Wpis z mikrobloga

@heksengerg: mniejsze koszty budowy, utrzymania - mniej powierzchni wspólnych. Brak gorszych i lepszych stref jak w typowych centrach handlowych, odejście od wielkich hipermarketów na rzeczy mniejszych sklepów, przenoszenie sie części sklepów do internetu, a w parkach handlowych masz głownie najpotrzebniejszze sklepy
  • Odpowiedz
@Piotrek00: Może w połowie się zgadza to co piszesz, względy są inne, wszystko przez covid i przepisy które zamknęły galerie powyżej 2000 m2, deweloperzy boją się powtórki i wpadli na pomysł parków handlowych.
  • Odpowiedz
@Piotrek00: Wcale nie były aż popularne jak myślisz, rozkwit nastąpił dopiero po pierwszym lokcdownie, branża nie wiedziała do końca jak obejść restrykcje, bo obejść je było ciężko, stąd pomysł aby pójść masowo w parki.
  • Odpowiedz
@telemach20: ale ja nie myśle, ja wiem. Jesteś jakoś związany z tym rynkiem, czy piszesz co Ci sie wydaje? Bo ja w 2019 byłem bardzo związany z rynkiem nieruchomosci komercyjnych, w tym handlowych, wiec pisze z perspektywy funduszy i deweloperów. I kazdy był juz mocno nagrzany przed covidem, tylko to, ze był nagrzany to nie znaczy, ze można wymienić całkowicie rynek w rok
  • Odpowiedz
@Piotrek00: 11 lat zajmuję się zawodowo procesem inwestycjno -budowlanym w segmencie nieruchomości komercyjnych, wiem co budowaliśmy przed covidem i co budujemy teraz. Ale co ja tam wiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 49
Jednym z głównych powodów jest brak niedziel handlowych, schemat typu kino+jedzenie+zakupy był w galeriach dość popularny, galeriom wypadł najważniejszy obok soboty dzień handlowy w tygodniu
  • Odpowiedz
@heksengerg jak dla mnie są szybsze i wygodniejsze, parkujesz, idziesz do trzech-czterech punktów, wracasz do auta. Zamiast snuć się za wolnymi spacerowiczami, jeździć po kilku piętrach schodami, obchodzić galerię 3 raz bo tak jest zrobiona itd
  • Odpowiedz
@heksengerg: Park handlowy obsługuje submiejski rewir i działa troche na zasadzie modelu biedronkowego.

Tak jak dyskonty dzięki bliskości danego rewiru zapewnia wygodne zakupy. Raczej te parki są podmiejskie lub w dalszych rewirach miast
CH obsługuje znacznie wiekszy areał a więc i trzeba do niego dymać znacznie dalej. Poza tym rynek jest juz przeinwestowany w CH. Mamy ich bardzo dużo.
Ot nisza za pomocą której można penetrować rynek uzyskujac synergie wraz
  • Odpowiedz
  • 12
@heksengerg ja bym do tego wszystkiego, co napisali poprzednicy, dodał niższe ceny budowy, ale też przebudowy i rozbiórki. Taki obiekt jesteś w stanie bardzo szybko przebudować na jakąś hale produkcyjną czy całkowicie rozebrać i przygotować działkę pod całkowicie nowa inwestycję. Zobacz ile czasu trwa i kosztuje rozbiórka Gerii Malta. Końca nie widać.
  • Odpowiedz
@heksengerg: najemcy przestraszyli się covida. Sklepu w parku handlowym im nie zamykali, w galerii mieli zamkniete. Do tego koszty utrzymania wielokrotnie niższe, przez co znacznie mniejsze czynsze.
Brak dużych stref pożarowych to także oszczędność na alarmach pożarowych, przegrodach i tryskaczach.
  • Odpowiedz