Wpis z mikrobloga

Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały.
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć

Dlatego dzisiaj podejście nr 2!

#kuchniamoll #gotujzwykopem
moll - Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprze...

źródło: 1000018178

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: Nie chce wyjść na ignoranta czy na kogoś bezczelnego ehh...

Sposób jest jeden i zawsze ten sam. Na rozgrzaną patelnie z olejem oczywiście jajka... Czekam chwile, aż masa lekko stwardnieje i będzie "stabilna" - wtedy subtelnymi ruchami patelni odklejam ewentualne jajko, jeśli zobaczę, że sie próbuje przykleić. Po chwili mogę przejść do etapu, w którym ten rozgrzany olej nabieram na łyżkę i wylewam kilka razy na żółtko, dopóki lekko
  • Odpowiedz
a na jakiej patelni robisz

@moll: Na różnych... Naprawdę, nie zwracam na to uwagę. Liczy sie temperatura, czas i to, aby sie jajko nie przykleiło - dlatego te subtelne ruchy patelnią albo lekkie wspomaganie łyżką - tak, aby nie naruszyć samo jajko.

i czemu jajka na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 8
@Mr_3nKi_: na takich też? Bo teoretycznie robię według instrukcji, a tam nie ma nic o tym, żeby jakieś voodoo odprawiać, ma zacząć samo odchodzić, jak nabierze koloru. I faktycznie nieźle się to sprawdza. Tylko cierpliwość i wyczucie xD

Na maśle są smaczniejsze. No i masło, klarowane, ma wyższą temperaturę dymienia niż większość i nas w sklepach dostępnych nierafinowanych olejów
  • Odpowiedz
@moll: ja masło lubię na zimno, do kremów np. czy do pieczenia ciast, rogalików itp. smażenie na maśle kompletnie mi nie podchodzi, smak taki jakiś jakby to zepsute było, ale rozumiem, i przyjmuję do wiadomości, że sporo osób jednak inaczej odbiera smaki, i może im tak smakować bardziej xd
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Zgrywajac_twardziela: ja mam podobne odczucia przy większości tłuszczy roślinnych na patelni. Ale tłuszcz zwierzęcy też muszę mieć dobrej jakości, bo łatwo mi śmierdzi. I duża zmiana to przejście na masło klarowane do smażenia, zamiast zwykłego
  • Odpowiedz