego miejsca zamieszkania.
  • Odpowiedz
11 lat zajmuję się zawodowo procesem inwestycjno -budowlanym w segmencie nieruchomości komercyjnych, wiem co budowaliśmy przed covidem i co budujemy teraz. Ale co ja tam wiem

@telemach20: Nie umniejszam Twojemu doświadczeniu jednak wszystkie parki handlowe które mam dookoła siebie zbudowano przed covidem (ze 4 sztuki licząc promień około 15 km od domu)

Galerię jedną bo akurat w centrum miasta
  • Odpowiedz
@ATAT-2: No cóż, widocznie u mnie w firmie ogarnęli się z budowaniem parków dopiero po covidzie, no ale na to już nic nie poradzę, do 2020 roku budowaliśmy galerie, poźniej już tylko parki.
  • Odpowiedz
Hala z blachy tańsza niż żelbetowy moloch z windami, schodami ruchomymi, parkingami podziemnymi itd, itp. Do tego w środku ścianki z kartongipsu cyk pyk jako tako i fajrant. Dodatkowo z dala od centrum to mniej meneli i gówniarzy się kręci. Koszta trza ciąć panie bo tera to w tych internetach wszysko kupujo dej pan spokój co to się probiło gdzie te czasy som co byli kiedyś.
  • Odpowiedz
@telemach20: Ale żeby 30+ sklepów nie miało ani jednej łazienki dla klientów to sroga przesada. Ja bym postawił 2 hale 10 metrów od siebie i nasuwany dach. I mamy normalne centrum a jak trzeba rozsuwamy dach i mamy park. W parku w moim mieście między skrajnymi sklepami jest z 300 metrów i ludzie jak jest zimno jeżdżą autem od sklepu do sklepu. Wot postęp. Na gorsze miejsca też jest patent.
  • Odpowiedz
@telemach20: wpadli na pomysl? ale przeciez tego typu parki handlowe jak to nazywacie z wejsciem do sklepow od strony parkingu to w USA sa budowane od lat 60 albo i wczesniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@heksengerg: same plusy takiego rozwiązania, parkujesz pod sklepem w którym chcesz zrobić zakupy, wchodzisz, kupujesz. A nie jak w galerii parking gdzieś daleko, cisniesz zimą w kurtce przez pół galerii aby dotrzeć do sklepu. Plus możliwe oszczędności najemców ze względu na niższe koszty utrzymania i najmu powierzchni. Nie ma minusów.
  • Odpowiedz