Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób które długi czas jeździły na manualu i przeskoczyły na automat, warto?

Bo od zdania prawa jazdy czuły jakiś 14 lat jeźdzę tylko na manualna, aktualnie myślę nad wymianą auta na coś nowszego bo bardzo brakuje mi takich rzeczy jak tempomat, automatyczna klima (mam manualna) czy kamera cofania ew. czujniki parkowania i zastanawiam się czy automat też warto wrzucić do "must have" następnego auta?

Planuje iść do jakiegoś salonu zrobić próbna jazdę autem z automatem, ale i tak bardzo chętnie przeczytam przemyślenia osób które z manualną przerzuciły się na automat

#motoryzacja #samochody
  • 246
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Joxek: Warto, zupełnie inne życie z automatem. Wystarczyło mi się raz przejechać już wtedy starą Vectra w automacie rodziców by w ciągu kilku miesięcy zmienić auto na również automat XD
  • Odpowiedz
@Joxek: Co do samej wygody to warto, do automatu zwykle trzeba dopłacić kilka tysiecy złotych ale daje to wiecej radości niż masaż w fotelu :)
  • Odpowiedz
@Joxek bierz automat. Manual to ci poleca jakieś sebki w starych bmw co to lubio mieć kontrolę nad autem xD

Ponadto jak chcesz turbodiesela to automat leci właściwie na napompowanym turbie od zera do vmax bo gaz trzymasz cały czas w podłodze. Manualem musisz zrzucać gaz i pompować od nowa.

Jeśli nie jeździsz po torze to manual nie ma zadnych zalet w obecnych czasach.

Awaryjność automatów i ich koszty to również
  • Odpowiedz
@Joxek: Warto. Ja sie przesiadłem z manuala na automat po 15 latach i nigdy więcej manuala, chyba że nie będzie innego wyjścia. Machanie tym drążkiem zmiany biegów i pompowanie sprzęgła to najbardziej bezsensowna czynność za kierownicą, szczególnie w mieście w korkach. Jazda automatem jest dużo mniej męcząca i bezpieczniejsza, bo nie trzeba cały czas operować jedną ręką na skrzyni biegów. Jedno co automat powinien mieć to dość mocny silnik, bo
  • Odpowiedz
@Joxek: ostatnie 5 lat jezdzilem manualem, teraz mam dwa auta, jedno do miasta drugie w trasy, chetnie bym zamienił miejskie auto na takie z automatem, w miescie to jest cudowna rzecz automat. Z drugiej strony do auta na trase mam automat i tu chetnie zamieniłbym na manuala, brakuje mi zrzucania biegu i machania przy wyprzedzaniu :D
  • Odpowiedz
@Joxek: mozesz mi wytlumaczyc dlaczego brakuje ci klimatronika zamiast manualnej?
Bo ja nie rozumiem co jest fajnego w klimatroniku. Nigdy nie mialem, w tym roku kupilem auto z klimatronikiem no i wolalbym manualna klime. Bardziej skomplikowany uklad tylko bez korzysci nad manualna/pol automatem.

Co do reszty zgoda. Dla mnie np grzane stolki to must have. Czujniki mega pomagaja, tempomat w trasie to tez mega wygoda, ale klimatronika nie rozumiem.
A.komu
  • Odpowiedz
@r5678 klimatronik masz na daną temperaturę i nie dmucha zimnym zanim się nie nagrzeje, manualem musisz rano kręcić na ciepłe, w dzień zmieniać na zimne albo odwrotnie.
Sam dobiera kierunek i moc nawiewu, sam potrafi badać jakość powietrza i zamykać obieg.

W klimatroniku ustawisz raz temp i zapominasz, chyba że masz jakiś durny który sobie nie radzi
  • Odpowiedz
@Joxek: to zależy o jakim automacie mowa. Są takie, że jak nimi jadę, to mnie skręca, bo praktycznie każdą zmianę biegów czuć, bo poszarpuje. Albo depczesz gaz w podłogę, a skrzynia się najpierw 2 sekundy zastanawia co by tu zrobić.

I nie, większość DSG to nie są dobre automaty, nawet nie zapraszam do dyskusji.
  • Odpowiedz
@Joxek: lata temu mówiłem że nigdy manualna bo wolę mieć kontrolę nad samochodem ( ͡° ͜ʖ ͡°) aktualnie to uważam, że manualne skrzynie w samochodach mógłyby nie istnieć, zupełnie inny komfort jazdy.
  • Odpowiedz
@Joxek Do miasta automat - nawet jeśli będzie to jakieś szarpiące g---o to jak jeździsz max limit + 10 km/h to przy prędkościach miejskich tego nie odczujesz, a spalanie też nie będzie wiele wyższe niż przy manualu, oczywiście przy założeniu, że idealnie zmienia się biegi. Jeśli w trasę to tylko manual, bo nie wyobrażam sobie wyprzedzania przy prędkościach autostradowych na automacie.
  • Odpowiedz
@Joxek: ja tam lubie manuala, lubie moment recznej zmiany biegu, po prostu jest to dla mnie przyjemne. No chyba, ze stoje w korku na autostradzie, albo cholera wie gdzie :P Automat jest super wygodny i masz wszystko w dupie, ale jakos mam sentyment.
  • Odpowiedz
@SonidoStark a czego można nie wyobrazić sobie przy wyprzedzaniu automatem na autostradzie? Widać że nie jeździłeś automatem jak myślisz że automat nie potrafi zredukować nawet o dwa czy trzy biegi na raz xD

Ok, mówię o hydrokinetykach, bo jak jeździłem 200KM accordem, to nie wiem co tam siedzi ale zamulone było max. tam zrezygnowałem z zakupu tego auta xD
  • Odpowiedz
automat też warto wrzucić do "must have" następnego auta?

@Joxek: Jak jest to fajnie, ale np. w jednym samochodzie bez żalu poświęciłem automat na rzecz napędu na 4 koła. Ale musi to być dobry automat bo większość jest zamulona i/lub szarpiąca to wtedy zdecydowanie wolę manual.
  • Odpowiedz